≫ 

Otkriveni detalji presude Goranu Jevtiću: Ovo su razlozi zbog kojih će kaznu služiti u zatvoru

Na žalbu branilaca zaključeno je da je neosnovana

  • 12

Glumac Goran Jevtić (41) provešće 10 meseci iza rešetaka zbog optužbi da je počinio nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom L. K. Odlukom suda, Jevtić kaznu neće moći da služi u svom stanu, već će morati u zatvor.

Kako "Blic" saznaje, Više tužilaštvo u Somboru koje je odlučivalo o žalbama branioca osuđenog glumca Gorana Jevtića i Osnovnog tužilaštva u Somboru na presudu od 10 meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora, usvojilo je jedino žalbu tužilaštva.

Na žalbu branilaca zaključeno je da je neosnovana. Usvojena žalba odnosila se na kaznu koja je izrečena Jevtiću, navodeći se da sankcija nije u dovoljnoj meri adekvatna, a pre svega jer Jevtiću nije određena mera bezbednosti približavanja i komunikacije sa oštećenim dečakom.

U obrazloženju presude navodi se, kako saznaje "Blic", da je na osnovu nalaza i mišljenja veštaka, s obzirom na životnu dob, kao i njegovu raniju poziciju u pozorištu i zainteresovanost za glumački svet i prethodna prijatna iskustva sa poznatim glumcima, dečak nije mogao da predvidi da će mu se desiti neprijatna situacija sa Jevtićem.

Takođe, utvrđeno je da su navodi žalbe osuđenog glumca da je dečak došao sam za njim u toalet, jer i sam pristanak na obljubu kod krivičnog dela obljuba nad nemoćnim licem, pa i davanjem inicijative u tom smislu ne isključuje postojanje ovog krivičnog dela. Utvrđeno je da je učinilac ovakve vrste dela odgovoran i kada nije siguran da je osoba prema kojoj preduzima delo usled psihičke nemoći sposobna da izrazi svoju volju u pogledu polnog odnosa, ali je svestan te mogućnosti i pored toga vrši obljubu. Takođe, ustanovljeno je da za vršenje krivično delo nedozvoljene polne radnje nije neophodna upotreba sile, već je dovoljna i sila slabijeg intenziteta da bi izvršilac mogao da preduzme i izvrši radnje kojima će zadovoljiti svoju polnu pohotu.

Komemoracija, Milena Dravić Foto: Nikola Tomić

Viši sud u Somboru takođe je utvrdio da je prvostepeni sud pravilno konstatovao činjenicu da nesposobnost za pružanje otpora ne mora da bude apsolutna i da učinilac ne mora primeniti prinudu kako bi izvršio čin obljube. U konkretnom slučaju, dečak koji je ocenjen kao "pasivno zavisna osoba" u odnosu na Jevtića, bio je nesposoban da se adekvatno odbrani. Njegova fizička nesposobnost da pruži otpor bila je prouzrokovana strahom i nesrazmernim uzrastom i razvijenošću u odnosu na Jevtića, zbog čega su taj strah i dečakov uzrast doveli do toga da je on bio onemogućen da reaguje, zbog čega je počeo da plače i moli da Jevtić prestane sa svojim prljavim namerama.

Kada je u pitanju izrečena kazna, sud je ocenio kao otežavajuću okolnost da je oštećeni u vreme situacije sa Jevtićem bio maloletan, star 16 godina, kao i to da se delo desilo na javnom mestu. Iz tog drugostepeni sud smatra da je nužno i neophodno da se Jevtiću izrekne bezuslovna kazna zatvora od 10 meseci, kao i da se jedino sa njom može ostvariti opšta svrha kažnjavanja. Pored toga, drugostepeni sud odredio je i meru zabrane približavanja i komuniciranja sa dečakom od šest meseci.

Tok procesa protiv Jevtića

Dvadeset drugog septembra 2014. godine roditelji maloletnika L. K. iz Sombora podigli su krivičnu prijavu protiv glumca Gorana Jevtića, zbog obljube njihovog sina. "Blic" je tada stupio u kontakt sa glumcem koji je odgovorio: "Stvarno ne znam zašto me to pitate, to su gluposti".

Sledeće godine Osnovno javno tužilaštvo u Somboru podiglo je optužnicu protiv Jevtića, a na teret su mu stavljena krivična delo obljuba nad nemoćnim licem i nedozvoljene polne radnje.

Tužilaštvo je tražilo da Jevtić bude osuđen na kaznu od 14 meseci zatvora. Jevtić je ponudio nagodbu tužilaštvu da prizna nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom, a zauzvrat da plati 100.000 dinara, što je odbijeno.

U Osnovnom sudu u Somboru iste godine počelo je suđenje glumcu.

Goran Jevtić je na ročištu u oktobru 2016. godine negirao da je obljubio maloletnika, dok je oštećeni mladić ostao pri tvrdnjama navedenim u optužnici.

Marta 2019. Jevtić je osuđen na deset meseci kućnog zatvora. Sud ga je proglasio krivim zbog toga što je imao oralni seks sa maloletnikom.

Tu presudu je sud preinačio, tačnije, odlučeno je da Jevtić kaznu neće moći da služi u svom stanu, već će deset meseci morati da provede iza rešetaka.

Video: Ovi ljudi su seksualni prestupnici, a jedan je zbog silovanja bio na robiji

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    4. oktobar 2019 | 08:39

    Mali je ispao bolji glumac od Jevtica. Bas me zanima da li ce uspeti da objasni roditeljima sto se nikako ne zeni.

  • Beli

    4. oktobar 2019 | 08:28

    10 meseci zatvora?! Pa sram vas bilo! To dete ce ceo zivot imati traume, a ovaj ce za 10 meseci napolje i praviti se kao da nista nije bilo.

  • Crni

    4. oktobar 2019 | 08:14

    Trebo je dobiti bar 10 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA