≫ 

Za zaljubljene ubice kazne su blaže: Kako nasilnici u Srbiji dobiju smešnu presudu za svirepi zločin

Ljubio, pa ubio - od 40 godina zatvora do 15 i manje

  • 9
Sinisa Radovancev Foto: Facebook/Sinisa Radovancev, Foter/Flickr/SalFalko

Zaljubljenost može da bude olakšavajuća okolnost za ubicu samo ako je dovela optuženog u stanje jakog afekta i smanjene uračunljivosti u trenutku izvršenja zločina, a to je stvar objektivne procene suda. Ovako psihijatrija gleda na sudsku presudu kojom je beogradski advokat Dragiša Kecojević (69) osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva bivše partnerke Vladanke Vučeljić (54).

- Smatramo da se ovom kaznom postiže svrha kažnjavanja. Olakšavajuća okolnost su vaše godine, to što niste osuđivni, ali i to što ste bili zaljubljeni u nju - rekao je u obrazloženju presude  sudija Višeg suda u Beogradu Aleksandar trešnjev.

Ubistvo se dogodilo 10. februara 2018. godine u ulazu zgrade u Novom Beogradu, a zabeleženo je i na snimku sigurnosnih kamera. Optuženi je nosio pištolj bez dozvole, pa mu je sud prošle godine izrekao jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora, ali ga je istovremeno pustio iz pritvora do donošenja pravosnažne sudske presude, što je izuzetno uznemirilo ćerku ubijne i njene prijatelje.

Optuženi je na suđenju pokušao da opravda zločin rekavši da je bio očajan, jer je patio za ženom koja ga je ostavila, da je zapravo hteo da izvrši samoubistvo pred njom. Ipak, ceo šaržer je ispalio u nju.

- Ne znam koliko sam puta pucao, verovatno sam ispalio svu municiju - izjavio je na suđenju.

Za ovakve i slične slučajeve advokati kažu da je to "zločin iz strasti". Veliki broj hitaca iz vatrenog oružja ili čak više desetina uboda karakteristični su za ubistva iza kojih sroje različiti problemi u partnerskim odnosima.

Emotivno stanje optuženog često je odlučujuće za odluku suda o visini kazne, a pokazalo se da od toga u mnogim slučajavima zavisi i da li će jedno ubistvo biti kvalifikovano kao "teško" ili kao "obično". Za prvo, Zakon preti kaznom do 40, a za drugo do 15 godina zatvora. Tužilaštvo je advokata teretilo za teško ubistvo, ali je sud procenio da je reč o običnom.

Biljana Mijatovic i Sinisa Radovancev, Pancevo, ubijana zena, ubistvo, Savska 10., muz ubio zenu Biljana Mijatović i Siniša Radovančev Foto: Facebook/Sinisa Radovancev

Početkom novembra Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda u Pančevu, kojom je Siniša Radovančev osuđen na 12 i po godina zatvora, za "obično" ubistvo svoje nevenčane supruge. Iako su na strani okrivljenog bile i otežavajuće okolnosti - da je pred jedanaestogodišnjom ćerkom i novorođenom bebom zario nož u srce ženi koja se mesec dana ranije porodila, sud je uvažio i olakšavajuće okolnosti. Psihijatri su ocenili da je u kritičnim trenucima postojao veliki doprinos žrtve koja je optuženog vređala i psovala, zbog čega su kod njega bili ispoljeni "jaki afekti srdžbe i besa", a usto je bio u stanju "običnog pijanstva lakog stepena".

- Uticaj alkohola i narkotika uvek se ceni kao uzrok smanjene uračunljivosti, ali ne i kao posebna olakšavajuća okolnost. Teško pijanstvo dovodi do takozvane bitno smanjene uračunljivosti, ili čak do neuračunljivosti, isto kao i stanje privremene i trajne duševne bolesti ili poremećenosti. U takvim slučajevima kaže se da je bolest potpuno savladala čoveka, pa se ne izriče kazna zatvorska mera obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa, u trajanju koje nije unapred utvrđeno, što znači da može da bude i duža kazna zatvora - objašnjava primarijus dr Zoran Đurić, sudski veštak neuropsihijatar.

Jak afekat u momentu zločina sprečava izvršioca da racionalno da razmišlja i da sagleda celokupnu sliku onog što se dešava. Takav nalaz sudskih veštaka, prema mišljenju sagovornika, daje slobodu sudijama da ocene stepen uračunljivosti optuženog i odmere kaznu na osnovu svih okolnosti slučaja.

- Zaljubljenost je vrlo klizava stvar. Pretpostavljam da okrivljeni u ovom slučaju nije veštačen kao duševni bolesnik, nego kao čovek koji je bio u jakom afektu. Da li je zaljubljenost mogla da bude uzeta kao olakšavajuća okolnost, stvar je slobodne ocene suda, a to često zavisi i od sudskog veća - navodi Đurić.

Pravnici su više puta ukazivali na to da sudovi često olako uzimaju neke okolnosti kao olakšavajuće, pa su u praksi zabeleženi i slučajevi da se za ubistvo roditelja progleda kroz prste "zato što je ostao siroče". Branioci su u svojim završnim rečima umeli da kažu da je optuženi "ostao udovac sa decom" i da se "iskreno kaje" zbog toga što je ubio suprugu. Za tuču u kafani i teške povrede navodili su da je optuženi "porodičan čovek" samo zbog toga što je oženjen i ima decu. Nekada se blaža kazna traži zato što je okrivljeni mlad, a nekad i zato što je star.

Biljana Mijatovic i Sinisa Radovancev, Pancevo, ubijana zena, ubistvo, Savska 10., muz ubio zenu Ubijena Biljana Foto: Facebook/Biljana Mijatovic Novi Profil

Ima i slučajeva da je optuženima za primanje mita uzeta kao olakšavajuća okolnost "nezaposlenost" odnosno činjenica da su ostali bez posla upravo zbog toga što su okrivljeni za korupciju.

- Kao olakšavajuće  okolnosti sud je cenio mladost optuženog, raniju neosuđivanost, priznanje krivičnog dela i dobro držanje na glavnom pretresu, česta je fraza koja se može pročitati u presudama.

Najvažnije okolnosti koje sud uzima u obzir pri odmeravanju kazne su: uračunljivost i nehat, motiv, jačina ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra, sve konkretne okolnosti, raniji život učinioca (odnos prema porodci, poslu, žrtvi, osuđivanost), njegove lične prilike (zdravstveno stanje, njegova porodična situacija, stambene prilike, zanimanje, zaposlenost, imovinsko stanje, godine starosti) i ponašanje posle učinjenog krivičnog dela. Sve to može biti cenjeno kao olakšavajuće ili otežavajuće.

Sudovi obično izriču kazne bliže zakonskom minimumu ako je optuženi u trenutku izvršenja krivičnog dela bio u stanju smanjene uračunljivosti, a pritom ranije nije osuđivan, priznao je delo i iskreno se pokajao zbog njega, ali blagoj kazni mogu doprineti i loše zdravstveno stanje i teške porodične prilike.

Video: Jula 2016. Siniša Zlatić je zavio Žitište u crno. Ovo su snimci posle masakra

(Telegraf.rs/ Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    26. novembar 2019 | 08:04

    Srbijo stidi se imas najgore sudstvo na svetu.

  • Pda

    26. novembar 2019 | 08:14

    Bruka i sramota za sudstvo.Kod nas ubiti nekoga,ne treba se bojati robije.Kazne su smesne.

  • Rastko

    26. novembar 2019 | 12:31

    Znaci treba bezati sto dalje od onih koji te ljube.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA