≫ 

"Radio sam kao obezbeđenje, imam oružje i lovac sam": Heroj profesor iz Velike Plane otvorio dušu

Zanimljivo, on već 17 godina radi na određeno vreme u prosveti, ovako nešto nije ni slutio da će se desiti

  • 52
Slavoljub Stojadinović Foto: Shutterstock, Facebook/Slavoljub Stojadinović

- Ni u najluđim snovima nisam mogao da pretpostavim da ću ući u učionicu i u njoj videti do zuba naoružano lice! Pucnjava u školi, pa nismo mi Amerika - kaže za Telegraf.rs nastavnik Ekonomsko-ugostiteljske škole Slavoljub Stojadinović, zahvaljujući kome je juče izbegnuta prava tragedija.

Podsetimo, u ovu srednju školu u Velikoj Plani juče je ušetao naoružani muškarac. Kako se spekuliše, sa namerom da stvori talačku krizu, on je sa automatskom puškom u ruci ušao u jednu od učionica i počeo da preti prisutnoj deci.

Ekonomska skola velika plana Škola u Velikoj Plani Foto: Google Maps

U pitanju je bilo odeljenje III3, kojem je Slavoljub Stojadinović razredni starešina. Jedna od učenica bila je dovoljno pribrana da ga usred te drame pozove i javi mu da dođe na čas filozofije. Ne znajući zbog čega, Slavoljub se tamo odmah zaputio.

- Mislio sam da je u pitanju neki dečji nestašluk, da su se možda međusobno posvađali. No, kada sam ušao u učionicu, video sam kako za stolom sedi do zuba naoružan muškarac. Držao je automatsku pušku, a pištolj je ležao na školskoj klupi. Moji đaci, njih tridesetak, skamenjeno je gledalo šta se dešava - priseća se Slavoljub.

Od neverice jača je bila njegova želja da zaštiti svoje učenike, jer je, kako kaže, uvek svestan da je, dok su u školi, njihova bezbednost - njegova odgovornost.

Puška, dodatak za pušku Bio je naoružan do zuba Foto: AP/Tanjug

- Počeo sam da pričam sa njim - nastavlja profesor.

Kako kaže, naoružani čovek je napravio jedan pogrešan potez, koji je odmah iskorišćen da se spasu deca.

-  Iskoristio sam trenutak nepažnje kada je lice pogledalo u tablu i uhvatio pušku koju je držao. Doviknuo sam deci da izađu iz učionice. Nekoliko sekundi kasnije, kada su svi izašli, počela je prava tuča. On je pucao i dva metka su prostrujala pored moje glave. Uspeo sam da mu uzmem pušku, ali se on mašio za ručnu bombu koja mu je bila u džepu. Pokušao je da je aktivira. Uspeo sam da ga bacim na pod, oborim na stomak i nateram da ispusti bombu. Stavio sam mu ruke iza glave i držao ga tako dok policija nije došla - priča nastavnik kome je u procesu povređena ruka.

Na pitanje kako je uspeo ovako da reaguje, Slavoljub kaže da je, srećom, nekakvu obuku imao.

- Ja sam završio DIF u Novom Sadu, imali smo tu i borilačke sportove. Radio sam jedno vreme kao obezbeđenje. Posedujem oružje na svoje ime, lovac sam i poznat u tim krugovima, a bio sam i u vojsci. Može se reći da imam nekog iskustva, ali ne ovako nešto. Ovo nismo mogli da očekujemo - kaže Slavoljub.

Mi ne smemo da postanemo Amerika

Čitavog dana za ovog profesora na društvenim mrežama svi pišu samo jedno - da mu treba dodeliti orden za hrabrost. On je po tom pitanju skroman.

srednja škola Unezvereni đaci iz Velike Plane Foto: Twitter/Squidwardv2

- Slava traje tri dana i posle ništa, a meni je važno da su mi ova deca dobro, nek su živa i zdrava. Samo sam radio svoj posao i opet bih to uradio i sutra, ako treba. A moj posao jeste bio da zaštitim tu decu. Nadležni organi neka odrade sada svoj deo posla, ispitaju ko je taj čovek, šta je hteo i zašto je na ovaj način želeo da privuče pažnju.

- U medijima je sve to veoma burno propraćeno i dobro je da je tako. Ovo je prvi put da se u našoj zemlji ovako nešto desilo i nadam se da će biti poslednjih. Ovo je bilo nezamislivo! Nikada ni u najluđim snovima nisam mogao da sanjam da će naoružano lice ušetati u jednu školu u Srbiji. Već 17 godina radim u prosveti na određeno vreme, bio sam i u osnovnim, i u srednjim školama, ali ovako nešto... Nismo mi Amerika! - kaže on.

Deca su pod stresom

Heroju Srbije je ova subota počela radno - pozvao je učenike iz svog odeljenja i njihove roditelje da proveri kako se osećaju.

- Deca su još pod stresom. Neka su spavala, neka nisu celu noć oka sklopila. No važno je da su fizički dobro, da niko nije povređen ili ne daj Bože stradao.

I roditelji i đaci su plakali, dolazili u školu i zahvaljivali se hrabrom nastavniku.

- Mi imamo specifičan odnos. Kod mene na roditeljski sastanak već godinama dolaze i roditelji i đaci. Sve njihove probleme vezane za školu rešavamo zajedno i otovreno. I roditelji i škola pružili su mi veliku podršku nakon ovog događaja, a direktorka je sama zakazala novi roditeljski sastanak naredne nedelje. Ja sam sada na bolovanju zbog rane na ruci, ali sve vreme sam u kontaktu i sa roditeljima i učenicima - dodaje on.

Nasilnik je odmah uhapšen

Goran T. (46) iz Likvadice kod Velike Plane upao je u Srednju ekonomsko-ugostiteljsku školu "Vuk Karadžić" naoružan automatskom puškom, a kod sebe je imao i ručnu bombu, pištolj i eksploziv.

Prve informacije ukazuju da je u pitanju psihički oboleo muškarac koji je hteo da napravi talačku situaciju u školi, ali je srećom osujećen u nameri.

Kako je preneo Pink, muškarac koji je otvorio vatru želeo je da izazove talačku situaciju u srednjoj školi kako bi mu se navodno obratio predsednik republike ili ministar unutrašnjih poslova.

(Dunja Savanović/Dragana Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cibalija

    23. novembar 2019 | 14:00

    Valjda je sad zaslužio da dobije posao u ovoj školi.

  • Dvd

    23. novembar 2019 | 14:04

    Za početak stalni radni odnos pa orden i neka novčana nagrada.

  • Dusan

    23. novembar 2019 | 14:17

    Svaka ti cast na hrabrosti...Muški nema sta...Spasio si toliko dece...Živio 100 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA