≫ 

Dve Srpkinje i Srbin uhapšeni u Švajcarskoj: Odvodili žene u inostranstvo, držali ih kao robinje?

Osumnjičeni i za trgovinu ljudima

  • 5

U Švajcarskoj je policija uhapsila dve Srpkinje i jednog Srbina pod sumnjom da su sistemski u tu zemlju dovodili žene i izrabljivali ih.

Više žena su prisilili da rade satima bez pauze, prisilno ih zatvarali i mizerno im plaćali. To je optužba protiv dve žene i jednog muškarca iz Srbije koji se odnedavno nalaze u istražnom zatvoru u Kantonu Bern – piše “Neue Zürcher Zeitung” dodajući da državno tužilaštvo vodi istragu protiv tih troje osumnjičenih ne samo zbog izrabljivanja, nego i zbog sumnje u trgovinu ljudima.

U tekstu se dalje navodi mišljenje švajcarskog udruženja za borbu protiv trgovine ljudima FIZ da se kod opisanog slučaja ne radi ni o pojedinačnom slučaju niti je postupak osumnjičenih nov. Navodi se slučaj jedne žene iz Afrike, koju novine nazivaju Nuria, koju su tri muškarca angažovala kao čistačicu i koja je “u više domaćinstava morala da čisti ili pazi na decu ili da neguje stare osobe. Više poslodavaca je od nje zahtevalo i seksualne usluge”, prenosi Dojče vele.

Za vreme kratkih pauza Nuria je spavala na kauču u stanu muškaraca. Kao plata obećano joj je 400 franaka mesečno. Ali, ni taj sitni iznos ona nikad nije dobijala u potpunosti. Posrednici su od toga odbijali novac za hranu, transport i ležaj.

U vezi sa slučajem troje uhapšenih osoba iz Srbije se u tekstu dalje navodi:

– U koordinisanoj akciji sredinom januara policija je uhapsila ne samo počinioce zločina nego i sedam žena koje su izrabljivane. Prema dosadašnjim saznanjima one su morale bez slobodnih dana i pauza da crnče u turističkim mestima Sanenu i Gštadu. Pretpostavlja se da su žrtve tamo zapošljavane u hotelima i gastronomskim objektima. Prema iskustvu moguće je da istraga na svetlo dana donese još neke slične slučajeve – citira NZZ portparola policije u Bernu Kristofa Gnagija.

Video: Pripadnici MUP-a uhapsili osumnjičenje za tešku krađu

(Telegraf.rs/ Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Demi

    5. februar 2020 | 11:23

    Pa misle li oni da nekada dođu u Srbiju? Koji su to bezdušnici! Samo oštre kazne i težak rad i oduzeti im svu imovinu, prodati i nivac podeliti žrtvama.

  • Dixi

    5. februar 2020 | 11:36

    Cinjenica je da nasi ljudi se mahom bave ovakvim radnjama i da nase ljude iskoriscavaju tamo.I kad odete bilo gde u inostranstvo svi ce vam dati savet bezite od nasih trazite posao kod stranaca bolje ce te proci.I sta nam to govori pa realno i dobro nam je kakvi smo !

  • lea

    5. februar 2020 | 10:59

    A sto je taj narod glup pa veruje svakom a kod nas za te pare posla koliko hoces samo mislite da se u inostranstvu pare dobijaju dzabe ali nije tako narocito za ove koji sad idu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA