• 11

Bankarki Jovanki smanjena kazna na 5 godina zatvora: Podigla oko 200.000 evra sa računa klijenata

Ona je pismom od izvršnog direktora banke zatražila da ne prijavljuje nadležnim organima da je izvršila krivično delo

  • 11

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dve i po godine kaznu Jovanki Vuković i pravosnažno je osudio na pet godina zatvora jer je kao zaposlena u filijali banke „Intesa" u Pančevu za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist od 198.712 evra i 3.030 švajcarskih franaka.

Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Pančevu kojom je Vukovićeva bila osuđena na sedam i po godina zatvora.

Ona je osuđena zbog krivičnih dela pronevera u obavljanju privredne delatnosti u produženom trajanju i podstrekavanje na neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca.

Oštećena banka „Intesa“ i oštećeni klijenti banke su upućeni da svoj imovinsko-pravni zahtev ostvare u parničnom postupku.

Vuković je prema presudi od 2009. godine do 28. avgusta 2017. godine sačinjavala naloge za isplatu novca sa računa klijenata bez njihovog prisustva, a zatim potpisivala prijem novca umesto klijenata i preuzimala novac, ili je sačinjavala blanko naloge za isplatu i podizala novac.

Takođe je, pismom od 28. avgusta 2017. godine, od izvršnog direktora banke zatražila da ne prijavljuje nadležnim organima da je izvršila krivično delo.

Pravosnažno je oslobođena za krivično delo ucena.

Po nalaženju Apelacionog suda pravilno je prvostepeni sud od olakšavajućih okolnosti za okrivljenu cenio njen raniji život, priznanje izvršenja krivičnog dela pronevera u obavljanju privredne delatnosti, kao i porodične i lične prilike.

Od otežavajućih okolnosti prvostepeni sud je pravilno uzeo u obzir način i okolnosti pod kojima je okrivljena izvršila krivično delo, da je prema utvrđenom stanju stvari u vremenskom periodu od gotovo osam godina sa računa klijenata banke u 10 navrata neosnovano kao kontrolor smene podizala i prisvojila novac koji joj je poveren u radu.

Međutim, po oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud je dao prenaglašen značaj otežavajućim okolnostima, a olakšavajućim okolnostima nije dao dovoljan značaj, zbog cega je prvostepenu presudu preinačio u pogledu odluke o kazni i smanjio je na pet godina.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    Da li u toj presudi stoji da vrati pare koje je otudjila tj drpila. Ako treba da vrati onda je ok a ako ne treba da vrati onda savet svima u banci, kradite ali sto vecu cifru bice manja kazna.

  • Logika

    Dajte te pare u humanitarne svrhe.

  • Ccc

    U slo ukrao tako 2miljona uslovna kazna

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima