≫ 

Zbog ovih propusta direktoru preti 12 godina zatvora: Posete, izlasci iz doma, skrivanje bolesti...

U 15 sati saopšteni su najnoviji podaci o obolelima u Srbiji

  • 94

U Gerontološkom centru u Nišu ima 140 pozitivnih na korona virus među štićenicima i 4 zaposlenih, a ostalih 77 su negativni, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Od ukupnog broja pozitivnih pacijenata u prethodnih 24 sata u Srbiji, njih 424, najveći broj je iz GC Niš.

- Primetili smo da ima posledica neprofesionalnog odnosa, čitav niz nepravilnosti u radu centra, dozvoljavane su posete štićenicima doma, izlasci štićenika van doma, što je od starta epidemije bilo zabranjeno propisima, i naloženo svima da postupaju u skladu sa protokolom. Imamo indicija da su se skrili simptomi bolesti u samom početku - rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Priveden direktor

Priveden je direktor Gerontološkog  centra u Nišu i podneta krivična prijava za teško delo protiv zdravlja ljudi, za šta je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

- Sve mere koje smo uveli nisu restriktivne same po sebi i vidimo šta može da se dogodi ukoliko jedan pojedinac ne poštuje takve mere. Poruka svima nama nakon ovoga može da bude da država radi svoj posao, svi oni koji ne poštuju mere Vlade Republike Srbije biće strogo kažnjeni. Najveći broj naših građana poštuje sve mere ali imamo i dalje mali broj ljudi koji ovo doživljava suviše lagodno - rekao je Gojković.

Kako je saopštila niška policija sumnja se da M. S (47), kao ovlašćeno lice Gerontološkog centra u Nišu, nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje zarazne bolesti COVID 19, usled čega je u ovoj ustanovi zaraženo 140 korisnika usluga i četvoro zaposlenih.

Među zaposlenima je pozitivno i četvoro zaposlenih, ali se za sada ne zna da li su oni zarazili korisnike ili je put zaraze bio obrnut. Nije utvrđeno ni kada je širenje počelo, ali je s obzirom na broj zaraženih, vrlo verovatno da je izbila pre dužeg vremena. Klupko je počelo da se odmotava kada je porodica jednog korisnika, nakon telefonskog razgovora sa njim, posumnjala da je bolestan.

Svi su u izolaciji

Prema rečima dr Branislava Tiodorovića, svi oni su stavljeni u izolaciju.

- Ceo greontološki centar je u izolaciji, skoro smo pri kraju prebacivanja pozitivnih štićenika - rekao je Branislav Tiodorović, epidemiolog.

- To su stari ljudi, hronični bolesnici, sada je bitka za njihove živote, da smanjimo rizik da ne dođe do najstrašnijeg rezultata. Pozivam sve koji vode slične ustanove da shvate da ne treba biti emotivan u situaciji kada treba zakon da se sprovodi. Oni koji su posećivali ovaj dom nisu učinili dobro svojim roditeljima i prijateljima - smatra dr Tiodorović.

Video: Uhapšen direktor Gerontološkog centra u Nišu, zaraženo 139 ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA