≫ 

Saslušan državni sekretar Poledica: Negirao optužbe, odgovarao na pitanja o Pančevačkom mostu

Tužilaštvo traži pritvor za državnog sekretara i druge osumnjičene

  • 3
Miodrag Poledica, državni sekretar Ministarstva građevine, hapšenje Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Miodrag Poledica saslušan je danas kod tužioca Mire Ilić zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj.

Poledica je negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret, a tužilac je rekla da u njegovom slučaju nema elemenata krivičnog gonjenja, ali da odluku o tome da li će mu biti određen pritvor ne donosi ona, već sudija za predistražni postupak.

Ispitivanje državnog sekretara trajalo je nešto više od sat i po i bio je šesti po redu saslušanih. Odgovarajući na pitanje o dokumentu kojim je zatražena rekonstrukcija pančevačkog mosta Poledica je rekao da ga niko nije naterao da potpiše taj dokument, već da je to bila njegova obaveza kao državog sekretara ministarstva.

Poledici je juče određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Tužilaštvo za organizovani kriminal danas je nakon saslušanja, pokrenulo istragu protiv šestoro osumnjičenih u vezi sa zloupotrebama javnih nabavki povodom poslova izvođenja radova na železnici, među kojima je i Poledica, ali i i v. d. direktor "Infrastruktura železnica Srbije" Miroljub Jevtić, protiv kojeg je još jedna istraga u toku.

Tužilaštvo traži pritvor za Poledicu i druge osumnjičene

Tužilaštvo je predložilo sudu da odredi pritvor za Poledicu i ostale osumnjičene, a Jevtić se već nalazi u pritvoru od hapšenja 10. januara. O predlogu za pritvor odlučiće sudija za prethodni postupak Specijalnog suda.

U saopštenju tužilaštva se precizira da je tužilac doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv Miroljuba Jevtića, Branimira Alimpića, Zorana Stanojevića, Mirka Međa, Predraga Ćurčića i Miodraga Poledice.

Pančevački most Pančevački most, Foto: M. B.

Navodi se da postoji osnovana sumnja da su oni izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u periodu od avgusta 2018. do maja 2019. godine. Jevtiću, Alimpiću i Ćurčiću stavlja se na teret da su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se Poledica tereti da im je u tome pomogao.

Međo i Stanojević se terete za po jedno produženo krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama. Stojanović je direktor privrednog društva za gradnju, remont i održavanje pruga ZGOP, a Međo direktor firme "Ingrap Omni".

Poledica osumnjičen zbog rekonstrukcije pruge preko Pančevačkog mosta

Alimpić i Ćurčić su zaposleni u preduzeću Infrastrukture železnice. Mediji su preneli da se Poledica i ostali sumnjiče u vezi sa rekonstrukcijom pruge preko Pančevačkog mosta. Sumnja se da je Poledica zajedno sa Jevtićem i Alimpićem i Ćurčićem pomagao da u postupcima javne nabavke bude favorizovano preduzeće ZGOP.

Međo se sumnjiči da je davao "uslužne ponude" kojima je obezbeđivana izvesnost da ZGOP dobije poslove na tenderima. Jevtić je uhapšen 10. januara zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra. On je od tada u pritvoru dok se ostala trojica osumnjičenih u tom slučaju brane sa slobode.

Tužilaštvo je nakon toga saopštilo da se sumnja da je Jevtić neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, te da se sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brko

    4. februar 2020 | 16:33

    Normalno je da se brani samo nije normalno da mu se sve vjerujeKo ce reci kriv sam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA