• 3

Matija sa ljubavnicom ubio njenog muža u Vukovaru, pa pobegao u Srbiju: Osuđen na 20 godina zatvora

Bašić je osuđen jer je, prema oceni suda, u cilju nesmetanog nastavka emotivne veze sa Kovačevićevom, njenog supruga dok je spavao lišio života na svirep i podmukao način

  • 3

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 20 godina zatvora Matiju Bašića iz Zemuna, jer je u oktobru 2011. godine u Vukovaru, zajedno sa svojim ljubavnicom Jelenom Kovačević, na smrt nožem izbo njenog supruga, a zatim pobegao u Srbiju.

Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Bašić osuđen zbog krivičnog dela teško ubistvo.

Jelena Kovačević je zbog istog krivičnog dela ranije pravnosnažno osuđena presudom Vrhovnog suda Hrvatske u septembru 2015. godine, navodi se u odluci beogradskog Apelacionog suda, ali se ne precizira sa koliko godina zatvora je kažnjena.

Prvostepenom presudom bila je osuđena na 25 godina zatvora, preneli su mediji.

Bašić je osuđen jer je, prema oceni suda, u cilju nesmetanog nastavka emotivne veze sa Kovačevićevom, njenog supruga dok je spavao lišio života na svirep i podmukao način.

Kovačevićeva je uspavanom mužu, dok je njihov maloletni sin spavao u istoj sobi, u njihovom stanu u Vukovaru, najpre stavila maramu preko lica, a preko nje jastuk koji mu je pritiskala preko lica, dok je Bašić rukama i nogom nesretnog čoveka, koji se probudio, držao uz ležaj kako bi sprečio otpor.

Potom ga je drškom noža na rasklapanje udario po glavi, nakon čega mu je zajedno sa ljubavnicom naneo ukupno 33 povrede.

Policijska traka, ubistvo, krvav nož, napad

Foto-ilustracija: Milena Đorđević, Profimedia/Alamy

Nakon ubistva, ljubavnici su pokušali da prikriju svoje delo pa su iscenirali provalu u stan, tako što je Bašić snagom tela razvalio ulazna vrata stana sa spoljne strane, a potom je putničkim vozilom napustio teritoriju Republike Hrvatske, navodi se u presudi.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da je pravilno prvostepeni sud od olakšavajućih okolnosti cenio činjenicu da okrivljeni ranije nije osuđivan i da je krivično delo izvršio u stanju uračunljivosti koja je bila smanjena, ali ne bitno, a činjenicu da je otac maloletnog deteta sud okrivljenom nije uzeo u obzir jer je izvršenjem ovog krivičnog dela lišio života oca dvoje maloletne dece.

Tako je, kako dodaje sud, svojom krivicom i svoje dete doveo u situaciju da odrasta bez oca.

Kao otežavajuću okolnost Apelacioni sud je cenio pre svega činjenicu da je izvršenje krivičnog dela započeo dok je maloletni sin bio u istoj sobi u neposrednoj blizini svog oca, koga su okrivljeni i njegova majka brutalno povređivali, što je dete i probudilo iz sna.

Kao otežavajuću okolnost sud je imao u vidu i motiv ubistva, odnosno što je delo nesumnjivo izvršio u cilju da bi mogao da nastavi ljubavnu vezu sa ljubavnicom, što je sa stanovišta društvenog, moralnog, socijalnog i krivično-pravnog aspekta u potpunosti neprihvatljiva.

- Njemu je kao otežavajuća okolnost uzeta i upornost koja je iskazana prilikom planiranja dela, pa i samog izvršenja koje upućuje na jasnu nameru i rešenost da se krivično delo izvrši na način kako je to učinjeno - navodi se u odluci.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA