≫ 

Zoran Babić prvi put na suđenju posle nesreće u Doljevcu: "Još se lečim, zvao sam porodicu Stanike"

*Spavao sam u trenutku nesreće *Zadobio sam prelom dva pršljena i masivan prelom butne kosti *Moje povrede su minorne u odnosu na život Stanike

  • 28

Nekadašnji direktor Koridora, Zoran Babić se danas prvi put pojavio na suđenju u Nišu nakon saobraćajne nesreće od 31. januara prošle godine. Tada je njegov vozač, Dejan Stanojević, na naplatnoj rampi Doljevac službenim automobilom izazvao udes u kom je stradala Stanika Gligorijević (52). U nesreći je još pet osoba povređeno, a među njima i direktor Koridora Zoran Babić. On se, kako kaže, još leči.

- Spavao sam u trenutku nesreće, ne znam šta se desilo. Ne krivim vozača i ne pridružujem se krivičnom gonjenju. Ja sam nadređni okrivljenom, on i dalje radi u Koridorima Srbije. Prvo bih iskoristio priliku da porodici pokojne Stanike izrazim najdublje saučešće, kao i drugim oštećenim. Da mogu da vratim vreme unazad, voleo bih da se taj dan nikad nije desio  - rekao je Babić.

Zoran Babić suđenje Zoran Babić/Foto: Telegraf.rs

Na ročištu je sudija pročitao iskaz Zorana Babića, koji je dao u tužilaštvu, a on glasi:

- Tog dana sam krenuo na sluzbeni put u Kržince, Vladičin Han. Išli smo vozilom škoda super, ja sam bio na zadnjem sedištu, dijagonalno od vozača. Vlasnik vozila bugarska kompanija, koja je i izvođač radova na Koridoru, ustupila je automobil na korišćenje i bila zadužena za njegovo održavanje. Putovali smo autoputem, ja sam zaspao, Dejan me probudio u Ražnju da doručkujemo. Krenuli smo ka Nišu, nisam obraćao pažnju na vremenske prilike. Probudila me je inercija, video sam da Dejan naglo koči, uhvatio sam se za sedište koje je puklo. Dejan me je pitao da li sam dobro. Proverio sam, mogao sam pomerati prste na rukama i nogama - ispričao je Babić.

Nis, naplatna rampa, autoput, policija, uviđaj, saobraćajka, saobraćajna nesreca Foto: Telegraf

On je potom ispričao da je osetio bol u predelu butne kosti i da je neko potom otvorio vrata.

- Neko je otvorio vrata, izgubio sam svest, osvestio sam se u sanitetu, trazio sam mobilni da se javim supruzi koja je bila sa bebom od dva meseca. I majci koja ima 80 da čuju od mene šta je bilo, da ne saznaju iz medija. Ja sam zadobio prelom dva pršljena i masivan prelom butne kosti. Lečenje traje i danas, imam slabost u levoj nozi, do kraja meseca bi trebalo da nosim štake. Moje povrede su minorne u odnosu na život Stanike. 

- Sutradan u bolnici sam saznao da je Stanika stradala, odmah sam zvao telefonom porodicu. Kada mi zdravstveno stanje bude dozvolilo, poseticu ih. Ne znam kojom se brzinom kretao vozač, vodio je računa o ispravnosti vozila. Sa njim sam prešao 90.000 km i nije bilo nikakvih problema. Dejan je smiren čovek, ne pije, ne koristi mobilni.

Porodica nastradale Stanike Gligorijevic Srđan i Mirjana Aleksić/ Foto: Telegraf.rs

Podsećamo, Stanojević se na prvom ročištu, održanom 22. novembra, izjasnio da delimično priznaje odgovornost jer je brzo vozio, ali i da je udes i posledica poledice, klizavog kolovoza i smanjene vidljivosti usled magle.

Do nesreće je došlo, kako se navodi u optužnici, kada je Stanojević, upravljajući "škodom superb" pri brzini od 93 kilometra na čas udario u "opel astru" koja je bila zaustavljena zbog plaćanja putarine, usled čega se ona odbila i udarili u zadnji deo "folksvagen pasata" koji je napuštao rampu.

Tužilaštvo je zatražilo da se Stanojeviću izrekne zatvorska kazna od pet godina i da mu u istom periodu bude zabranjeno upravljanje motornim vozilom.

Video: Vatrogasci seku olupine automobila kako bi stigli do žrtve

(D. K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki tamo

    12. februar 2020 | 10:57

    Hahaha ne sećaš se da te 6 vatrogasaca izvlacilo sa mesta vozaca!

  • CH

    12. februar 2020 | 11:05

    Prvo:vozac kaze da je delimicno kriv jer je bila magla klizav put i smanjena vidljivost??Pa sto si vozio 93km/h kad si sve to znao?Drugo:Preti mu kazna zatvora od 5 godina i uzimanje dozvole u tom vremenu?Pa sta ce mu dozvola u zatvoru?Uzeti dozvolu 10 god posle odsluzenja kazne zatvora.Ali vidim ja da ovde nema nista od zakona.Cim je ovaj Zoran B.rekao da se ne pridruzuje gonjenju dao je jasan znak sudijama sta i kako da rade.Los zakon stiti olos i ubice.A sudije sve bogatije i bogatije.

  • Reciklirani

    12. februar 2020 | 11:02

    Samo 5 godina za ubistvo, katastrofa. Kao prvo u zoni kod rampe je ogranicenje koliko 20-30 kmh, on isao 93? Jos po poledici i magli? Zar se u takvim situacijama normalno ne smanji brzina? Osim ako vozac slucajno nije zaspao, ovo je druze ubistvo iz nehata...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA