• 14

Blagajnica Vojvođanske banke 9 godina skidala pare sa računa klijenata da bi sebi otplatila kredit

Slučaj postaje interesantniji ako se u obzir uzme da je optužena novac skidala uglavnom sa računa rodbine i prijatelja

  • 14

Punih devet godina je V. D, glavna blagajnica u vršačkoj ekspozituri Vojvođanske banke, skidala novac sa računa klijenata, uzimala ga za sebe i njima popunjavala rupe u kućnom budžetu - ukupno 93.000 evra i 777.584 dinara.

Modus operandi svih ovih godina blagajnici je bio isti: čim bi skinula novac sa nečijeg računa i uzela ga za sebe, sa računa nekog drugog klijenta bi skidala isti iznos i uplaćivala ga na onaj s kojeg je prethodno skinula sredstva, piše Politika.

Osim činjenice da ni banka, ni klijenti ovakav način poslovanja nisu otkrili gotovo deceniju, slučaj postaje interesantniji ako se u obzir uzme da je optužena novac skidala uglavnom sa računa rodbine i prijatelja, ali i da njen suprug i njihovo troje dece nisu znali ništa o ovome.

Nezakonite radnje blagajnice otkrivene su sasvim slučajno - jedan od klijenata sa čijeg je računa skinut novac primetio je to dok je ova radnica banke bila na godišnjem odmoru, odnosno kada ona nije bila u prilici da "dopuni" njegov račun.

Aleksandar Piker, Komercijalna banka, Novac, Pare, brojač novca

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako se ovaj klijent požalio banci da mu na računu nedostaje deo novca, zaposleni u Odeljenju za kontrolu mreža Vojvođanske banke počeli su da istražuju.

Postupak protiv blagajnice pokrenulo je Odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, tereteći je za krivično delo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica u produženom trajanju.

Posle dvodnevnog policijskog zadržavanja, na saslušanju u tužilaštvu pre tri dana, blagajnica je priznala da su navodi naredbe o sprovođenju istrage protiv nje tačni. Prihvatila je predlog postupajućeg tužioca da zaključe sporazum o priznanju po kojem bi joj bilo izrečeno dve godine zatvora, najmanja kazna koju zakon predviđa za ovo krivično delo. Osumnjičena je sporazumom obavezana i da novac koji je uzela vrati banci u periodu od godinu dana.

Aleksandar Piker, Komercijalna banka, Novac, Pare

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Konačnu odluku o presudi, ipak, daće Viši sud, koji treba da prihvati nagodbu tužilaštva i osumnjičene.

Iznos novca koji je V. D. skidala sa računa klijenata bio je različit. Nekada bi to bilo 1.000 evra, 4.340 evra, 9.130 evra... Najviši iznos koji je skinula sa računa jednog klijenta bio je 23.830 evra. Oštetila je ukupno desetak klijenata Vojvođanske banke.

Blagajnica je na saslušanju kazala da je novac sa računa uzimala kako bi poboljšala finansijsku situaciju porodice. Objasnila je da ima troje dece koja su studirala, da je suprug zatvorio privatnu firmu koja je do tada dobro radila, kao i da je imala kredit koji je vraćala. Rekla je da nije sav novac koji se navodi u kivičnoj prijavi skidala odjednom, nego deo po deo. Koliko je novca tačno skinula, nije znala da kaže.

Vojvođanska banka je, nezvanično saznaje Politika, po otkrivanju nezakonitih radnji obeštetila svoje klijente, a osumnjičena je vratila 23.930 evra.

Prenosimo i saopštenje Vojvođanske banke u celosti.

Vojvođanska banka je primenom najsavremenijih kontrolnih mera otkrila da u jednoj filijali u Vršcu nisu poštovane interne procedure. S tim u vezi, Banka je podnela krivičnu prijavu i suspendovala zaposlenu V.D. sve do okončanja istražnih radnji i utvrđivanja odgovornosti. Nakon završetka istrage koja je rezultirala utvrđivanjem njene odgovornosti, Banka je pokrenula proces za raskid radnog odnosa.

Banka je takođe identifikovala 10 oštećenih klijenata i sve ih je momentalno obeštetila.

Na osnovu striktnog monitoringa Banke utvrđeno je da je u pitanju izolovan slučaj. Ističemo da je i pored toga Vojvođanska banka uložila ozbiljne napore da dodatno ojača kontrolu svih internih procedura.

Banka će nastaviti strogu kontrolu svih transakcija i postupanja po internoj regulativi. Bezbednost svih transakcija u Banci i svih klijenata su naš apsolutni prioritet.

VIDEO: Oružana pljačka u Subotici: Banditi upali u banku i odneli milion evra

(Telegraf.rs/ Politika)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    Nakon 9 godina su je tek otkrili, a hvale se da su unapredili sistem unutrasnje kontrole... no comment.... Vojvodjani, hocu reci OTP-ovci - ZBOGOM.

  • Панта

    Колко година ће добити?

  • DRagutin

    Ovo je primer koliko smo mi kao narod skrenuli sa razuma i osećaja za normalnost! U prevodu, postali smo jedna velika BANDA kao narod! Nema nama više spasa!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima