≫ 

Suđenje za tešku nesreću: Popio 15 piva, uzeo kokain, pa usmrtio dvadesetogodišnjeg Nišliju

Dejan Mitić je priznao da je neposredno pre nesreće mnogo pio, ali je negirao da je uzimao drogu

  • 17
Niška Banja, saobraćajna nesreća, udes Foto: Telegraf

Nišlija Dejan Mitić (28), optužen da je 8. avgusta prošle godine u Niškoj Banji izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Stefan Kocić (20), vozio je u stanju teškog pijanstva, a osim alkohola u njegovoj krvi pronađen je i narkotik.

Na današnjem glavnom pretresu pred Višim sudom u Nišu ustanovljeno je da je u vreme nesreće imao čak 2,33 promila alkohola u krvi zbog čega je, uzimajući u obzir da je istovremeno konzumirao i kokain, bio potpuno nesposoban za upravljanje vozilom. Mitić je priznao da je neposredno pre nesreće mnogo pio, ali je negirao da je uzimao drogu.

Do tragedije je došlo kada je Mitić upravljajući bez vozačke dozvole neregistrovanim automobilom BMW udario u Kocića dok je pomagao jednom Nišliji da promeni gumu na automobilu.

Stefan Kocić, saobraćajna nesreća, Niška Banja Stradali Stefan Kocić, Foto: Privatna arhiva

- Optuženi je nasilnički vozio u stanju potpune alkoholisanosti brzinom od 75 kilometara na čas iako je u naselju dozvoljeno samo 50, te nije obratio pažnju na vozilo „zastava 101“ koje je bilo zaustavljeno u desnoj kolovoznoj traci radi zamene prednjeg levog točka. Udario je u zadnji levi deo „zastave“, a zatim u desni deo tela Stefana Kocića koji je u trenutku sudara bio u čučećem položaju uz levi točak tog vozila. Kocić je zadobio rascep grudnog dela aorte i moždanog stabla koje su predstavljale bezuslovno smrtnu povredu. Takođe, udario je i njegovog druga Aleksandra Marinkovića u desni kuk i slabinski predeo nanevši mu laku telesnu povredu – navodi se u optužnici koju je protiv Mitića podnelo Više javno tužilaštvo.

Dejan je na saslušanju pred tužilaštvom priznao da je kritične večeri bio u naselju Brzi Brod kod svojih kumova na slavlju zbog rođenja njihovog deteta.

"Ne pijem često, al' to veče sam popio do 15 flaša piva od pola litra"

- Ne pijem često, ali smo slavili rođenje deteta pa sam popio deset do petnaest flaša piva od pola litra. Oko dva sata iza ponoći nestale su mi cigarete, pa sam otišao do trafike da ih kupim. Došao sam do Niške Banje, tamo sam bio oko pola sata, a zatim sam krenuo ka Brzom Brodu. Sećam se da sam u nekom momentu naglo smotao ulevo i zaustavio se vozilom u nekom žbunju. Izašao sam iz auta i video dečka koji leži na putu, oduzele su mi se ruke i noge, nisam znao ni kako se zovem – rekao je optuženi Mitić.

Priznao je i da nema vozačku dozvolu niti da je ikada polagao vozački ispit, a da je automobil kojim je napravio udes njegov te da ga je svakodnevno koristio za odlazak na posao.

Niška Banja, saobraćajna nesreća, udes Foto: Telegraf

Saslušanje Mladena Davidovića, koji je pobegao sa lica mesta 

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem Mladena Davidovića, vlasnika vozila kojem je Kocić pomagao da zameni gumu kada je stradao. On je odmah nakon nesreće pobegao, ali ga je policija ubrzo pronašla u selu Dolac. Takođe, na sledećem glavnom pretresu zastupnici odbrane i optužbe treba da se izjasne o nalazu Zavoda za sudsku medicinu o stepenu alkoholemije i koncentraciji narkotika kod Mitića u momentu nezgode. Advokat Bratislav Stojanović, koji zastupa porodicu pokojnog Stefana, kaže da je nesumnjivo da je reagovanje optuženog bilo kompromitovano stanjem teškog pijanstva i upotrebom droge.

- Smatra se da je normalno vreme za reagovanje na opasnu situaciju 0.8 metara u sekundi na kvadrat, a u ovom slučaju vozač je kasnio bar jedan i po put u odnosu na ovaj normativ što je dovelo do nesreće –objasnio je Stojanović.

Tužilaštvo je zatražilo da se Mitić oglasi krivim, ali se nije izjasnilo u pogledu visine kazne ostavljajući sudu da je izrekne u okvirima predviđenim zakonom. S obzirom na to da je Mitić delo izvršio u stanju pijanstva, što predstavlja kvalifikatornu okolnost, zbog čega mu se i sudi pred Višim umesto pred Osnovnim sudom, preti mu kazna zatvora do osam godina.

Niška Banja, saobraćajna nesreća, udes Foto: Telegraf

Uznemirenje javnosti

Dejan Mitić se od nesreće nalazi u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda, a tužilaštvo je zatražilo da mu se pritvor produži zbog teškog načina izvršenja krivičnog dela jer je nasilničkom vožnjom pod uticajem alkohola i kokaina, izazvao smrt mlade osobe koja je pomagala licu kojeg nije poznavala da zameni točak.

Takođe, tužilaštvo je ukazalo da je ovaj događaj izazvao uznemirenje javnosti jer su o njemu izveštavali svi mediji pa bi došlo do ometanja nesmetanog vođenja krivičnog postupka ukoliko bi se okrivljeni našao na slobodi.

Video: Ubistvo na pešačkom prelazu! Kočio tek kada je žrtva bila u vazduhu

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Psiholog

    30. januar 2020 | 23:52

    Mili Boze, iako celog zivota imam razumevanja za ljude i njihove postupke, nikako mi ne ide u glavu kako neciji mozak funkcionise. Koliko moras da ne volis sebe pa da vozis auto bez polozenog vozackog? Stradati mozes uvek ti ili neko drugi. Drugo, popiti toliko piva. Pa ja ne mogu toliko vode popiti a kamo li piva. Trece, kako uopste mozes, toliko mortus pijan, sesti u auto i voziti? Cetvrto, oduzems nekome zivot i jos imas dostojanstva bilo sta reci. Umesto da sam sebi sudis jer si uradio nesto odvratno. Sto nisi tako pijan i nadrogiran skocio sa krova kuce? Ove zakone treba menjati i uvesti smrtnu kaznu ili familija da preduzme nesto i oko za oko, zub za zub. Jeste nehumano, ali dosta ljudi ni krivih ni duznih zbog ovakvih idiota je izgubilo zivot.

  • Tina

    30. januar 2020 | 21:38

    Unisti jedan mladi zivot a koliko ce dobiti. Moguce da mu pijanstvo uracunaju kao olaksavajucu okolnost. Strozije zakone uvesti da se budale osveste.

  • @ Kiki

    30. januar 2020 | 21:51

    Prepisati zakon Sjedinjenih Država gde ovakvi idu na električnu stolicu. Kod nas če da dobije nanogavicu, ako bog da. Kao neke ubice što su dobili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA