• 39

Preminuo mladi srpski fizičar sa Kembridža Mihajlo (22): Bio je dobitnik brojnih zlatnih medalja

Mihajlo će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu

  • 39

Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, studenta fizike na Triniti koledžu Mihajla Sporića (1997-2019), dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti.

Mihajlo Sporić završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Univerzitetu Kembridž prosleđen je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Mihajlo će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Napustio nas je naš zlatni olimpijac

Od mladog Mihajla oprostila se i Matematička gimnazija koju je pohađao i u kojoj je maturirao 2016. godine.

- Duboko nas je potresla vest o preranoj smrti našeg Mihajla Sporića. Mihajlo Sporić je bio izuzetno talentovan i svestran učenik, nosilac Vukove diplome i Svetosavske nagrade. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, i najvažniju među njima - zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše - stoji u pismu kojim su se oprostili od njega.

Dodaje se i da je nesebično voleo Matematičku gimnaziju i do kraja joj je bio privržen.

- Mihajlo, uvek ćemo te voleti! - poručuju iz Matematičke gimnazije.

Video: Stan strave u Beču gde su pronađene mrtve bliznakinje sa majkom iz Srbije

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • Dana

    😭😭 tuga do neba...Iskreno saucesce porodici...pocivaj u miru andjele😢

  • Miroslav

    Dragi Bože, Ostavi i nama neku sjajnu zvezdu da nam sija. Saučešće porodici Sporić koja se junački borila uz Mihajla i svi smo verovali da će i ovog puta pobediti. Neka te andjeli čuvaju drago dete

  • M.K.

    Laka ti zemlja Mihailo😳😞zalosno ...saucesece rodbini .. još je imao stipendiju na jedno od naj prestizniji univerziteta , skoro svi naucnici sveta koji su dobili nobelovu nagradu su bili u Cambridge .

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima