Gardisti Dragan i Dražen pronađeni su mrtvi pre 15 godina. Slučaj je još u predistražnom postupku

"Šta reći, kako porodica da nastavi da živi sa tim, a da u državi se ništa ne preduzima?"

  • 35

Gardisti na odsluženju vojnog roka Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su u kasarni na Topčideru pre petnaest godina. Optužnice i osumnjičenih za taj zločin još nema. Na mestu pogibije gardista članovi njihovih porodica zapalili su sveće i položili cveće.

Na današnji dan pre 15 godina u vojnom objektu "Кaraš" na Topčideru pronađeni su mrtvi gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, koji su bili na straži. Optužnice i osumnjičenih za taj zločin još nema, a advokati najavljuju da će pravdu potraćiti od suda u Strazburu.

Na mestu pogibije gardista Jakovljevića i Milovanovića članovi njihovih porodica zapalili su sveće i položili cveće.

Mirjana Jakovljević Cvetković, tetka Dragana Jakovljevića rekla je da su dva mlada života presečena, ugašena, a da se ništa ne zna o tome.

Deset 10 godina od ubistva gardista u Topčideru, Dragan Jakovljević, Dražen Milovanović

Arhivske fotografije Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

- Šta reći, kako porodica da nastavi da živi sa tim, a da u državi se ništa ne preduzima? Ja lično doživljavam kao i većina nas da su žrtvovani kao glineni golubovi - kaže Mirjana Jakovljević Cvetković.

Zbog bolesti roditelji gardista nisu došli na obeležavanje godišnjice njihove pogibije. Njihovi pravni zastupnici traže da se ispitaju navodi svedoka bivšeg oficira Saše Reljića.

- Janko je zamolio da se mi obratimo Strazburu što ćemo mi uraditi u narednih mesec dana. Tražio je da se ispita izjava Saše Reljića, malo to izgleda čudno, država krije tonu i po kokaina u vrhovnoj komandi u slučaju ratne opasnosti, dolazi do navodnih sukoba među službama tajnim u Srbiji, vojnici su samo nezgodni svedoci koje likvidiraju. Ne isključuju ni taj scenario kao i scenario da su i dalje umešana obezbeđenja haških optuženika. Nijedan scenario mogući koji se pojavio ovde mi ne isključujemo - rekao je Predrag Savić, advokat porodica Jakovljević i Milovanović.

SLUČAJ I DALJE U PREDISTRAŽNOM POSTUPKU

 

Vlada Srbije je 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista.

- Onog momenta kada je doneta odluka Vlade o formiranju komisije sve je na tome stalo, nikada nisu izabrani članovi komisije, nikada nisu utvrđeni zadaci kojima ta komisija treba da se bavi - kaže Olgica Batić, advokat porodica Jakovljević i Milovanović.

Kasarna Karaš

Kasarna "Karaš" zauvek će biti obeležena ovim zločinom Foto: Tanjug/Rade Prelić

Slučaj i dalje u predistražnom postupku, uprkos odluci Ustavnog suda da se istraga mora ubrzati.

Odmah nakon pucnjave, vojna komisija je saopštila da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

Nezavisna komisija je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba, a to su potvrdili i forenzičari američkog FBI.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • chamdzija

    5. oktobar 2019 | 18:08

    Da sam im ja otac ja bi odavno presudio svim odgovornima!Nego ljudi slomljeni od tuge verovali drzavi i sudstvu a drzava ih izdala..Pa za koga su bili u vojsci?Za srbiju..Jadna si srbijo, obraz nemas!Ni čast

  • ZORAN

    5. oktobar 2019 | 16:16

    TO UBISTVO LAKO MOŽE DA SE REŠI. PRVO VIDETI KO JE NAREDIO DA SE UGASE KAMERE A ONDA SE KLUPKO ODMOTAVA

  • 😳😳😳

    5. oktobar 2019 | 15:45

    I posle svega za koga glasati??? Nizakoga,svi isti,svi lazu,svi kradu sta reci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA