• 13

7.000 dece duboko zagazilo u kriminal: Svaki peti ima manje od 14 godina

U porastu je i broj teških ubistava kod mladih, a za petinu je više krađa, razbojništava i imovinskih delikata nego godinu pre toga

  • 13

Broj maloletnika u Srbiji koji su došli u sukob sa zakonom u poslednjih pet godina meri se hiljadama. Skoro 10.000 njih, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dobilo je vaspitne mere ili maloletnički zatvor. 

Još jedan alarmantan podatak je taj da je čak 40 je završilo iza rešetaka zbog teških dela, od čega 10 prošle godine.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva (RJT) lane je policija registrovala više od 7.000 počinilaca krivičnog dela mlađih od 18, od čega 19 odsto nema ni 14 godina i nisu krivično odgovorni.

Čak 1.416 tinejdžera dobilo je vaspitne mere, a njih 172 zavodske vaspitne mere.

Krađa advokat kravata

Foto: Shutterstock, pngIMG.com

U porastu je i broj teških ubistava kod mladih, a za petinu je više krađa, razbojništava i imovinskih delikata nego godinu pre toga.

Upravo zbog ovoga, ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će MUP predložiti Ministarstvu pravde pooštravanje kaznene politike ili pronalaženje drugog rešenja po ugledu na EU.

- Iz analize rezultata rada policijskih uprava uočen je porast broja izvršenih krivičnih dela najmladjih počinilaca, nekada čak i dece mlađe od 14 godina, koja po zakonu ne mogu krivično da odgovaraju - rekao je Stefanović i ukazao da u praksi deca koja počine krivično delo za koje ne mogu odgovarati i maloletnici stariji od 14 godina prema kojima se primenjuju blaga kaznena politika, odmah prelaze na izvršenje sledećeg dela.

Video: Vršnjačko nasilje u Bajinoj Bašti: Dečaka (17) pretukli na rođendanu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Dasa

    Ovo je ozbiljan Alarm da se probudimo iz dubokog zimskog sna i da to salje jasan signal da ovde nesto ozbiljno nije u redu...!!!

  • 534

    Roditelji su odgovorni za svoju maloletnu decu. Koliko roditelja je zbog toga kažnjeno? NULA !!! ČEMU SLUŽE ZAKONI U SRBIJI?

  • Lord

    Trebalo bi u zatvoru da obradjuju njive, gaje stoku, a ne da lelemudaju i provode vreme u teretani...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima