• 11

Nastavljeno suđenje bankaru koji je od klijenata ukrao 240.000 evra: I svog druga ojadio za 50.000

Aleksandar Arsenijević tvrdi da nema nikakvu imovinu i da ne može da vrati novac

  • 11

Saslušanjem Marka Prokića, jednog od rukovodilaca poznate srpske banke i klijenata kojima je ukraden novac, danas je pred Višim sudom u Nišu nastavljeno suđenje Aleksandru Arsenijeviću (35) bivšem šefu za odnose sa strankama ove finansijske institucije optuženom za proneveru 240.000 evra.

Arsenijević je optužen za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave, jer je od 18. juna 2014. godine do 9.11.2016. godine nezakonito prisvojio 196.560 evra i 5.345.392 dinara. Njemu se na dušu stavlja da je klijentima sa računa skidao novac falsifikujući njihove potpise i izdavao čekove na njihovo ime koje koje unovčavao za gotovinu.

Da nečasni bankar nije imao nimalo skrupula pokazalo je svedočenje Srećka Mladenovića, Arsenijevićevog druga iz detinjstva kojem je sa računa nestalo 50.000 evra.

- Poznajemo se od detinjstva, jer njegov deda živi pored moje kuće. Pre pet, šest godina uložio sam 50.000 evra na štednju, ali u drugu filijalu banke. Na Aleksandrovo insistiranje, prebacio sam novac u filijalu u kojoj on radi, nisam ništa sumnjao, pa znamo se tolike godine. Da sam ostao bez novca saznao sam kada su me pozvali direktor filijale i generalni menadžer banke. Kazali su mi da je Arsenijević falsifikovao moj potpis i podigao novac sa računa. Pokazali su mi priznanice o podizanju para, odmah sam video da to nije moj potpis - kazao je Mladenović.

Arsenijević je slatkorečivošću i ljubaznošću umeo da obrlati stranke, pa su mu ljudi koji su mu poveravali novac bezrezervno verovali što je potvrdio Dragan
Stojanović kome je uzeo pet hiljada evra.

-  Aleksandra sam upoznao kada sam upisivao akcije Telekoma, na mene je ostavio izuzetno dobar utisak. Radio sam sve što mi je rekao, čak sam potpisao i blanko naloge za podizanje novca koje je on iskoristio da podigne moj novac. Imao sam veliko poverenje u njega, da mi je potražio na zajam ne tih pet hiljada evra, već celu otpremninu koju sam dobio iz firme, ja bih mu dao. Uvek je bio korektan, ne znam šta mu se desilo, ne razumem zaista. Bio sam zaprepašćen kada sam od blagajnice čuo da mog novca nema – kazao je Stojanović.

- Međutim, kada je Arsenijevićev branilac Zoran Mitić optužio Stojanovića da lažno svedoči, te da je on a ne Arsenijević podigao novac s obzirom na to da je na nalogu Stojanovićev potpis, pokradeni čovek je burno reagovao.
-  To mi je hvala za to što sam bio fer prema njemu. Postoje snimci nadzornih kamera koji će pokazati da tada nisam bio u banci te da je on iskoristio blanko priznanice koje sam na njegov nagovor potpisao – povikao je Stojanović.

Branislav Krstić, takođe jedan od oštećenih klijenata banke, kazao je da je odmah primetio da je njegov potpis falsifikovan.
- Čim sam video potpis na četiri priznanice na osnovu kojih je podignuto mojih 15.350 evra, znao sam da sam pokraden. Imam specifičan potpis koji nije lako falsifikovati. Radio sam 40 godina u inostranstvu, to mi je bila ušteđevina koju mi je on uzeo. Tog Arsenijevića ne poznajem, možda sam ga nekad video kada sam odlazio u banku da ulažem i podižem novac. Meni je najvažnije da mi je banka nadoknadila štetu, nemam više ništa oko toga da kažem – rekao je Krstić.

Marko Prokić, direktor mreže filijala banke posvedočio je da je Arsenijević priznao proneveru.
- Direktor niške filijale me je obavestio da je došlo do pronevere, urađena je interna revizija, ja sam došao iz Beograda dok je trajala istraga u banci koja je potvrdila sumnju da je nestajao novac sa računa klijenata. Aleksandar je priznao da je uzeo novac, bio sam prisutan i kada je kazao da će ga vratiti ali je nadoknadio samo manji deo proneverenog iznosa - kazao je Prokić.

Arsenijević je na prvom glavnom pretresu izjavio da se ne oseća krivim, iako je priznao da je novac uzeo. Odbio je da govori o detaljima pronevere, a umesto njega o navodima optužbe se izjašnjavao njegov advokat.

- Novac nije prisvojio moj branjenik već drugo lice čiji identitet meni nije poznat, a koje je njemu i njegovoj porodici pretilo. U prilog tome postoje dokazi u vidu telefonskih listinga koji potvrđuju stalnu komunikaciju između njih, čije pribavljanje tražim. Osim što je za njega podizao novac, moj klijent je uzimao kredite, a novac je njemu predavao što se takođe može utvrditi iz bankarskih listinga. Čak je plaćao rate kredita koje je ta osoba podizala. Mene optuženi nije obavestio o identitetu tog lica, on će u svojoj odbrani kazati ko je on, a ja tražim da se ta osoba sasluša. Takođe, tražim da se obavi veštačenje uračunljivosti mog branjenika kako bi se utvrdilo da li je bio sposoban da shvati značaj svojih radnji - rekao je tada Mitić.

Osim Arsenijeviću, sudi se i njegovom prijatelju Zoranu Stojkoviću koga tužilaštvo tereti da mu je pomogao da izvrši krivično delo, jer mu je omogućio da koristi
njegov dinarski račun tako što je na njega Arsenijević uplatio 350.000 dinara, pa je na osnovu lažnog isplatnog naloga podigao 235.000 dinara a ostatkom sume častio pomagača.

Njegov branilac, Gordana Nožica, tvrdi da Stojković nije imao nikakve veze sa proneverom. Zbog toga je danas upitala Prokića da li je kada je priznao proneveru pomenuo da je imao pomagača. Prokić je odgovorio da Arsenijević nije pominjao da ima sačesnika. Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem svedoka, takođe oštećenih klijenata, a do nastavka sledećeg glavnog pretresa tužilaštvo treba da se izjasni i o predlogu Arsenijevićevog branioca da mu se uradi neuropsihijatrijsko veštačenje.

Interesantno je da se u vreme kada je pljačka otkrivena Aleksandar bezbrižno provodio na letovanju. Utvrđeni manjak tada je iznosio samo 40.000 evra, a tokom dve godine, koliko je istraga trajala, ustanovljeno je da je krađa šestostruko veća.

Ovo je druga velika pljačka u Nišu koju su poslednjih godina izvršili bankari. Miloš Krivokapić, blagajnik AIK banke priznao je da je potrošio 560.000 evra sa računa klijenata, dobio je tri godine zatvora, a pare nije vratio, jer je tvrdio da nikakvu imovinu nema. I Arsenijević je pred sudom kazao da osim automobila, takođe ne poseduje ništa drugo. I jedan i drugi branili su se sa slobode.

Video: Zbog trgovine uticajem uhapšen i zaposleni u Ministarstvu rada

(Tekegraf.rs /D.K.)

Komentari

  • Yas

    Kako je ovaj sa 35 god.rukovodilac ili sta vec, jedne filijale? Ustvari, s obzirom da pljacke pocinju od 2011.on je pre 30 to bio? Kako? Za ovo sto je uradio, banka nek odgovara, vrati ljudima novac pa neka se banka tuzi sa njim tj.onaj koga je zaposlio

  • Gargamel

    Ovaj pokrao i najboljeg ortaka.Nista mu nije sveto.Hijena.

  • didu

    Da je imao nameru da vraca podigao bi kredit a ne ovako .

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima