≫ 

Najstariji optuženik u Srbiji (96) pred sudom jer je davao stručno mišljenje o umetničkim delima

Živković svoje dane provodi u staračkom domu u Mladenovcu, otežano hoda i u tužilaštvo dolazi u kolicima i nosi kateter.

  • 1
optuženik davao stručno mišljenje o umetničkim delima Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Najstariji optuženik u Srbiji, Dr Stanislav Živković, sa nepunih sto godina, dočekao je da stekne svojstvo okrivljenog u postupku koji protiv njega vodi Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu. Krivične prijave su podneli Nemanja Aleksić, advokat iz Novog Sada, i David Zelenkapić, protiv dr Živkovića, Slaviše Popova i još dve osobe. Optužnica tereti Živkovića da je dao stručna mišljenja o autentičnosti umetničkih slika koje imaju nacionalni značaj.

Za sliku "Motiv iz Ledinaca" izneo je mišljenje da ona može biti rad Milenka Šerbana. Za sliku "Pejzaž" rekao je da može biti rad slikara Milenka Šerbana, a za sliku "Na obali reke" da može biti rad slikarke Jelisavete Č. Petrović.

Stanislav Živković izjavio je juče u tužilaštvu u Mladenovcu da je iskazao mišljnje u pisanoj formi da navedene slike mogu biti originali i da ta mišljenje nije naplatio niti je tražio i odbio bilo kakvu nadoknadu.

- Svako može da ima svoje mišljenje pa i ja, a moje mišljenje ne sprečava nikog drugog da ima svoje drugačije mišljenje. Moje mišljenje nikoga ne obavezuje - kazao je Živković.

Bio je reprezentativac Jugoslavije u mačevanju, doktor istorije umetnosti, dugogodišnji upravnik galerije SANU. Rođen je 26. decembra 1923. godine u Beogradu, a sada već godinama živi u domu za stare osobe u Kovačevcu kod Mladenovca.

Živković svoje dane provodi u staračkom domu u Mladenovcu, otežano hoda i u tužilaštvo dolazi u kolicima i nosi kateter.

Optužnica ga tereti da je od jula 2014. do marta 2016. godine u Novom Sadu, kada je već zašao u desetu deceniju, dao stručna mišljenja o autentičnosti četiri umetničke slike koje je okrivljeni Slaviša Popov prodao novosadskom advokatu Nemanji Aleksiću i Davidu Zelenkoviću.

Popov se sumnjiči da je, pored navedene četiri slike, prodao više slika najznačajnijih autora jugoslovenskog umetničkog prostora, između ostalih Nadežde Petrović, Koste Milićevića, Petra Laburde, Save Šumanovića i drugih, koje navodno nisu autentične, a da mu je Nemanja Aleksić za to isplatio ukupno dva miliona i 704.000 dinara.

Zelenkoviću je, prema navodima optužnice, Popov prodao, pored navedenih i slike Milana Konjovića i Nikole Graovca, za šta mu je Zelenkapić platio iznos od 511.350 dinara.

Živković je pre desetak dana gostovao na Radio Beogradu, a juče je, uz pomoć i advokata došao u tužilaštvo u Mladenovcu.

(Telegraf.rs/ Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djox

    11. decembar 2019 | 11:53

    A pedofili i `biznismeni` setaju slobodni.E Srbijooo.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA