Ispovest druga poginulog Stefana: Video sam svetla auta koji je išao ka nama i čuo da dodaje gas

Najbolji drug poginulog Stefana Kocića, Marko Mijalković smatra da bi krivično trebalo da odgovara i vozač "zastave", Mladen Davidović, kome su pomagali da zameni gumu

  • 1
Niška Banja, saobraćajna nesreća, udes Foto: Telegraf, Privatna arhiva

Svedočenjem Marka Mijalkovića, najboljeg druga Nišlije Stefana Kocića (20), koji je smrtno stradao 8. avgusta prošle godine u Niškoj Banji, danas je pred Višim sudom u Nišu nastavljeno suđenje Dejanu Mitiću (28), optuženom za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. On se tereti da je u stanju teškog pijanstva i pod uticajem narkotika, upravljajući neregistrovanim BMW-om bez vozačke dozvole udario u Kocića koji je čoveku koga nije poznavao, pomagao da promeni gumu.

Mijalković je objasnio da su on, Stefan i njihov prijatelj Aleksandar Milenković neposredno pre nesreće stajali na kolovozu gde je bila parkirana "zastava 101" kojoj je pukla guma.

Čuo sam kako vozač dodaje gas

- Ugledao sam svetla vozila koje je išlo ka nama, a kada je bilo na udaljenosti od 30 do 50 metara, čuo sam kako vozač dodaje gas. Sećam se da sam odskočio kada je došlo do udarca, a zatim sam pogledao ka mestu gde su stajali Stefan i vlasnik "zastave" Mladen Davidović. Video sam da je Mladen sam, okrenuo sam se i ugledao Stefanovo telo kako leži na kolovozu na 20 metara udaljenosti od nas – opisao je Mijalković nesreću.

Na pitanje Mitićevog branioca, advokata Ivice Kneževića da li je Stefan konzumirao alkohol kritične večeri, Mijalković je odgovorio odrečno, ali je potvrdio da je vozilo bilo neosvetljeno.

- Stefan se te večeri vraćao s posla u pekari i nije pio. Auto kome smo menjali gumu nije upalio nijedno svetlo, a vozač nije postavio ni signalni trougao.

Međutim, odgovarajući sudiji Tamari Savić, da li je parkirano vozilo bio uočljivo, rekao je da je ta deonica puta veoma dobro osvetljena, te da je "zastava" bila jasno vidljiva. Mijalković je zatražio da mu bude dozvoljeno da se pridruži krivičnom gonjenju jer je doživeo psihičku traumu s obzirom na to da mu je najbolji drug poginuo pred očima, ali mu je sud uskratio tu mogućnost jer on nema svojstvo oštećenog u postupku koji se vodi protiv Mitića.

Stefan Kocić, saobraćajna nesreća, Niška Banja Stefan Kocić/ Foto: Privatna arhiva

- Nakon nesreće morao sam da zatražim pomoć psihijatra i da pijem lekove – objasnio je Marko. Mladić je zatražio da za smrt njegovog prijatelja odgovara i Mladen Davidović, jer je posle nesreće pobegao.

- Smatram da je on loše postupio jer je Stefan stradao dok smo Mladenu pomagali da promeni gumu, a on je otišao iako je znao šta se desilo i zato treba da bude kažnjen - rekao je Marko.

Saslušan je i veštak saobraćajne struke Dejan Bogićević koji je objasnio da će morati da promeni nalaz i mišljenje jer prilikom prvog proračuna nije uzeo u obzir alkoholisanost optuženog.

Niška Banja, saobraćajna nesreća, udes Stefan i još dva njegova druga pomagala su vozaču "zastave", Foto: Telegraf

- Prilikom proračunavanja mogućnosti izbegavanja saobraćajne nesreće koristio sam vrednost od 0,85 sekundi, što je vreme reagovanja treznog vozača. S obzirom na to da je ustanovljeno da je tzv. psihička sekunda zbog alkoholisanosti bila 1,5, moraću da ponovim proračun - objasnio je Bogićević.

Optuženi Mitić ranije je priznao da je u vreme nesreće bio pijan jer je slavio rođenje kumovog deteta, ali je negirao da je uzeo kokain, za šta ga tereti tužilaštvo.

Niška Banja, saobraćajna nesreća, udes Optuženi MItić priznao da je pio, jer je slavio rođenje deteta svog kuma, Foto: Telegraf

Vozio u stanju potpune alkoholisanosti

- Optuženi je nasilnički vozio u stanju potpune alkoholisanosti brzinom od 75 kilometara na čas iako je u naselju dozvoljeno samo 50, te nije obratio pažnju na vozilo "zastava 101" koje je bilo zaustavljeno u desnoj kolovoznoj traci radi zamene prednjeg levog točka. Udario je u zadnji levi deo "zastave", a zatim u desni deo tela Stefana Kocića koji je u trenutku sudara bio u čučećem položaju uz levi točak tog vozila. Kocić je zadobio rascep grudnog dela aorte i moždanog stabla koje su predstavljale bezuslovno smrtnu povredu. Takođe, udario je i njegovog druga Aleksandra Marinkovića u desni kuk i slabinski predeo nanevši mu laku telesnu povredu - navodi se u optužnici koju je protiv Mitića podnelo Više javno tužilaštvo.

Davidović se nije pojavio na sudu

Sud je danas odbio i zahtev njegovog branioca da mu pritvor bude ukinut. Vozač kome je Stefan pomagao da promeni gumu kada je poginuo, iako pozvan da svedoči, nije se pojavio na sudu.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dak.

    13. februar 2020 | 16:54

    Pazi ti ovo..Vestk nije uzeo u obzir alkoholisanost vozaca..I sad treba malo da odmori,i promeni izvestaj. Pa sta si citao u predmetu.. Zemljo Srbijo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA