• 0

Kamiondžija iz Peći prevozio stari nameštaj, rekao da nema ništa drugo, carinici otkrili antikvitete

Da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč originalnim ili falsifikovanim predmetima, zbirka će biti podvrgnuta stručnoj ekspertizi

  • 0

Zajedničkom akcijom policije i carine na graničnim prelazima Šid i Batrovci, sprečen je pokušaj krijumčarenja zbirke antikvitetnog srebrnog novca, predmeta od slonovače i satova za koju se pretpostavlja da je izuzetno vredna.

Prekršaj je otkriven kada se u večernjim satima na izlazu iz zemlje za kontrolu prijavio kamion hrvatskih registarskih oznaka, koji je iz Peći ka Zagrebu prevozio stari nameštaj i aparate za merenje struje, navode u Upravi carina.

Carina zaplena antikviteti

Foto: upravacarina.rs

Bez obzira što je vozač rekao da osim prijavljene robe ne prevozi ništa drugo, na osnovu analize rizika izdvojen je za detaljnu kontrolu, pa je kamion dopraćen do prelaza Batrovci, gde je pregledan mobilnim skenerom.

Zbog nepravilnosti uočenih na snimku izvršen je istovar i detaljan pregled tovarnog dela, kada je zatrpana prijavljenom robom otkrivena i platnena putna torba puna vrednih antikviteta.

Carina zaplena antikviteti

Foto: upravacarina.rs

U njoj je najpre pronađena crna kožna torbica sa 82 metalne kovanice iz različitih perioda, najverovatnije od srebra, ukupne težine veće od dva kilograma. Među njima je najviše američkih dolara iz perioda od 1795. pa do 1922. godine, britanskih funti, austrijskih šilinga, novozelandskih kruna iz IX i prve polovine XX veka...

Pored toga u istoj torbi pronađeno je i pet kutija za nakit i tri narukvice, po svemu sudeći, izrađenih od slovače, kao i sedam ženskih ručnih časovnika, za koje se takođe pretpostavlja da imaju antikvitetnu vrednost.

Carina zaplena antikviteti

Foto: upravacarina.rs

Da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč originalnim ili falsifikovanim predmetima, zbirka će biti podvrgnuta stručnoj ekspertizi.

Ukoliko je reč o originalnim primercima, pojedine među pronađenim kovanicama, prema pretpostavkama stručnjaka, mogu da dostignu basnoslovne sume na tržištu antikviteta.

Carina zaplena antikviteti

Foto: upravacarina.rs

Nakon uspešno otkrivenog pokušaja krijumčarenja ove, kako se sumnja, vredne zbirke, vozač i zaplenjeni antikviteti predati su policiji i tužilaštvu u dalju nadležnost.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima