Sukob 2 džina: "Borili smo se za život u tuči", ovako se branio staklorezac na sudu za ubistvo druga

"Mnogo je veća verovatnoća da je predmet stavljen nakon smrti"

  • 9
Nikolina pekara, Filip Gavranovic, Nikola Ostojic, pekar, staklorezac, ubistvo, suđenje Foto: Telegraf, Facebook

U Palati pravde danas se nastavilo suđenje Filipu Gavranoviću, staklorescu okrivljenom da je ubio svog druga, vlasnika pekare Nikolu Ostojića. Gavranović je danas izneo svoju odbranu.

Gavranovićev branilac Ivan Fanka tražio je od suda da se Gavranoviću ukine pritvor. Tužilac Željko Jovanović odmah je rekao da se sa tim ne slaže, a na kraju je i sud odbio taj zahtev. Fanka je tražio da mu se da kućni pritvor uz nadzor.

Održan je glavni pretres koji će biti nastavljen u aprilu, a na kojem se okrivljeni Gavranović izjasnio da ostaje pri svojim ranijim iskazima. Njemu je danas predočena foto dokumentacija sa uviđaja i sa obdukcije pokojnog Nikole Ostojića. Tada ga je sud pitao odakle tolike povrede na telu Ostojića, na šta je on odgovorio:

Gavranovic Filip okrivljeni za ubistvo Filip Gavranović Foto: Facebook/Gavranovic Filip

- U toku je bila tuča u kojoj smo se borili, svako za svoj život - rekao je Gavranović.

Jedan član sudskog veća primetio je da to bio "sukob dva džina", te da je na Gavranoviću, kako se vidi na fotografijama, bilo pet, šest ogrebotina i poneka masnica, dok je Ostojić, koji je bio krupniji od njega, imao mnogo više povreda. Tada je Veće pitalo sudskog veštaka Zorana Mihajlovića, koji je danas bio prisutan na glavnom pretresu, kako je moguća tolika disproporcija povreda u tuči na život i smrt, u kojoj je veći i jači izvukao deblji kraj.

Mihajlović je na to rekao:

- Postoji izrazita disproporcija u broju povreda. To govori da je Ostojić vrlo brzo došao do gubitka svesti, nakon čega je dobio veliki broj udaraca.

Na sudu je takođe prikazana foto dokumentacija na kojoj se vidi da pored Ostojićeve desne ruke stoji tup predmet, a kojim su navodno nanete povrede Gavranoviću. Sudski veštak Mihajlović međutim je rekao da je vrlo verovatno da je taj predmet stavljen pored njegove ruke i to nakon smrti.

- Kako sam prethodno naveo, mnogo je veća verovatnoća da je predmet stavljen nakon smrti. Scenario da je bio u ruci, a zatim ispao, kada je telo postalo mlitavo usled smrti, jako je malo verovatan, ali se ne može isključiti ni ta mogućnost - kazao je Mihajlović.

Govoreći o povredama koje ima okrivljeni Gavranović rekao je da je malo verovatno da su povrede nastale čekićem, a ne isključuje ni mogućnost da su njegove povrede nastale usled kontakta njegove šake sa staklom, s obzirom na to da se sve dešavalo u staklari.

- Ove karakteristike nama ukazuju da su povrede nastale dejstvom oštrica. Imajući u vidu da je sve to bilo u staklarskoj radnji i da je, kako je rečeno u nalazu sa uviđaja, bilo dosta stakla okolo, zaključili smo da je staklo sredstvo koje je moglo da nanese povrede Gavranoviću - rekao je Mihajlović naglasivši da nije bio na mestu ubistva.

Nikola Ostojić nestao ubijeni Nikola Ostojić Foto: Privatna arhiva

Gavranoviću je sud predočio fotografije dve fioke iz staklarske radnje u kojima su bili torbica i novac. Sud ga je pitao odakle taj novac, a on je rekao:

- Zaista ne znam da li su pale sa stola dok smo se rvali. Ili su već bile tu. Ja nisam stavljao novac u ove fioke. Zaista ne znam odakle on tu, da li ga je Nikola stavio, ni to ne znam. Sedeo sam prekoputa Nikole, a između ovog stola i mene bila je jedna panel ploča, pa nisam mogao da vidim šta on radi i da li je otvarao torbicu.

On je rekao i da su 2.000 evra koje mu je Nikola dao bile u džepu, pa nije znao da precizira da li u džepu jakne ili u džepu farmerica.

Suđenju su prisustvovale supruga pokojnog Ostojića, Vera Ostojić i sestra, Mirjana Ostojić.

Ovo ubistvo se, da podsetimo, dogodilo 3. novembra 2017. godine.

Gavranović je uhapšen nekoliko dana posle zločina nakon što je u njegovom lokalu nađeno telo Nikole Ostojića. Gavranović je u julu prošle godine priznao krivicu. Njegov branilac već tada je zatražio od sudskog veća da ukine pritvor njegovom klijentu. Taj predlog je sud odbio i za naredno ročište zatražilo je dodatno neuropsihijatrisko veštačenje.

Okrivljeni je do sada ostajao pri svom iskazu da "prihvata svu odgovornost što Nikola nije više među nama i da bi vratio vreme da može".

Prema njegovim tvrdnjama, pekar je počeo sa provociranjem kada mu je stigla poruka od žene da pita da li im je pozajmio novac. Komentari su se nastavili i oko Gavranovićevog pokojnog oca i o tome kako je Filip upropastio porodičnu staklorezačku radnju.

Prema tvrdnji Gavranovića, Nikola je nastavio da ga provocira rečima: "Sad će da vidi Beograđanin kako on bije" i udario mu šamar, od koga je pao sa stolice.

Ubistvo u Resavskoj ulici, Resavska Foto: Telegraf

- Odmah nakon toga udario me je pesnicom u levi deo vilice, a zaustavio sam se kod izloga radnje. Ponovo me je udario pesnicom. U ruci je imao nešto od alata, ne znam šta, i to me je ubadalo po rukama. Tada smo se uhvatili za revere, počeli smo da se rvemo po radnji. Taj moj bes je trajao dva, tri, pet minuta, nisam mogao da se kontrolišem. Samo sam video da Nikola ne pomera ruke - ispričao je staklorezac.

VIDEO: Da li je Resavska ulica ukleta?

(Lj.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drasko

    5. februar 2020 | 13:05

    Svaki advokat koji ubice pokusava spasiti laznim iskazima za to mora da dobije kaznu istu kao i ubica pa cak i vecu jel podstice i ostale gradjane da rade isto. Zatrazio da mu se klijent ubica brani sa slobode, cuj te vi njega, ma dozivotna obojici.

  • Peki

    5. februar 2020 | 12:48

    Toga advokata treba zajedno sa tim ubicom nabiti u zatvor pa neka ih zajedno neka jedan drugog brane

  • Bonvivan

    5. februar 2020 | 12:56

    Gavranoviću, treba da se braniš i odbraniš kao sin Vlade i Suzane Perovića rečima "Čuburci ne sarađuju sa policijom" te bi to bio dovoljan razlog da te puste u kućnu varijantu odrađivanja kazne za prekoračenje nužne odbrane od nasilnog pekara koji ti je pozajmljivao novac!! Reči su protkane sarkazmom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA