≫ 

Kako je Srbin "Tito", ključni igrač za međunarodni transport kokaina, postao značajniji od El Čapa

Nekada se bavio boksom, ima između 45 i 50 godina i važniji je od El Čapa

  • 0

Srpski kartel u Peruu odgovoran za šverc velikih količina kokaina merenim u tonima, iz te zemlje u Istočnu Evropu, postao je veoma jak, čemu u prilog govori podatak da američka DEA sada intenzivno traga za misterioznim srpskim državljaninom, u podzemnim krugovima poznatim pod imenom Tito.

Izveštavajući o tokovima kokaina peruanski portal "El comercio" navodi da Severna Amerika i Meksiko više nisu ni približno atraktivne destinacije za krijumčarenje "belog praška", jer je tu ulogu sada preuzela Evropa. Organizovanjem transporta, kako navode, rukovodi neprobojna mreža kriminalaca na čelu sa - Srbinom.

To je potvrdio i policajac specijalne grupe Dirandru (Nacionalna uprava za borbu protiv droge) koji usko sarađuje sa američkom DEA, uporedivši ga sa El Čapom.

Kulijakan Meksiko sukob nasilje El Čapov sin Ovidije Guzman El Čapo Foto: Tanjug/AP

- Tito je postao važan cilj za DEA. Rođen je u Srbiji, ima između 45 i 50 godina, a njegov značaj možda je i veći od onoga koji je nekada imao Hoakin Guzman (El Čapo), osuđen na doživotni zatvor i još 30 godina u Americi - objašnjava agent i dodaje da je on "čudovište koje ne štedi novac kako bi zadovoljio evropsko tržište, ali se dobro brine o sebi".

Iako se o njemu zna, poneki detalji iz njegove biografije odgovaraju na pitanja kako je jedan Srbin uspeo da stekne toliki uticaj i postane ključni igrač za međunarodni transport tona kokaina.

- Srbin je pre deceniju bio trener uspešnih profesionalnih boksera u Srbiji. Prema policiji, u često mutnom svetu boksa uspostavio je kontakte sa južnoameričkim dilerima droge. Za kratko vreme počeo je da se bavi lekovima proizvedenim u Boliviji, Kolumbiji i Peruu, kojima je snabdevao evropsko tržište.

Na samom početku svoje kriminalne karijere, Tito je u Južnu Ameriku slao ljude koji su sklapali i nadgledali poslove umesto njega. Dok je radio sa lekovima shvatio je da je najbolji način da roba sa južnoameričkog kontinenta stigne u Evropu prevoz u komercijalnim brodovima, kojima je prva stanica luka Anverpen u Belgiji.

Jedan od njegovih ljudi, koji je u Južnu Ameriku poslat radi kontrole pošiljke, je Zoran Jakšić (57) osuđen u aprilu ove godine na 25 godina zatvora. Jakšić je uhapšen godinu dana ranije, u velikoj akciji koju je predvodila pomenuta specijalna jedinica Dirandro, kada je iz Perua sa lažnim dokumentima pokušao da pređe u Ekvador.

Zoran Jakšić, Grupa Amerika, Peru, organizacija, uhapšeni, zaplenjena droga, hapšenje, suđenje Zoran Jakšić Foto: Poder Judical del Peru

Još jednom se našao pod lupom javnosti, kada je narko-bos Horhe Medina Gaviljan pobegao iz zatvora u Peruu uz pomoć dvojica policajaca u kamionu sa smećem. Pretpostavlja se da je ovaj beg organizovao i platio Jakšić.

Titov čovek bio je i bokser David Cufaj koji je 2017. godine uhapšen u policijskoj akciji kada je zaplenjeno dve tone kokaina vrednog 800 miliona evra. Zanimljivo je da je Cufaj pušten iz zatvora da se brani za slobode, a tu mogućnost dobio je na osnovu rodbinskih veza koje navodno ima u Peruu, ali i bankovnih transakcija i akreditacije za rad u jednoj rudarskoj kompaniji. Nije prošlo mnogo, a Cufaj je nestao bez traga.

Rame uz rame sa Cufajem poslovao je i Smail Šikalo, uhapšen zbog istog kokaina kao i njegov kolega. Peruanski mediji o njemu su pisali kao o velikom igraču koji ima značajnu ulogu u transportu kokaina u Evropu.

Zanimljivo je da su Cufak i Šikalo odrasli u istoj ulici u Sarajevu i da su, baš kao i "Tito", godinama zajedno trenirali boks.

Švercovao kokain sa poznatim vozačem automobila

Jedna od skorašnjih zaplena kokaina koja se dovodila u vezu sa Titom dogodila se sredinom godine u Piuri. U policijskim evidencijama navedeno je da je Titov saučesnik u švercu bio poznati automobilista Fernando de Olazabal, za kog se sumnja da se skriva u SAD.

Video: Spektakularno hapšenje muškarca kod kojeg je pronađeno 77 kilograma heroina

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA