• 9

Istraga na imanju "Jovanjica": Proizvodnja industrijske konoplje bila je samo maska za marihuanu

Stabljike su gotovo identične, razlika samo u vrednosti THC

  • 9

Većinski vlasnik kompanije "Jovanjica" Predrag K. (38), prema prvim rezultatima istrage koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), kanabis je uzgajao i pre nego što je zvanično dobio dozvolu za proizvodnju industrijske konoplje. Sada se sumnja da je, zapravo, pomenuta dozvola bila samo "maska" za nezakonitu proizvodnju marihuane!

U zahtevu za sprovođenje istrage protiv Predraga K. i još osmoro zaposlenih u ovoj kompaniji, u čijim je plastenicima otkriveno i zaplenjeno 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika kanabisa, navodi se da se sumnja da su oni od januara ove godine, do trenutka hapšenja, u staklenicima uzgajali opojnu drogu. Rešenje na osnovu kojeg su mogli da uzgajaju industrijsku konoplju, međutim, dobili su tek u aprilu.

- Sada sumnjamo da je to bio manevar kako bi pravi "biznis" bio daleko od očiju javnosti. Stabljike kanabisa i industrijske konoplje se gotovo ne razlikuju. Tek kada se meri psihoaktivna komponenta, THC, vidi se razlika. Kod industrijske konoplje ona je manja od 0,3 odsto, a kod kanabisa je taj procenat daleko veći. Istraga je sada usmerena ka prodavcu semena. Videćemo šta će tu sve da izađe na videlo, odnosno od koga su nabavili semenke i po kojoj ceni. Jer, zakonski je sve regulisano kada je reč o nabavci semena industrijske konoplje i - navodi sagovornik iz istrage.

Sa druge strane, naš izvor iz Tužilaštva za organizovani kriminal navodi da se sada ispituje kako je "Jovanjica" dobila dozvolu da proizvodi industrijsku konoplju i da je potom izvozi u Sloveniju i Makedoniju, u dve malobrojne evropske države, gde je dozvoljen uzgoj marihuane u medicinske svrhe. "Novosti" su pisale da su naši poznati "biznismeni" sa one strane zakona, u Makedoniji pokupovali zemlju i sade marihuanu, navodno za potrebe lečenja. Tako su ne samo oprali novac, već i nastavili da se bave starim "poslovima".

- Litar ulja od marihuane prodaje se po ceni od skoro 95.000 evra. Da je ovo što je zaplenjeno u "Jovanjici" završilo u ulju, zarada bi bila enormna. Policija je zaplenila oko četiri tone kanabisa u stabljikama - navodi sagovornik.

Video: Uhapšen vlasnik firme Jovanjica i zaposleni: Policija pronašla tone droge na poljoprivrednom dobru

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Komentari

  • Greska

    Nije znao da je zabranjeno izvoziti poluproizvod, trebao je prvo preraditi u gotov proizvod- ulje.

  • Aleksandar

    Glavni grad Kolumbije Stara pazova 🤣

  • Serz bramerc

    Jok, proizvodi kanap

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima