• 62

Nikola (21) poginuo je vozeći motor 120 na sat, a otac nema mira jer veštaci spominju "zabludu"

Prema izveštaju veštaka, vozač automobila i motora mogli su jedan drugog da ugledaju

  • 62

Otac Nikole Radulovića (21) koji je u junu ove godine poginuo vozeći motor kroz Lozovik kod Velike Plane, ne može da se pomiri sa tim da njegovog pokojnog sina u raznim komentarima i tekstovima ljudi opisuju kao nasilnika za volanom. Tvrdi da se njegov sin kretao velikom brzinom, od skoro 120 kilometara na sat, ali da on nije glavni krivac za udes.

- Akcenat se baca na veliku brzinu mog sina, mi smo dobili veštačenje sa Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, gde je jasno prikazana brzina od 119 kilometara na sat, a razdaljina je u trenutku kada je čovek počeo da izlazi sa zemljanog puta bila 105 metara - priča otac Jovan.

Sa tolikom razdaljinom i tolikom brzinom, Nikola bi imao svega 3 sekunde vremena da reaguje. Čovek koji se uključivao na glavni put, prema video snimku koji je Telegraf letos objavio, to je činio poprilično sporo i neodlučno.

Nikola Krauč Radulović

Foto: Facebook/Nikola Krauč Radulović

Upravo u tome otac vidi najveći problem - umesto da propusti vozilo na glavnom putu, vozač automobila prešao je preko raskrsnice i to veoma sporo, što je dovelo do saobraćajne nezgode.

- Uzajamno su mogli da se vide i videli su se, kako veštaci i tvrde, ali je mercedes mom sinu uskratio prvenstvo prolaza, iako u zakonu pod članom broj 47 jasno piše da svako ko se uključuje sa zemljanog puta na asfaltni, dužan je da propusti sva vozila i sve učesnike u saobraćaju koji se tim putem kreću, to jasno kaže i nalaže zakon, a na nama je da to poštujemo, ali vozač mercedesa to nije poštovao. Moj sin jeste doprineo nesreći zbog svoje brzine, ali nije glavni krivac, i ne znam zbog čega se u nalazu veštaka ne spominje zakon i član 47, već se peru ruke od celokupne situacije - navodi otac.

Ipak, da li postoji krivica vozača automobila ili ne, odlučiće sud. On je, prema nalazu veštaka koji je Jovan Radulović ustupio našem portalu, teško mogao da proceni brzinu motora. Takođe, nije imao razloga da veruje da on ide brzinom od skoro 120 kilometara na sat, a ne 50, koliko je ograničenje. U tome veštaci vide mogućnost "zablude".

Jedan drugog mogli su da opaze

Prema izveštaju veštaka, vozač automobila i motora mogli su jedan drugog da ugledaju, s obzirom na preglednost i uslove vidljivosti. Računanjem su došli do podatka da se motor u trenutku započinjanja uključivanja automobila nalazio na 105,9 metara (odnosno 102,9 prema video snimku) od mesta sudara.

Međutim, kako dodaju, vozač automobila teško da je mogao da proceni brzinu motora, pri čemu, kako navode "nije imao razloga da očekuje da se motocikl, umesto brzinom do 50 kilometara na sat, kreće brzinom od najmanje 119,7 kilometara na sat".

- U takvoj saobraćajnoj situaciji ne isključujemo mogućnost da bi vozač mercedesa mogao biti doveden u zabludu da radnju prelaska preko kolovoza Ulice M. Miloševića može započeti i izvršiti na bezbedan način, s obzirom da se u trenutku započinjanja uključivanja mercedesa, motocikl jamaha nalazio na udaljenosti od najmanje 105,9 metara (odnosno 102,9 metara prema video snimku) - naveli su veštaci u izveštaju.

Dodaju da, prema njihovom mišljenu, ukoliko bi se pokazalo kao tačno da je vozač automobila bio u zabludi, na njegovoj strani ne bi bilo propusta, već na strani vozača motora.

Tvrde da bi vozač motora pri vožnji brzinom do 50 kilometara na sat mogao da koči, bilo intenzivno, bilo blago usporavajući vozilo, i tako se potpuno zaustavi pre mesta nesreće.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Komentari

  • Dalibor Barbi

    Ovde je u pitanju divljanje na putu sa brzinom od 119km na h. A ograničenje je 50km na h. Pa sada da vidimo ko je kriv? Onaj ko divlja po putu i dovodi u opasnost i svoj i tudji zivot ili covek koji se u saobraćaju ponasa onako kako Treba? Sazaljevam slucaj mladog momka koji je izgubio zivot ali je cinjenicama da je njegova brzina bila znatno veca od dozvoljene i krivica je samo njegova

  • skero

    Razumem da otac brani sina ali ipak smatram da su vestaci u pravu. Vozac mercedesa je bio uveren da je bezbedno da se ukljuci na glavni put jer je decko na motoru bio preko 100 metara dalje. E, sad, sto je taj decko isao skoro 120 km/h, to vozac mercedesa nije mogao da predvidi. Na snimku se jasno vidi da je motor udario u zadnjih pola metra automobila. Iz toga proizilazi da do nesrece ne bi doslo da je decko na motoru postovao ogranicenje brzine na 50 km/h u naseljenom mestu.

  • brarik

    Opšta činjenica je da mi je žao poginulog dečka, žao mi je roditelja koji su to doživeli.. Ali ajde budimo realni: namera nekog da izađe i ugrozi nečiji život na taj način, u to ne verujem.. Sama činjenica da je dečko vozio 120km/h u naseljenom mestu gde je maksimalna brzina mogla biti 80km/h, dovoljno govori o svemu.. Kakvo opravdanje, kakve priče.. care, vozio si 120 km/h? NEMA OPRAVDANJA

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima