• 80

Roditelji Đorđa Lackovića konačno progovorili: "Naš sin je kriv, ali neke čudne stvari su se desile"

Ekskluzivno za Telegraf.rs roditelji momka, osumnjičenog da je mučio svoju devojku, Ivanu Filipović, u stanu u Novom Sadu

  • 80

Posle osam meseci, koliko je prošlo od kada je njihov sin Đorđe Lacković uhapšen zbog sumnje da je pretukao devojku Ivanu Filipović i kasnije optužen za nasilje u porodici, o ovom slučaju govorili su njegovi roditelji, otac Zoran i majka Snežana Lacković.

Oni ekskluzivno za Telegraf.rs ističu kako im je dovoljno mučno što im sin leži u zatvoru, saosećaju i sa Ivanom zbog svega što je preživela i svesni su da će javnost prvo pomisliti da im je namera da preko medija brane svoga sina.

Naprotiv, oni osuđuju što je Đorđe tukao Ivanu.

"Voleli smo Ivanu, samo 4 dana pre užasnog događaja donela mi je poklon za Osmi mart"

Žao im je što na drugi način nije razrešen problem između njih, zbog kojeg su se prvo posvađali, a onda je on nasrnuo na nju. Jasno im je da vreme ne može da se vrati i da su posle nemilog slučaja uništena dva mlada života - njihovog sina i njegove sada već bivše devojke.

Ističući da ni trenutka ne opravdavaju nasilje, roditelji Đorđa Lackovića kažu da veruju da će sud utvrditi pravu istinu o tome šta se dogodilo među njima, pa se završilo tako kako se završilo.

Ivana Filipovic

Ivana je lepa, zgodna devojka, mirna i fina, kažu roditelji osumnjičenog Đorđa Lackovića; Foto: Facebook/ Ivana Filipović

Pričaju kako u njihovoj vezi nije bilo nikakvih problema. Ivana i Đorđe su se mnogo voleli, zabavljali su se duže od godinu dana i poslednja četiri meseca živeli zajedno u iznajmljenom stanu.

Uz svog sina, Ivanu su zavoleli i roditelji. Kažu da ona nije prva Đorđeva devojka koju su upoznali, ali im se od svih najviše dopala. Opisuju je kao ćutljivu, kulturnu i obzirnu devojku. Samo četiri dana ranije iz Novog Sada je došla u Klenje samo da bi Snežani donela poklon za 8. mart.

"Nije je pretukao zbog ljubomore, razlog je skroz drugi"

A onda, 12. marta kada je Đorđe pozvao Ivaninog brata Ivana i rekao mu šta je uradio, zauvek je pukla skladna ljubavna veza dvoje mladih.

Javnost je, međutim, kako kažu roditelji Đorđa Lackovića, do sada znala samo jednostrane priče sa puno neistina, zbog čega su njihovog sina u medijima nazivali monstrumom, a javnost ga, kako kažu, osudila pre nego što je utvrđeno šta je istina i zbog čega se sve dogodilo.

- Đorđe nijednog trenutka nije negirao da je kriv što je na takav način postupio prema devojci. Otišao je posle toga kod nje u bolnicu, plakao je
i kajao se.

- Nije se skrivao od policije, nije bežao.

- U svojoj prvoj i jedinoj izjavi istražnim organima je ponovio da se kaje, da nije želeo da sve bude tako i da ne zna šta mu se dogodilo.

Ivan Filipović, Ivana Filipović

Đorđe je odmah pozvao Ivana, Ivaninog brata i rekao mu šta je uradio; Foto: Privatna arhiva

"Naš sin se kaje, nije želeo da se tako završi"

- Sada mu je jasno da je bilo mnogo drugačijih načina da prekine vezu sa Ivanom. Svemu je prethodila svađa kada je Đorđe saznao da Ivana nekome duguje novac i da ga nije vratila. Nije ljubomora u pitanju, kako se pisalo, već što ga je povredila tako što je od njega krila nešto što je on smatrao da je trebalo da zna - priča otac Zoran u ekskluzivnoj ispovesti za Telegraf.rs.

"Ispostavilo se da nije samo novac u pitanju, već i da je krila još neke druge stvari i to ga je razbesnelo", nastavljaju uglas priču roditelji.

- Ko zna kako bi neko drugi reagovao posle takvih saznanja o osobi koju voliš i sa kojom zajedno živiš... - bojažljivo kaže otac Zoran.

Ćutali su do zakazivanja glavnog pretresa.

Po savetu advokata ne otkrivaju njima poznate detalje koje će izneti na sudu, ali od kada je glavni pretres 5. novembra odložen više nisu mogli i neće da ćute i sa strane posmatraju.

"Ivana bi se onesvestila da uđe u prostoriju u kojoj je Đorđe"

Roditelji su ogorčeni zbog toga što se oni dovode u vezu sa pretnjama koje su Ivana i njena porodica primili posle podizanja optužnice i neposredno pred početak sudskog procesa.

O tome su ranije čitali u medijima, a sve je u sudnici potvrdila i Ivanina advokatica. Roditelji Đorđa Lackovića kažu da je suludo da neko povezuje njih sa pretnjama jer bi to onda značilo da oni ne misle dobro svom sinu. Zato će advokati koje su angažovali u nastavku postupka od suda tražiti da Tužilaštvo u Šapcu kojem su Ivanini roditelji prijavili da primaju pretnje saopšti ko stoji iza njih.

Ivana Filipović se, naime, nije pojavila na glavnom pretresu u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Preko advokatice je poručila da nije sposobna da se pojavi u istoj prostoriji sa Đorđem i da bi se onesvestila. Advokatica je krivičnom veću prenela i da je Ivanin otac potvrdio da je ona u lošem psihičkom stanju i da cela porodica ima policijsku zaštitu zato što su im upućivane pretnje i vršeni pritisci u vezi sa postupkom o čemu su, kako je rekla, obavestili Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu.

Osnovni sud u Novom Sadu

Ivana se nije pojavila na zakazanom pretresu u Osnovnom sudu u Novom Sadu; Foto: Google Street View

"Mi nemamo veze sa pretnjama njenim roditeljima. To sa svinjskom glavom nije slučajno"

Zoran i Snežana Lacković tvrde da oni i niko od članova porodice i drugova njihovog sina nikada nije pozivan u policiju ili tužilaštvo u vezi sa pretnjama. Zato žele da znaju ko je slao poruke i pretio pa je zbog toga cela njena porodica dobila policijsku zaštitu. Iako više nisu u kontaktu sa Ivanom i njenom porodicom, dodaju da je strašno što im je prećeno, a posebno je monstruozno što im je pred kućom ostavljena svinjska glava.

- Mi smatramo da to sa pretnjama i svinjskom glavom nije slučajno i sumnjamo da je to taktika da bi se pojačao pritisak na sud. Pretnje Ivani i porodici su upućivane u periodu kada se nešto preduzimalo u okviru sudskog postupka, kao kada je podnet zahtev za odbranu sa slobode ili pred sam početak suđenja. Neko piše preteće poruke i pisma i namešta da Ivana i njena porodica dobiju policijsku zaštitu, a Đorđe i mi ispadamo monstrumi i kriminalci iako nemamo veze sa tim.

- Ako je tačno da su prijavljivali kako je primila uvredljive i preteće poruke i da je tužilaštvo sprovodilo istragu, treba da se zna kako je istraga završena. Danas se bar lako dokazuje ko je poslao poruke telefonom. Što se tiče svinjske glave pred njihovom kućom, tek to je strašno. Zar to nije direktna pretnja po život? Zar to za tužilaštvo nije krivično delo zbog kojeg treba da odgovara onaj ko je to uradio? Mi kategorički tvrdimo da nismo u to umešani i tražimo da saznamo istinu - kaže majka Snežana.

Đorđe Lacković

Đorđe je osumnjičen da je Ivanu mučio u stanu u Novom Sadu; Foto: Facebook

"Proces će dugo trajati, treba otkriti pravu i celu istinu"

Otac Zoran sumnja da policija i tužilaštvo znaju ko je pretio Ivani i njenoj porodici i nada se da će do 16. januara, kada je zakazan nastavak glavnog pretresa, o tome biti obavešteno i krivično veće novosadskog Osnovnog suda.

- Zašto bi se, inače, nekome odredila policijska zaštita? Mi sumnjamo da da se sve zna i prikriva. Možda sve to nema nikakve veze sa Đorđem ili sa
nama, ali ćemo tražiti da se na sudu kaže ko je to radio jer se naša porodica neopravdano dovodi u vezi sa tim. Ako treba, odazvaćemo se pozivu policije i tužilaštva i pomoći im da otkriju ko je slao poruke. Nećemo odustati dok se ne skine sumnja sa nas - dodaje otac Zoran.

Roditelji Đorđa Lackovića, osim što se nadaju pravičnom suđenju, očekuju da će proces dugo trajati. Navode kako ima dosta okolnosti koje će dokazati advokati koje su angažovali, počev od povreda koje je Ivana zadobila, policijskih i forenzičkih nalaza iz stana u kojem se sve odigralo.

- Mnogima je sve već bilo jasno samo zato što se dogodilo nasilje i Đorđa su unapred osudili na najtežu kaznu. Mi osuđujemo nasilje bez obzira što je to uradilo naše dete. On neka odgovara zbog toga, ali tek kad se utvrdi cela istina - poručili su roditelji Đorđa Lackovića.

Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu

Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu je, navodno, obavešteno o pretnjama; Foto: Google Street View

Hronologija događaja

*12. mart 2019.

Đorđe Lacković je svojoj tadašnjoj devojci Ivani Filipović probušio plućno krilo, opekao ju je peglom po vratu i rukama, za šta mu preti kazna do 10 godina zatvora. Iživljavanje je trajalo satima, a brutalno pretučena devojka je na butini imala ubode od noža, po vratu i rukama opekotine od pegle, a na glavi hematom.

*20. mart 2019.

Policija podnosi krivičnu prijavu protiv Lackovića za nasilje u porodici. Izrečena mu je mera zabrane prilaska žrtvi i udaljenje iz stana gde su zajedno živeli.

*12. april 2019.

Prvi put Lackoviću je produžen pritvor. Pritvor mu je produžavan i kasnije, pa suđenje nije dočekao na slobodi.

*10. jun 2019.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv Lackovića zbog krivičnog dela nasilje u porodici. Ona je potvrđena 30. jula rešenjem vanpretresnog veća Osnovnog suda.

*3. septembar 2019.

Šest meseci posle zločina optužnica postaje pravosnažna. Nakon podizanja optužnice podneta je žalba, koju je Apelacioni sud potom odbio i Krivično odeljenje Osnovnog suda je pravosnažnu optužnicu primilo 3. septembra.

*4. septembar 2019.

Ivana Filipović dobija pretnje. U jednoj poruci je, navodno, Ivani saopšteno da može da očekuje crnu ružu, koju je posle par dana i primila brzom poštom. Nedavno je dobila još bizarniju pretnju, kada je na tremu njene kuće osvanula je nabijena svinjska glava.

*5. novembar 2019.

Početak suđenja Lackoviću odložen je za 16. januar naredne godine. Lacković nije bio u stanju da iznese odbranu, govorio je da se ne oseća dobro, da mu se stalno plače, vrti u glavi i povraća.

VIDEO: Simpatije i zaljubljenost posle godinu dana dobili strašan epilog

(T. K. / Telegraf.rs)

Komentari

  • Sani

    Posto je pisalo da su momku pretili ubistvom zbog ne placenih dugova njegove devojke,sta bi bilo da su njega zaista lišili zivota zbog toga?Onda bi ovu Ivanu svi razapinjali,pljuvali,eto ona ovakva,onakva izgubi glavu divan momak zbog nje.Muka mi je od svih komentara i osude i podrske.Mi pravu istinu ne znamo,da je strasno ovo sto se desilo jeste ali kad procitam komentare pojedinih sadista ni ne cude me ovakvi ishodi.

  • Maja

    Pomirite se sa cinjenicom da ste odgojili monstruma,i dosta trabunjanja.

  • Goran-CH

    Bolesnik neznam kako drugačije da ga nazovem, takve ljude treba pod hitno lečiti na psihijatriji pre nekog ubistva.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima