≫ 

Petar (13) je otet kad je vozio bicikl: Evo šta bi se desilo da se uključio Amber alert!

Amber alert sistem uključuje policiju, medije, operatere telekomunikacija...

  • 21
Petar Mitrović, pronađen dečak, otmica, Stara Pazova Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Gotovo svake nedelje dobijemo vest da je neko od tinejdžera širom Srbije nestao. Često se ispostavi da se nije desilo ništa strašno, već je taj beg od kuće vezan za neke ljubavne ili probleme u školi. Ali, da nestanak deteta i te kako može da ukaže na to da mu se dešava nešto strašno, pokazao je slučaj malog Petra Mitrovića iz Stare Pazove, koji je bio zatočen u jednom vikend-naselju, preplašen i u nehumanim uslovima. Brzo je pronađen, ali sve bi bilo još lakše da Srbija ima AMBER ALERT sistem.

Kao bomba odjeknula je vest da je pronađen, tačnije izbavljen, da nije pobegao već da je otet vozeći bicikl.

Još užasnije je to da je otmicu, veruje se, organizovao čovek Marko J., otac dvoje dece koji su mu pomogli u ovom strašnom činu, zajedno sa još jednim osamnaestogodišnjakom.

Oko 20 sati bio je zatočen i izložen nemilosti svojih otmičara.

Reakcija policije bila je brza i efikasna, jer su ozbiljno shvatili da nije svaki nestanak tinejdžera po pravilu bezazlen.

Nestao, Petar Mitrović Foto: Privatna arhiva

Da Srbija ima Amber alert sistem, bilo bi možda još lakše pronaći Petra, a u nekom drugom slučaju možda i spasti život deteta.

Ovaj sistem funkcioniše tako što, kada se prijavi nestanak deteta, reguje policija, a potom se uključuju svi mediji, prekidaju se TV i radijski programi, objavljuje informacija o detetu, to se prenosi i na internetu, slika deteta se pojavljuje na bilbordima, benzinskim pumpama, na mobilne telefone stižu SMS poruke.

U potragu se odmah uključuje cela država.

- Siguran sam da bi dao ogroman doprinos. Da se isto veče alarmirala država, da se celo društvo uključilo, možda bi dečak bio spasen i ranije. Ipak, zaista ovog puta ne smemo zanemariti odličnu reakciju policije - kazao je za "Telegraf.rs" Igor Jurić, koji je i predlagao uvođenje sličnog sistema.

Mali Petar nestao je u subotu, dok je po Staroj Pazovi vozio bicikl. Pronađen je zahvaljujući dobroj proceni da neko u njegovo ime šalje SMS poruke i da se u razgovoru sa majkom ponašao neobično.

Petar Mitrović, otmica, Stara Pazova Majka s pronađenim sinom; Foto: RTV Stara Pazova

TRAGIČNA PRIČA O AMBER

Prošle su 23 godine od kada je u Sjedinjenim Američkim Državama uveden sistem "Amber alert". Ime je dobio po devojčici Amber Hagerman, koja je 13. januara 1996. oteta u Arlingtonu u Teksasu. Silovana je i ubijena.

Reč je o sistemu upozorenja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti i predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koja u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece. Ipak, čitav sistem, iako jeste zaslužan za spasavanje mnoge dece, nije bez kontroverzi.

Amber alert, fondacija Tijana Jurić

Amber Hagerman (9) je vozila bicikl na parkingu ispred napuštene prodavnice sa svojim bratom Rikijem. Jedno vreme su se vozili zajedno, a onda je on odlučio da je ostavi samu i vrati se kući. U jednom trenutku je nepoznati muškarac izašao iz crnog kombija, nasilno uzeo Amber sa bicikla o ugurao je u vozilo.

Pet dana kasnije slučajni prolaznik je pronašao njeno telo u zalivu koji je bio poplavljen nakon oluje oko šest kilometara od parkinga sa kog je oteta. Njen vrat je bio prerezan.

Otmičar je nije odmah ubio, već ju je držao dva dana u zarobljeništvu. Dva dana ju je tukao i silovao.

Ubica nikada nije izveden pred lice pravde.

Nakon njene sahrane, majka Dijana Simon pozvala je lokalnu radio stanicu sa jednom idejom. Shvatila je da, ako mogu da se šalju vremenska upozorenja, mogu to da rade i kada je u pitanju otmica deteta.

Ideja je prihvaćena, a "Amber alert" sistem se te godine proširio na celu zemlju.

Jedna američka studija pokazala je da u situaciji kada je dete oteto, ono u čak 76 odsto slučajeva bude ubijeno u prva tri sata nakon otmice. "Amber alert" upravo služi za te situacije kada je u pitanju život ili smrt.

 PRVO DETE KOJE JE SPASENO ZBOG AMBER ALERTA

Prvo dete koje je spaseno zahvaljujući uvođenju ovog sistema je 20-godišnja Raj Lej Bredburi koju je iz doma, takođe u Arlingtonu u Teksasu, kao bebu staru svega dva meseca otela dadilja.

- Kada počnem da razmišljam o tome, unervozim se - rekla je njena majka Patrisija Sokolovski.

Dva dana nakon što je devojčica nestala, novostvoreni "Amber alert" sistem pomogao je očevicima da uoče dadiljin tirkizni kamion. Bilo je potrebno samo 90 minuta. Devojčicu je pronašla policija kako spava u vozilu. Beba je bila gladna, ali osim toga, u veoma dobrom stanju.

AMBER ALERT U EVROPI

Trenutno sistem "Amber alert" postoji u 20 evropskih zemlja: Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija, Švajcarska i Velika Britanija. Kako i sam spisak pokazuje, nije uveden u zemljama bivše Jugoslavije.

Prvi put u Evropi je ovaj sistem "uključen" rano ujutru 8. maja 2013. godine za dvojicom braće iz Holandije. Fotografija na kojoj se nalaze dečaci prikazana je na velikim ekranima čak i u belgijskoj provinciji Limburg i u Severnoj Rajni Vestfaliji u Nemačkoj, a slučaj je dobio ogromnu medijsku pažnju u tri države.

Tela dece nađena su 19. maja 2013. godine u blizini Kotena u Holandiji.

Video: Da li biste pristali da vas ovaj zvuk probudi u 3 ujutru kada je dete u Srbiji nestalo?

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • supergnu

    28. oktobar 2019 | 19:12

    Smrtna kazna za otmicare deteta bi bila mnogo bolja opcija...🍻🍻🍻

  • kure

    28. oktobar 2019 | 15:40

    Pa dobro sto se ne uvede amber alert

  • 534

    28. oktobar 2019 | 17:37

    Da je Petar bio kući u 22 h kako zakon nalaže ne bi bio otet u ponoć dok se švrćkao ulicama sam. Zanima me šta su roditelji radili dok im je sin od 13 godina u to doba napolju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA