≫ 

Poznati kuvar Dejan Markus osumnjičen da je prodao kokain dilerima?

Osumnjičeni su kuriri koji su prevozili drogu za druge kriminalne grupe

  • 3
Dejan Markus kuvar Printskrin: Youtube/Vip Kuvar Tv Grand

U akciji "Egzotik", u kojoj je uhapšeno 13 osoba, sarađivali su tužilaštva i policije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Holandije, Švajcarske, Austrije i Nemačke, lišeno je slobode sedam državljana Hrvatske S. P. (58), koji je organizator kriminalne grupe, M. P. (34), S. B. (52), D. B. (25), J. K. (39), D. S. (53) i Ž. B. (50), kao i slovenački državljani D. Ž. (34) i B. T. (46).

Hrvatski mediji naveli su da je kao glavni organizator označen Stjepan Plaščar iz Zagreba, te da ih je policija nadzirala godinu dana, prenosi "Blic".

- Oni se terete da su se bavili transportom i distribucijom opojnih droga iz Holandije u zemlje Zapadne Evrope, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, kao i da su se bavili prodajom narkotika na teritoriji Republike Hrvatske - navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako "Blic" saznaje od izvora bliskog istrazi, osumnjičeni su kuriri koji su prevozili drogu za druge kriminalne grupe.

- Sumnja se da je njihov posao bio da, kada stupe u kontaku s drugim kriminalnim grupama, ugovore cenu transporta droge za njih s jedne lokacije na drugu, kada droga stigne u Evropu - kaže izvor beogradskog lista.

Policija je u ovoj akciji zaplenila devet kilograma kokaina, 4,2 kilograma amfetamina, tri litra baze za proizvodnju amfetamina, oko 6,4 kilograma marihuane i oko 30 kilograma tzv. miksa koji služi za uvećanje mase narkotika.

Takođe, zaplenja su i tri luksuzna vozila sa posebno izgrađenim prostorom za skladištenje narkotika. Inače, u prethodnom periodu uhapšene su još četiri osobe koje su, kako se sumnja, kupovale drogu od članove ove grupe, ili su koristili njihove usluge. Tom prilikom, navodi "Blic", u Švajcarskoj i Austriji uhašeni su srpski državljani Harizi B. (46) i Asmir M. (43), dok je hrvatski državljanin Josip Ž. uhapšen u Hrvatskoj.

Kako piše beogradski list, jedan od osumnjičenih je navodno i poznati srpski kuvar Dejan Markus (44), koji je uhapšen pre oko mesec dana u Sloveniji sa 2,8 kilograma amfetamina. Prema pisanju hrvatskih medija, srpski državljanin Asmir M. uhapšen je nakon što je navodno od Markusa kupio kokain u Beču.

Kako saznaje "Jutarnji list", Markus je posle toga, ne znajući da je i dalje pod nadzorom policije, nastavio sa ovim ilegalnim aktivnostima, te se sumnjiči da je navodno u septembru prodao još jedan kilogram kokaina, ovoga puta Josipu Ž. na području Zadra. Policija je ubrzo zaustavila Josipa Ž. i zaplenila drogu.

Osumnjičeni nabavljao kokain i amfetamin u Holaniji

Organizator grupe je, kako stoji u saopštenju hrvatskog USKOK-a, od 2019. godine pa do hapšenja 6. marta 2020. godine kontinuirano nabavljao kokain i amfetamin u Holandiji, a potom u Hrvatskoj i Sloveniji okupio grupu ljudi koja je ispunjavala zadatke radi dalje prodaje droge.

On je, takođe, kako piše "Blic", finansirao nabavku kokaina, amfetamina, susptanci namenjenih za neovlašćeu proizvodnju amfetamina. Sumnja se da je on organizovao i finansirao i nabavku automobila i izradu "štekova" u njima. Ove automobile vozila su četvorica osumnjičenih hrvatskih državljana u Srbiju radi izrade ovih skrovišta. Organizator je, kako se sumnja, organizovao i finansirao kupovinu kriptovanih telefona za članove, zatim najam stanova, apartmana i garaža u kojima su oni boravili i skrivali drogu.

Beogradski list ističe da su ostalih petorica osumnjičenih, među kojima je, sudeći po podacima u saopštenju, navodno bio i Dejan Markus, "krijumčarili su drogu, s tim što su deo dovozili u Sloveniju u mesto Hočko Pohorje, gde je jedan od uhapšenih članova čuvao apartmane i automobile koji su služili za krijumčarenje i u kojima je udurženje sakrivalo narkotike".

Deo droge su dovozili u Mariju Bistricu i Zagreb, gde su navodno Plaščar i još jedan član grupe sakrivalni kokain i pripremali ga za ilegalno tržište, a amfetamin u obliku baze u konzistenciji ulja prerađivali, mešajući bazu sa prekursorima i drugim supstancama namenjenim proizvodnji amfetaminima.

Takvu drogu nekoliko članova preprodavalo je navodno u Zagrebu, a trojica članova grupe sumnjiče se za nabavku i preprodaju marihuane.

Hrvatski mediji preneli su da je tamošnja policija osumnjičenima pretražila kuće, vozila i stanove i da je nađeno oko 20.000 evra i oružje, piše "Blic".

Video: Troje uhapšeno, zaplenjeno 1,5 kilograma koakina i dva kilograma amfetamina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA