"Treba mu izreći najtežu kaznu": Da li će posle veštačenja Malčanski berberin izbeći zatvor?

U interesu istrage, tužilaštvo ne otkriva šta su veštaci ustanovili

  • 24
Ninoslav Jovanović, Malčanski berberin Foto: Telegraf.rs

Ninoslav Jovanović (47) protiv kojeg je podneta krivična prijava zbog otmice i silovanja dvanaestogodišnje devojčice, mogao bi da izbegne dugogodišnji zatvor koji mu preti zbog nezapamćenog zločina, ukoliko se ustanovi da je neuračunljiv.

Psihijatrijsko veštačenje obavljeno u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Beogradu juče je stiglo u Više javno tužilaštvo u Nišu, a od nalaza veštaka zavisi da li će Jovanović završiti na robiji ili će biti poslat na lečenje.

U interesu istrage, tužilaštvo ne otkriva šta su veštaci ustanovili, te da li će protiv Jovanovića podneti optužnicu ili predlog za izricanje mere bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, što zakon predviđa ako je okrivljeni duševno bolestan.

Otac žrtve „Malčanskog berberina“, koji je ovaj nadimak stekao zbog običaja da devojčice šiša pre silovanja, priznaje da ne bi mogao da podnese da Jovanović završi u psihijatrijskoj bolnici.

- Lično ne mogu da poverujem da je osoba koja je tako brižljivo isplanirala otmicu moje kćeri i danima izbegavala nezapamćenu poteru, duševno bolesna. Njegovi postupci su bili potpuno racionalni, smišljeni da ne bude uhvaćen. Želeo bih da znam šta su veštaci utvrdili, ali to ne bi promenilo moje mišljenje - kaže otac devojčice.

Ističe da izricanjem mere psihijatrijskog lečenja pravda ne bi bila zadovoljena.

- Nijedna kazna ne može da ispravi ono što je on uradio mojoj ćerkici. Ali, mi kao roditelji želimo da bude u zatvoru a ne u bolnici jer to nije isto, bez obzira na vreme koje tamo provede. Treba mu izreći najtežu kaznu, da bude zauvek i zatvoru, da nema mogućnost da nikad više uradi ništa slično, bilo šta drugo bilo bi izigravanje pravde i nanelo bi bol mojoj porodici - navodi otac žrtve.

Potraga za devojčicom trajala devet dana

Jovanović je 20. decembra prošle godine u niškom naselju Brzi Brod namamio devojčicu da uđe u auto koji je ukrao i oteo je. Devojčica je pronađena devet dana kasnije u selu Pasjača.

On je uspevao da izmiče goniocima do 5. januara kada je uhapšen na groblju u rodnom selu Malči. Protiv njega je pokrenuta istraga koja uključuje i novo psihijatrijsko veštačenje bez obzira na to što je on već dva puta bio veštačen zbog istovrsnih krivičnih dela.

Njegovim duševnim stanjem bavio se 2005. godine veštak neuropsihijatar Slobodan Serafimović, nakon što je Ninoslav uhapšen zbog silovanja jedne i pokušaja silovanja druge devojčice. Iako je Ninoslavova majka u više navrata objašnjavala da od detinjstva pati od duševnog poremećaja, Serafimović nije ustanovio elemente nijedne poznate psihijatrijske bolesti već ozbiljnog poremećaja u emocionalnoj sferi koja karakteriše psihopatske ličnosti.

Neposredno pre nego što mu je Jovanoviću izrečena kazna zatvora od petnaest godina. Serafimović je kazao da će ponoviti zločin čim bude pušten na slobodu.

Devojčica i dalje ne ide u školu

Otac devojčice kaže da se ona uspešno oporavlja od preživljene traume ali da još nije pošla u školu.

- Trenutno je kod majčine rodbine, malo je promenila sredinu da bi što pre zaboravila na ono što joj se desilo. Preporučeno nam je da se vrati u školu, ali smo odlučili da joj damo još malo vremena. Svakim danom je sve bolje, nadamo se da će zaboraviti na sve što joj se desilo - rekao je on.

Video: Uhapšen Malčanski berberin stigao u policijsku stanicu u Nišu

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    5. mart 2020 | 08:37

    Čovek se valjda dokazao?!Ako vam 3 puta nije dovoljno ne zmam sta bi bilo?Jedino da ga pustize da bi videli da li ce nekoga i da ubije pa da onda jos malo razmislite?Ako ovo nije za dozivotnu po novom zakonu sta onda jeste i zasto ste inda donosili taj zakon?

  • Lila

    5. mart 2020 | 08:30

    Smestite ga gde god I kljuc bacite!!!!Ovaj ne zasluzuje da vidi ni sunca,ni meseca.

  • Zex

    5. mart 2020 | 08:56

    Oprosti mi Boze, treba ga pustiti napolje. Sud u Somboru pustio onog glumca Gorana Jevtica sto je obljubio dete i bice u kucnom pritvoru bez nanogice. Koja je onda razlika izmedju dvojice pedofila? Ovo je bruka od pravosudja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA