• 32

Najstravičnija ubistva dece u Srbiji: Ove ubice za svoje zločine neće odležati doživotnu kaznu

Izmenama Krivičnog zakona od danas se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina, a uvodi se doživotna

  • 32

"Silovao devojčicu pa je ubio", "Do smrti pretukao dete", "Otrovao i udavio sina", naslovi su u medijima koji su se nažalost, prečesto pojavljivali u srpskim medijima u prethodnih 5 godina.

Stravična ubistva zavila su brojne porodice u crno i ostavila su roditelje i najbliže članove slomljene od tuge, da u svom bolu večno žale za izgubljenim detetom. Jedan od tih roditelja, Igor Jurić, otac ubijene devojčice Tijane (15) bio je inicijator izmena Krivičnog zakonika koje su danas stupile na snagu - da ubice dece u Srbiji za takva monstruozna dela dobiju kaznu doživotnog zatvora.

Time se ukida kazna od 30 do 40 godina zatvora, jer je menja doživotna, a ujedno će i ubice dece doživotno biti sklonjene sa ulica.

Ovo su samo neki od najstravičnijih zločina nad decom koji su počinjeni u Srbiji u prethodnih 5 godina:

Prerezala ćerki vene, bacila je sa 4. sprata

Strašna tragedija šokirala je Srbiju ove godine kada je Danijela Radojičić (36) juna ove godine prerezala vene svojoj ćerki Teodori (3) i bacila je kroz prozor, posle čega je i sama izvršila samoubistvo skokom sa četvrtog sprata porodičnog stana na Bežanijskoj kosi.

Kao motiv ubistva deteta i samoubistva majke navođena je depresija u koju je Danijela upala nakon gubitka bebe. Pre nego što je ubila dete i sebe, rastrojena žena je, kako se sumnja, zapalila stan, iz koga je počeo da kulja dim koji je uznemirio komšiluk.

U trenutku zločina, Danijelin suprug i Teodorin otac Dejan Radojičić bio je na poslu, a stravične vesti zatekle su ga pred zgradom, posle čega ga je odvela Hitna pomoć.

Danijela Milovanović

Danijela je svojoj ćerki prerezala vene i bacila je sa 4. sprata, Foto: Facebook/Danijela Milovanović

Devojčica pretučena, tvrdili da je pala sa terase

Trogodišnja Luna preminula je maja 2019. godine nakon što ju je zverski pretukao njen očuh, Zoran Albić iz sela Prahovo kod Negotina. On je uhapšen zajedno sa svojom partnerkom Vesnom Firulović, majkom devojčice zbog sumnje da ju je ubio.

Albić i Vesna su mrtvo dete doneli u bolnicu tvrdeći da je palo s neograđene terase kuće, ali su lekari nakon pregleda utvrdili da je devojčica brutalno isprebijana. Policija ih je oboje uhapsila, a Albić se na saslušanju slomio i priznao zločin.

Zoran se kobne noći vratio oko 2 sata pijan kući iz provoda. Počeo je da viče, da obara stvari, da lomi sve što mu je došlo pod ruku. Devojčica se probudila zbog buke i počela da plače. On je odmah počeo da viče na Vesnu kako ne može da podnese plač deteta, a zatim je i pretukao Lunu.

Zoran Albic

Zoran i Lunina majka Vesna, Foto: Facebook/Foto: Telegraf

Povrede koje je dete zadobilo ukazuju da ju je čak nekoliko puta iz sve snage tresnuo u pod. Kada je majka videla da dete ne daje znake života, ona je taksijem, zajedno sa Zoranom, odvela ćerkicu u negotinsku hitnu službu.

Više javno tužilaštvo u Negotinu sklopilo je sporazum o priznanju krivice sa Firulovićevom i ona je osuđena na osam godina zatvora, odnosno maksimalnu kaznu za krivično delo nepružanja pomoći nemoćnom licu. Protiv Albića podignuta je optužnica za teško ubistvo.

Ubistvo ispred Centra za socijalni rad

12. jula 2017. godine u Centru za socijalni rad u Rakovici dogodio se zločin koji je šokirao celu Srbiju. Marko Nikolić ubio je sina Mihaila koji je tada imao manje od 5 godina, a onda presudio i bivšoj partnerki Maji Đorđević - rukama i nožem. 

Marko je doveo sina Mihaila, koji je taj dan proveo sa njim, u Centar za socijalni rad da ga vrati majci. Sina je doveo u maltene besvesnom stanju i sa penom u ustima. Dete je tresnuo o pod i udavio ga, a zatim je na parkingu ispred Centra za socijalni rad u Rakovici izbo nožem i majku svog deteta.

Nikolić je nekoliko meseci kasnije, decembra iste godine, prerezao sebi vrat u Centralnom zatvoru i ubrzo preminuo na Odeljenju intezivne nege. Sahranjen je u tajnosti, diskretno, po molbi njegovih roditelja na Centralnom groblju u Beogradu. Nije napravljena smrtovnica, niti je javno objavljen datum i mesto sahrane.

Maja Djordjevic, ubistvo, Rakovica, centar sa socijalni rad, Ubica, Rakovica, Marko Nikolic

Marko je ubio svog sina i Maju, Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Tanja Valič/Facebook/Maja Đorđević/Srpski telegraf

Košmar o maloj Anđelini

Pre tri godine još jedan stravičan zločin potresao je Srbiju. Vladica Rajković (29), silovao je juna 2016. godine devojčicu Anđelinu Stefanović (3), koju je zatim rasporio i na kraju ubio pesnicama i kamenjem.

Kobne noći majka devojčice je poslala Anđelinu na rođendan u komšiluku, a Vladica se igrao sa decom. U jednom trenutku, njih dvoje su nestali. Ubrzo potom, majka je primetila da deteta nema i pošla da je traži jer su svedoci rekli da su videli osumnjičenog i devojčicu kako idu ka autobuskoj stanici.

Rajković je silovao devojčicu, ubio je, ostavio njeno beživotno telo i oprao krvavu odeću u reci Timok i krenuo nazad na proslavu rođendana. U povratku ga je sreo ujak devojčice i upitao ga gde mu je sestričina, na šta mu je osumnjičeni odgovorio: "Ne znam, ostavio sam je na autobuskoj stanici".

Vladica Rajković, Anđelina Stefanović, Zaječar, silovanje

Vladica je silovao i ubio Anđelinu, Foto: novosti.rs, Telegraf

On je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora i kaznu je najpre služio u Zaječaru. Ubrzo nakon što je pritvoren, zatvorenici su pokušali da ga kastriraju, ali su čuvari to sprečili. U avgustu 2017. godine prebačen je u Zabelu, gde mu je takođe prećeno zbog zločina koji je počinio. Tada je odlučeno da će ćeliju deliti sa samo jednim zatvorenikom i da ga neće puštati u grupnu sobu.

Silovao devojčicu, udario je motikom pa zakopao 

Ivana Podraščić (14) iz Batajnice ubijena je avgusta 2014. godine, a monstruozno ubistvo otkriveno je kada je u dvorištu u beogradskom naselju Rakovica pronađeno telo devojčice, dva meseca nakon što je nestala. Za silovanje i ubistvo uhapšen je višestruko osuđivani Darko Kostić iz Beograda (39).

Kostić je devojčicu silovao, a potom udario motikom u glavu, zavio u ćebe i sunđer i zakopao u iznajmljenoj kući u Rakovici.

Zločin je otkriven pošto je 29. septembra jedna žena prijavila silovanje, a policija je po njenoj prijavi došla u kuću u kojoj je ubijena i Ivana. Telo je pronađeno zahvaljujući kiši koja ga je otkrila ispod nanosa zemlje.

Kostić je višestruki prestupnik koji je dobro poznat policiji od ranije, a 1993. godine počinio je još jedno ubistvo starice.

Nakon što je tužilaštvo zatražilo da mu izrekne 40 godina zatvora, Kostić je i osuđen na ovu kaznu. 

Darko Kostić, Invana Podraščić

Darko je ubio Ivanu i zakopao njeno telo u dvorištu, Foto: Tanjug/MUP, Facebook/Ivana-Podraščić-je-nestala

Od Tijanine tragedije do Tijaninog zakona

Tijana Jurić (15) ubijena je u noći između 25. i 26. jula 2014. godine, a 12 dana porodica i Srbija su se nadali da je devojčica živa. Međutim 7. avgusta njeno telo je pronađeno na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor. Tijanu je oteo Dragan Đurić (38) u Bajmoku. 

U noći kada je nestala, Tijana je bila kod babe i dede u Bajmoku. Poslednji put je viđena 25 minuta posle ponoći, u blizini Sportskog centra "Rata". Devojčica je to veče provela na sportskim terenima s društvom, koje ju je oko ponoći otpratilo do kuće. No, Tijana se odlučila da se vrati do terena po drugov duks. Od tada joj se gubio svaki trag.

Počela je policijska potraga za devojčicom koja je na sebi u trenutku nestanka imala belu majicu, farmerice i bele "starke".

Tijana Jurić i Dragan Đurić

Tijanu je 5 godina ubio Dragan Đurić, Foto: Facebook/Dragan Djuric, Printskrin: Youtube / SuRTVCity

Sumnja da se Tijani dogodilo nešto tragično pojavila se kada je na zemljanom putu pronađena njena patika, kao i veštački nokat. Tada se pretpostavilo se da ju je neko nasilno ugurao u automobil, a da su joj patika i nokat spali dok se otimala.

Trinaest dana nakon nestanka, 7. avgusta, posle intenzivne potrage, policija je pronašla telo nesrećne devojčice na zapuštenom smetlištu uz lokalni put koji vodi od sela Svetozar Miletić prema Čonoplji, što je 23 kilometra od mesta na kojem je oteta u Bajmoku.

Кako je utvrđeno, Tijana je ubijena iste noći kada je i oteta, a kao izvršilac zločina označen je mesar iz Surčina Dragan Đurić, koji je za taj svirepi zločin osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Video: Skupština usvojila izmene Krivičnog zakonika, među njima i Tijanin zakon

(D. S.)

Komentari

  • SasaS

    Šta je problem svima sto su počinili zločin. (A zločin ne zastareva.) Prenačiti u doživotne kazne, po novom zakonu.

  • Rade

    Dozivotnu robiju treba uvesti i za osobe koje dodju u neciji privatan prostor, vezu vlasnike i izivljavaju se na najsvirepiji nacin i biju do smrti.

  • Gori

    Sve jedno koliko oni budu na robiji žrtve to neće ništa vredeti! Roditelji moraju da paze kada njihova maloletna deca idu negde baš zbog raznog zla koje može da im se dogodi!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima