≫ 

Filmska pljačka 60 miliona evra u Beogradu: Dve žene i trojica muškaraca razradili prevaru decenije

Neverovatna prevara je obelodanjena sinoć, saznajemo ko su akteri možda i najveće pljačke, koju su raskrinkavali evropski i srpski organi reda

  • 36
Filmska pljačka 60 miliona evra u Beogradu Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Zorica M. (37), Ana Đ. (26), Muharem B. (36), Saša Š. (49) i Filip I. (31) uhapšeni su u akciji policije i tužilaštva Srbije i još tri zemlje zbog sumnje da su veoma složenim finansijskim prevarama oštetili više hiljada osoba za više od neverovatnih 60 miliona evra, saznaje "Telegraf.rs".

Sumnja se da su oni u dužem periodu, zajedno sa saučesnicima iz Bugarske, Austrije i Nemačke, obavljali veoma složene finansijske prevare. 

Kako im je to pošlo za rukom?

Najpre su napravili računarsku mrežnu platformu za trgovinu lažnim, berzanskim instrumentima plaćanja, a ujedno su i lažno predstavljali kretanje cene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje prevarenih.

Sve je bilo lažno, a izgledalo je potpuno realno. Na njihovu prevaru naseli su mnogi bogataši iz Evrope.

Na taj način, osumnjičeni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija. Кako se sumnja, prvo bi oštećeni uplatili veći iznos novca, a onda bi im osumnjičeni posle određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vrednost, odnosno da su oštećeni izgubili uloženi novac.

A ulagali su hiljade i hiljade evra...

Na taj način osumnjičeni su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada ljudi za više od 60.000.000 evra.

Prosto je neverovatno kako je moguće da niko nije posumnjao.

Firme su Select X i I-source

Policija je prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi "Select X" i "I-source" u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila.

Njima se na teret stavljaju krivična dela prevara i pranje novca.

Kada je u pitanju krivično delo prevara, osumnjičenima zaprećena kazna zatvora može biti i do deset godina, zbog enormne nanete štete.

- Ako je pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina i novčanom kaznom - navodi se u Krivičnom zakoniku.

Za krivično delo pranje novca zaprećena kazna je od šest meseci do 12 godina.

Ova petorka uhapšena je u saradnji pripadnika MUP-a sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Nemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ukoliko ste i vi oštećeni ili poznajete nekog koga su ovi osumnjičeni prevarili, pišite nam na redakcija@telegraf.rs

Video: Lopovi upali, počeli sve da ruše, a onda su ih hrabre Srpkinje pretukle: Neverovatni snimci

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ?

    3. april 2020 | 15:59

    Meni je samo jadno kada vidim kako se ovi dive ovakvima koji na pametan nacin kradu pare... Kako li vi vasu decu vaspitavate?

  • Huawei

    3. april 2020 | 13:27

    Majstorski, svaka cast

  • Srbin

    3. april 2020 | 13:34

    Ovo treba u politiku sposobni ljudi od nista neprave svasta,a ne kao ovi nasi od svasta ne naprave nista😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA