• 4

Detalji tragedije u rudniku kod Sjenice: Kolege kilometrima nosile mladića, ali mu nije bilo spasa

Drugi rudari ga izvukli iz jame

  • 4

Tragedija! Rudar Edin Mujović (28) iz sela Krče kod Sjenice poginuo je u rudniku uglja "Štavalj" kada se na njega obrušio veliki komad uglja, a Mujović preminuo na licu mesta.

Kako se saznaje, tragedija se dogodila juče oko 1.30 u jami rudnika mrkog uglja "Štavalj" selu kraj Sjenice.

- U jami je prilikom vađenja uglja došlo do odrona. Veliki komad uglja se odvalio i survao pravo na mladića, koji je bio veoma iskusan rudar. Edin je imao deset godina staža u rudniku - navodi izvor blizak istrazi.

Prema rečima izvora, kolege su odmah dotrčale do njega i izvukle ga iz jame.

- Kolege su ga izvadile iz jame uz velike napore da bi ga prebacili u bolnicu, ali on već nije davao znake života. Na rukama su ga nosili već gotovo dva kilometra, što je bilo veoma potresno. Više nije disao, a lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Edin Mujović je obavljao posao pomoćnika kopača. Mensud Turković, direktor rudnika, rekao je da je Edin bio vredan i odgovoran rudar.

- Ode moj brat, poginuo je u sekundi, za tren oka.  Edo, brate moj, kako se ovo dogodilo? Samo je puklo i podigla se prašina, ona crna, rudarska... Nemojte me ništa više pitati, pustite me, molim vas... Ne mogu, poginuo je moj najbolji drug - jecajući, gušeći se u suzama govorio je rudar Almir Tahirović  posle nesreće u rudniku, 250 metara pod zemljom.

Edin je pre nekoliko meseci dobio sertifikat za posao pomoćnika kopača. U ponedeljak je radio u trećoj smeni i sa kolegama je sišao u jamu. Trebalo je da izbuši rupe za dinamit i da posle miniranja izveze ugalj iz jame.

- Nismo se razdvajali. Zajedno smo pripremali teren za miniranje, proveravali smo stabilnost zaštitnih lukova i sve je bilo u redu. Kad je puklo podigla se prašina i Edo je ostao zatrpan. Kamen ga je pogodio u glavu, preko šlema - kaže Almir.

Edin je nekoliko dana pre tragedije kolegama rekao da planira da se oženi.

Video: Ovako izgleda rad u Senjskom Rudniku i Resavici

(Telegraf.rs/ Alo)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima