• 2

Policija u Beogradu mesecima pratila kriminalnu grupu kod koje je nađeno 2 miliona lažnih dolara

Daljom istragom biće utvrđeno koliko je tačno lažnog novca ova grupa pustila u opticaj u našoj zemlji

  • 2

Četvorica muškaraca uhapšena su prekjuče u Beogradu sa više od dva miliona lažnih američkih dolara. Otkrivene su čak 20.564 falsifikovane novčanice od po 100 američkih dolara, ukupne vrednosti 2.056.400 američkih dolara. Osumnjičeni su nameravali da ih prodaju u inostranstvu za 25 odsto vrednosti pravog novca, piše Informer.

Ovo je rekordna zaplena lažnog novca u poslednjih nekoliko decenija, a akciju su izveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Narodnom bankom Srbije.

Falsifikovanje dolara, dolari, zaplena

Foto: MUP

- Iza rešetaka su Bojan M. (34), Miroslav M. (41), Momčilo M. (43) i Milan M. (35), svi iz Beograda, kod kojih je pronađeno tačno 2.056.400 lažnih američkih dolara. Oni su nameravali da većinu tog lažnog novca zamene u inostranstvu za 25 odsto vrednosti pravog novca, što znači da su očekivali zaradu od oko 500.000 dolara - rekao je izvor iz istrage.

Četvorica falsifikatora su, kaže on, uhapšeni posle višemesečnog praćenja.

- Najpre je uhvaćen Bojan M., koji se smatra vođom grupe, kod koga je pronađeno oko 50.000 lažnih dolara. Nakon toga su uhapšeni i njegovi saradnici, kod kojih je otkriveno još oko dva miliona lažnih dolara - ispričao je sagovornik.

Osim novca, zaplenjena je i savremena oprema za štampanje, kao što su inkdžet štampači, toneri, kompjuteri i specijalni papiri potrebni za štampanje novčanica. Daljom istragom biće utvrđeno koliko je tačno lažnog novca ova grupa pustila u opticaj u našoj zemlji.

Falsifikovanje dolara, dolari, zaplena

Foto: MUP

U Srbiji je na snazi odluka Narodne banke Srbije po kojoj svako ko menja američke dolare, a posebno se to odnosi na novčanicu od 100 dolara, mora da pokaže menjaču lična dokumenta. Ovaj propis je uveden upravo zbog toga što se dolari najlakše falsifikuju.

- Odlukom o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova propisano je da je menjač dužan da kod svake prodaje novčanica apoena od 50 i 100 američkih dolara u potvrdu o prodaji upiše određene podatke građana. Upisuju se ime i prezime prodavca novčanica, njegov JMBG, ali i daje se na uvid lična karta ili pasoš. Takođe, upisuje se i serijski broj novčanice koja se želi promeniti - navode u NBS.

Video: U Beogradu uhapšena krimnalna grupa zbog falsifikovanja dolara

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    Gledajuci prezimena reklo bi se da je ovo porodicni biznis.

  • komsija

    Kad vodja grupe okupi društvo u cz-u ponovo. Bas je vodja, a voli i da peva

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima