• 14

Najmlađi dileri u Srbiji: Krupne "zverke" koriste decu za uličnu prodaju droge, razlog je očigledan

Maloletnim licima se uglavnom i za posedovanje čak i veće količine narkotika uglavnom dosuđuju samo kazne pojačanog roditeljskog nadzora

  • 14

Da "krupni" narko dileri zloupotrebljavaju maloletnike i decu za prodaju opojnih droga još jednom je potvrdila jučerašnja vest da je maloletnik star 16 godina uhapšen nakon što ga je policija zatekla prilikom iskopavanja 34 kesice sa heroinom u okolini Šeste beogradske gimnazije.

Policija je daljim operativnim radom, između cigala ograde vrtića "Duga" na Zvezdari, pronašla još jednu kesicu sa ovim narkotikom, za koju se sumnja da ju je maloletnik sakrio. Tom prilikom uhapšena su tri mladića, ali je najmlađi član ove grupe preuzeo odgovornost za sve.

Ipak, ovo nije izolovan slučaj u Srbiji o kojem prvi put slušamo.

Slučaj možda najmlađeg maloletnog dilera u Srbiji zabeležen je 2013. godine u Novom Sadu. Kod dečaka starog svega 13 godina novosadska policija pronašla je marihuanu spremnu za prodaju. Kod dečaka je, kako su tada pisali mediji, pronađeno 29 kesica marihuane.

Maloletnici koji diluju drogu

Foto: Shutterstock

Dečak nije priveden, jer je mlađi od 14 godina. Njima se, kako se navodi u Krivičnom zakoniku, ne mogu izricati krivične sankcije, ukoliko u vreme kada je delo učinjeno nisu navršili 14 godina. Upravo su blaže odredbe Krivičnog zakonika jedan od glavnih razloga zbog kojih dileri angažuju decu da rade za njih i daju im male sume novca.

Kazna - pojačan roditeljski nadzor

Naime, prema Zakonu o maloletničkim učiniocima krivičnih dela, maloletnicima mogu da se izreknu tri vrste sankcija: vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti predviđene članom 79. Krivičnog zakonika, osim zabrane vršenja poziva, delatnosti ili dužnosti.

Tako im se uglavnom i za posedovanje čak i veće količine narkotika uglavnom dosuđuju samo kazne pojačanog roditeljskog nadzora (što spada u jednu od vaspitnih mera), upućivanje u vaspitnu ustanovu ili veoma retko maloletničkog zatvora.

Kako se navodi u Zakonu, starijem maloletniku (od 16 do 18 godina) koji je učinio krivično delo za koje je zakonom propisana kazna zatvora teža od pet godina, može se izreći kazna maloletničkog zatvora ako zbog visokog stepena krivice, prirode i težine krivičnog dela ne bi bilo opravdano izreći vaspitnu meru. U tom slučaju, maloletnički zatvor ne može da bude kraći od 6 meseci ni duži od 5 godina.

Osnovci diluju heroin

Tako je policija je 2017. godine u Beogradu kod dva mladića starosti 15 godina pronašla čak 50 paketića heroina za prodaju.

Heroin je zaplenjen kod tinejdžera P. D. (15) i njegovog vršnjaka i druga M. N., a policija ih je zatekla na primopredaji droge na okretnici autobusa 35 u blizini groblja Lešće u Beogradu.

Dve godine ranije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu lišili su slobode maloletnika kod koga je nađeno 13 paketića heroina.

Kako je saopštio MUP, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom osumnjičeni je u prisustvu zakonskog zastupnika saslušan zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Mediji su preneli i da je maja 2018. kod tinejdžerke (17) policija pronašla 20 paketića čistog heroina i 20.000 dinara. Narkotici  su nađeni kod devojke dok je prolazila pored beogradskog Zoološkog vrta.

Stefanović: Cilj je skloniti drogu s ulica

Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, izjavio je danas da je cilj tog ministarstva da drogu skloni sa ulica širom Srbije i posebno istakao da krupni narko dileri zloupotrebljavaju maloletnike i decu za uličnu prodaju narkotika, jer su, kako kaže, shvatili da se u domaćem sudskom sistemu blaže kažnjavaju.

- Da bismo bili sigurna zemlja, policija i tužilaštvo moraju da rade svoj posao i da se policiji da mogućnost da bude oštrija nego danas - naveo je ministar.

Policija, naveo je, hapsi i sklanja ulične dilere, ali i najkrupnije organizatore trgovine drogom, a droga koja stiže iz Južne Amerike u Evropu je glavni izvor novca organizovanog kriminala, kaže Stefanović.

Nebojša Stefanović, Ana Brnabić, Satanak radne grupa za saradnju sa OEBS -om

Stefanović: Cilj je skloniti drogu s ulica, Foto: VLADA SRBIJE

Navodi da je na početku svog mandata jasno stavio do znanja pojedincima iz MUP-a da nema opravdanja za druženje sa narko dilerima.

- Ne može neko ko pre podne čuva građane, da popodne obezbeđuje narko dilere. Mi smo mnogo toga pročistili u policiji u odnosu na pre šest, sedam, osam godina. Policiji je sada mnogo bolje - naveo je on za TV Pink.

Bilo je slučajeva, navodi, da pojedinci odaju podatke kriminalcima i da ih onda tužilaštvo i sudovi ne gone. Stefanović kaže da je najlakše reći "nema dovoljno dokaza", ali da uz više motivacije, borbe i primene svih dokaznih radnji može da se "sklopi slučaj" i da se kriminalci procesuiraju.

Video: Smrtonosni ekstazi tri do četiri puta jači nego pre, jedna tableta je dovoljna za predoziranje

(D. S.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    Eto vam ''dečija prava''...i demokratija.Titova i Slobina policija je ove i ovakve na vreme prebijala,pa u popravni dom,ili tata i mama idu u zatovor umesto njih.Zmiju ako hoćeš da ubiješ udariš je u glavu, a ako hoćeš da uništiš ''zmijarnik'', e onda pohapsiš kovert sudije i tužioce koji sve ''zmije'' oslobadjaju.

  • Ena

    Jos ce se ispostaviti da je ovaj djilkos iz doma za nezbrinutu decu i nikom nista do sledeceg hapsenja .Zato je i preuzeo odgovornost a sta sa drugarima oni su sad cisti i slobodni?

  • Ja

    Smatram da decu treba edukovati pa i zaplasiti dok su manja i prijemcivija za to.Dzabe da im pricas o tome kada vec udju u pubertet.Ako nema potraznje onda opadne i prodaja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima