≫ 

Jesi li ti Monika? Jesam, nemojte da me bijete: Priča policijskog inspektora koji ju je prvi video

Zlatko kaže da je devojčica bila prepadnuta, iscrpljena, gladna i žedna, kazala mu je da su tog dana jeli samo bombone i po kocku šećera

  • 42
Monika Karimanović, Inspektor zlatko novovic Foto: Facebook/Aleksandra Caka, Foto: Telegraf/D.K.

Zlatko Novović, inspektor na grupi za potražnu delatnost PU Niš, 20. decembra primio je prijavu o nestanku dvanaestogodišnje Monike Karimanović iz Suvog Dola od njene majke Aleksandre. Deset dana kasnije slučaj je hteo da malu Moniku u kući u Pasjači pronađe baš Novović, čime je ispunio obećanje dato očajnoj ženi da će joj ćerku dovesti kući.

On je prva osoba koja je videla devojčicu koju je bežeći pred policijom u napuštenoj kući ostavio njen otmičar Ninoslav Jovanović poznatiji kao Malčanski berberin.

Jovanović je dete oteo na putu do škole u Brzom Brodu namamivši je da uđe u njegovo vozilo pod izgovorom da mu pokaže put.

- Petnaest tročlanih timova sastavljenih od iskusnih inspektora pokrivali su neprestano područje sela Malča, Oreovac, Pasjača, Jasenovik i Vrelo, za koja se pretpostavljalo da su na Jovanovićevoj ruti. Moj tim je bio zadužen za Pasjaču i Oreovac a zadatak nam je bio da proveravamo sve napuštene objekte koji bi mu mogli poslužiti kao sklonište. Išli smo od kuće do kuće, od jednog do drugog domaćinstva i prikupljali informacije u cilju lociranja begunca. Takođe, apelovali smo na građane da i sami nakon našeg odlaska obilaze svoju imovinu te da, ukoliko primete nešto sumnjivo, odmah pozovu policiju – priča Novović.

Inspektor zlatko novovic Inspektor koji je prvi video Moniku Foto: Telegraf/D.K.

Poziv koji je očekivala policija ali i svi građani Srbije, stigao je u nedelju tačno u 15.50. Samo šesnaest minuta kasnije Novović i njegove kolege su stigle do kuće na kraju sela Pasjača.

- Dežurna služba nas je obavestila da je jedan građanin na 192 prijavio da je neki muškarac iskočio kroz prozor njegove kuće. Odmah smo otišli do te lokacije gde smo zatekli dvojicu muškaraca koji su bili vidno uznemireni. Pitao sam ih gde je taj čovek otišao, oni su mi pokazali pravac i rekli da nisu ulazili u kuću. Odmah sam poslao svoje kolege da krenu za njim a njih sam zamolio da mi otključaju vrata, jer je kasnije utvrđeno da su Jovanović i njegova žrtva ušli kroz prozor kuće. Njima sam kazao da ne ulaze iz razloga bezbednosti dok ne proverim sve prostorije. Soba levo od ulaza je bila zamračena, oprezno sam ušao unutra i video devojčicu kako sedi na krevetu... Bila je mirna, nije mrdala... Pitao sam je: " Jesi li ti Monika?" Kazala je:  "Jesam, nemojte da me bijete. " Rekao sam joj:"Da li ti se majka zove Aleksandra?" Kada je to potvrdila, objasnio sam joj da sam policajac i da ne brine. Odmah sam pozvao načelnika Policijske uprave u Nišu Slavišu Virijevića i obavestio ga da je Monika pronađena. On mi je naredio da ne dozvolim da detetu bilo ko prilazi i da budem neprestano kraj nje dok je ne preuzme medicinska ekipa - opisuje Novović jedan od najpotresnijih zadataka u svojoj policijskoj karijeri.

Ninoslav jovanović, Malčanski berberin, nova slika Ovako sada izgleda Malčanski berberin Foto: Kurir

Sledeći telefonski broj koji je Zlatko okrenuo bio je od Aleksandrine majke.

- Rekao sam joj da je Monika sa mnom a zatim sam telefon dao devojčici da sa njom razgovara.  Čuo sam kako je Aleksandra vrisnula:" Nađena je Monika! " A, zatim su iz pozadine odjeknule ovacije njenih najmilijih koji su ovu vest čekali od 20. decembra – priča inspektor.

Zlatko kaže daje devojčica bila prepadnuta, iscrpljena, gladna i žedna.

- Kazala mi je da su tog dana jeli samo bombone i po kocku šećera. Odmah smo joj dali vodu, došla je Hitna pomoć i odvela je – kazao je Novović.

Jutro posle, u ovoj kuci nađeni monika i malcanski berberin Kuća u Pasjači u kojoj je nađena Monika a iz koje je pobegao Malčanski berberin Foto: Telegraf/D.K.

Policijski inspektor priznaje da je bio potresen gledajući kako roditelji plaču od sreće kada su stigli u bolnicu.

- Nemam reči da opišem osećaje koji su me obuzeli kada sam je ugledao živu. Drago mi je što je u dosta dobrom psihičkom stanju uzimajući u obzir šta je sve preživela. Profesionalno, zadovoljnim me čini što smo od početka ozbiljno pristupili istrazi njenog nestanka. Čim smo primili prijavu, proučili smo porodične prilike i ustanovili da se ne radi o bekstvu od kuće. Njeni roditelji su nam apsolutno verovali i očekivali da Moniku pronađemo. Drago mi je kao čoveku što nismo izneverili njihove nade – naveo  je Novović.

Dodaje da je od deteta kasnije čuo da je Jovanović plašio policijom.

- Kazala je da joj je otmičar govorio da beže jer ih policija juri, te da će "mnogo da ih bije ako ih stigne " - ispričao je inspektor koji je spasio Moniku.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    30. decembar 2019 | 15:54

    Hvala svima koji su ucestvovali u akciji neka je sramota onih koji su iz tople sobe i kafica najruznije reci pisali.

  • Srboljub

    30. decembar 2019 | 21:59

    Kakav smo narod? Kao krava kad da mleko pa prospe? Mislim na komentare. Da svi su ovde heroji svi koji su pomogli i tražili ih jer u suprotnom ne bi je nikada ni našli. Znate li koliko se njih nikada ne nadje u Engleskoj, Americi, Australiji i svugde? Nije ovo izolovan slučaj spcifično u Srbiji. Svi koji su učastvovali su heroji i treba da slave da su učestvovali u spasavanju jednog mladog života a da tako treba uvek svi da budu kada su deca u pitanju. Deca u Srbiji moraju biti bezbedna čija god bila. Svi vole svoju decu i deca su najveće blago, svetinja ljubav.

  • dago 1

    30. decembar 2019 | 16:19

    Pobjegao 15 minuta prije. Znaci mogao je da ode 1,5- do 2 kilometra. Helikopteri dronovi psi. Ma dajte. Neko je stvarno nesposoban

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA