• 7

"I mi, porodice ubijene dece, osuđeni smo na doživotni zatvor. Vi morate da osudite ubice naše dece"

Rekao je da je svestan da će ova kazna doživotnog zatvora biti velika odgovornost za sudije, jer su i oni emotivni ljudi

  • 7

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić pozvao je danas sudije da razumeju porodice ubijene dece i da se ne libe da u budućnosti izriču kaznu doživotnog zatvora koja sutra počinje da se primenjuje, a usvojena je na inicijativu ove fondacije.

- Ja ne mogu s vama da govorim o pravu, ali ja sam otac ubijene devojčice pred kojom je bila budućnost... o tome mogu da vam pričam - rekao je Jurić na svečanoj sednici udruženja sudija i tužilaca Srbije.

On je napomenuo da je svestan da će ova kazna doživotnog zatvora biti velika odgovornost za sudije, jer su i oni emotivni ljudi.

- Ali, i mi porodice ubijene dece smo osuđeni na doživotni zatvor. Vi morate da budete odgovorni i da osudite ubice naše dece - rekao je Jurić.

Sudija Ivana Josifović iz Udruženja sudija i tužilaca rekla je novinarima da su sudije dužne da primenjuju zakon od kada on stupi na snagu i da odgovore na svaki zadatak koji se stavi ispred njih, pa tako i na nove odredbe u Krivičnog zakoniku (među kojima je i kazna doživotnog zatvora za najbrutalnija krivična dela).

- Svakako će biti jedan period prilagođavanja sudske prakse u tom pogledu, međutim sud će imati u vidu da je KZ-om proširena svrha kažnjavanja, pa tako i sve novine - rekla je Josifovićeva.

Posebno se nada da će se ubrzo videti efekat izmena zakona koje se tiču "drugog i trećeg udarca", koje bi, prema njenom mišljenju, mogle da daju veoma brzo i veoma dobre rezultate.

- Mislim da se time ne zadire u pravo sudije na diskrecionu ocenu i slobodno sudijsko uverenje, ali sudije su dužne da poštuju propise koji su doneti od strane zakonodavne vlasti i tu nema dileme. Sudije će i dalje u okviru svog slobodnog uverenja odmeravati kaznu onako kako misle da će u najboljoj meri ispuniti svrhu kažnjavanja - smatra Josifovićeva.

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović kaže da Udruženje očekuje i izmene Zakona o krivičnom postupku koje će definitivno definisati rukovodeću uslogu tužilaštva u istrazi u odnosu na policiju, koja je izvršni organ.

- Mi ćemo na tome insistirati jer smatramo da samo rukovodeća uloga tužilaštva, u skladu sa zakonom, u istrazi donosi odgovarajuće dokaze koji će biti temelj donošenja presude - rekao je novinarima Stefanović.

Što se tiče primene izmena KZ-a i odmeravanja sankcija, to je u nadležnosti sudova, napomenuo Stefanović.

VIDEO: Kako je Tijana Jurić zapečatila sudbinu svakom ubici deteta u Srbiji

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Milena

    Vama gospodine svaka cast!Ali mislim da je trebalo da se borite za smrtnu kaznu a ne dozivotnu

  • Dasa

    Apsolutna i bezrezervna podrska onome koji je najzasluzniji i koji je ulozio i poslednji atom snage kako bi pravda ugledala svetlost dana : gosp.Juric! Svako dobro porodici i puno uspeha Fondaciji!

  • Dada

    Tako je g- dine Juricu .Zivot gori od svakog zatvora ! Respect!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima