• 35

Gardisti Dragan i Dražen pronađeni su mrtvi pre 15 godina. Slučaj je još u predistražnom postupku

"Šta reći, kako porodica da nastavi da živi sa tim, a da u državi se ništa ne preduzima?"

  • 35

Gardisti na odsluženju vojnog roka Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su u kasarni na Topčideru pre petnaest godina. Optužnice i osumnjičenih za taj zločin još nema. Na mestu pogibije gardista članovi njihovih porodica zapalili su sveće i položili cveće.

Na današnji dan pre 15 godina u vojnom objektu "Кaraš" na Topčideru pronađeni su mrtvi gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, koji su bili na straži. Optužnice i osumnjičenih za taj zločin još nema, a advokati najavljuju da će pravdu potraćiti od suda u Strazburu.

Na mestu pogibije gardista Jakovljevića i Milovanovića članovi njihovih porodica zapalili su sveće i položili cveće.

Mirjana Jakovljević Cvetković, tetka Dragana Jakovljevića rekla je da su dva mlada života presečena, ugašena, a da se ništa ne zna o tome.

Deset 10 godina od ubistva gardista u Topčideru, Dragan Jakovljević, Dražen Milovanović

Arhivske fotografije Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

- Šta reći, kako porodica da nastavi da živi sa tim, a da u državi se ništa ne preduzima? Ja lično doživljavam kao i većina nas da su žrtvovani kao glineni golubovi - kaže Mirjana Jakovljević Cvetković.

Zbog bolesti roditelji gardista nisu došli na obeležavanje godišnjice njihove pogibije. Njihovi pravni zastupnici traže da se ispitaju navodi svedoka bivšeg oficira Saše Reljića.

- Janko je zamolio da se mi obratimo Strazburu što ćemo mi uraditi u narednih mesec dana. Tražio je da se ispita izjava Saše Reljića, malo to izgleda čudno, država krije tonu i po kokaina u vrhovnoj komandi u slučaju ratne opasnosti, dolazi do navodnih sukoba među službama tajnim u Srbiji, vojnici su samo nezgodni svedoci koje likvidiraju. Ne isključuju ni taj scenario kao i scenario da su i dalje umešana obezbeđenja haških optuženika. Nijedan scenario mogući koji se pojavio ovde mi ne isključujemo - rekao je Predrag Savić, advokat porodica Jakovljević i Milovanović.

SLUČAJ I DALJE U PREDISTRAŽNOM POSTUPKU

Vlada Srbije je 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista.

- Onog momenta kada je doneta odluka Vlade o formiranju komisije sve je na tome stalo, nikada nisu izabrani članovi komisije, nikada nisu utvrđeni zadaci kojima ta komisija treba da se bavi - kaže Olgica Batić, advokat porodica Jakovljević i Milovanović.

Kasarna Karaš

Kasarna "Karaš" zauvek će biti obeležena ovim zločinom Foto: Tanjug/Rade Prelić

Slučaj i dalje u predistražnom postupku, uprkos odluci Ustavnog suda da se istraga mora ubrzati.

Odmah nakon pucnjave, vojna komisija je saopštila da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

Nezavisna komisija je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba, a to su potvrdili i forenzičari američkog FBI.

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

  • Milan

    Sta kaze sadasnja vlast isto nista nezna ili zna ali pricutkuje??

  • zoran

    Pa tako će biti i sa Oliverom Ivanovićem.

  • Milan

    Tadašnji državni vrh zna tačno ko ih je ubio i zbog čega. A znamo dobro ko je tada bio Vlast !

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima