• 41

Racija u restoranu u Beču: Uhapšeno 11 Srba, svi ilegalno boravili i radili

Uhapšeni su svi članovi osoblja restorana

  • 41

U jednom bečkom restoranu, u petak, 29. novembra, uhapšeno je 11 Srba zbog sumnje da su ilegalno živeli i radili u toj zemlji.

Policija je saopštila da je išla u inspekciju i da su uhapšeni svi članovi osoblja restorana.

Među uhapšenima je 11 državljana Srbije, pet muškaraca i šest žena, starosti od 21 do 51 godine.

Kako su za Telegraf.rs rekli iz bečke policije, prema informacijama Srbi su na teritoriji Austrije bili od 23. oktobra 2019. godine.

- O tome da li će, kada će i kako da budu deportovani treba da odluči Federalna kancelarija za strance i tražioce azila - naveli su iz policije.

Šta će biti sa Srbima nakon ovog hapšenja

Jedna od strožih kazni je zabrana ulaska u zemlje EU, kao i oduzimanje vize. Obično se građanima koji ilegalno borave i rade u zemljama EU uvodi zabrana ulaska od nekoliko meseci. Sve ove odluke su zapravo na sudiji i sudskoj praksi dotične zemlje.

Zašto Srbi pristaju na ilegalni rad u zemljama EU

Nije tajna da u zemljama u EU može da se radi "na crno", na šta se neretko odlučuju srpski državljani. Logično - novac se dobija na ruke, može da se radi "koliko hoćeš" i pored svega toga, stiče se prilika za eventualnu prijavu. Radnici koji rade ilegalno, međutim, nemaju pravo na zdravstveno, penziono, ne ide im radni staž i faktički nemaju nikakva prava.

Pored svih ovih mana, sat rada "na crno"nekad je daleko manji nego kod prijavljenih radnika, nekad malo veći, a dešava se i da su žrtve mobinga, koje to ne mogu nikome prijaviti jer - rade na crno.

Da li ste nekad radili na crno u inostranstvu i sa čime ste se sve susretali? Odgovore ostavite u komentarima.

A ukoliko želite da se Vaša priča čuje, pošaljite nam je na redakcija@telegraf.rs

Video: Ovi policajci mogu bez problema da stanu Hamiltonu na crtu

(Telegraf.rs / sterreich-z7a.at )

Komentari

  • Jedan u nizu

    Radio sam u Grac-Austrija u restoranu dosao sam kao majstor ili sef. Da bi svaki novi dan dobijao nove zadatke pripreme ciscenja utovar istovar robe i smeca generalonog ciscenja. 14h radno vreme 6 dana u nedelji za 1350e sto iznosi malo vise od 3e po satu. Na crno naravno uz svakodnevne lazi da ce uskoro biti dokumenta za vizu.

  • Rile

    Kako nemci prijavljuju svoje radnike i imaju racunicu iako su stranci samo nasi hoce da zarade ne samo u Srbiji vec i preko bez prijave 1000 e na ruke pa aj zdravo .Avi sa 19 nacrno bas ste crnji da nema kud .Tvom gazdi si zaradio harem a sebi nista .... socialu..Nek ti bog da zdravlje mozda nemas ni dana penziskog.

  • Slobodan Stanojević

    Ja sam radio na crno u Beč.Uzela mi je Bau policija pasoš (11.2.2019) a ja sam pobegao sa baustele i posle 3 meseci sam prešao granicu sa bratov pasoš

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima