≫ 

"Levijatan napao maloletne dečake na Dorćolu i oduzeo im njihovog psa"

Levijatan na svojoj Fejsbuk stranici tvrdi da je pas koji je oduzet bio ukraden i pripreman za ilegalne borbe

  • 20
Garip porodica Foto: Združena akcija Krov nad glavom

U četvrtak 9. aprila, pripadnici organizacije Levijatan navodno su napali porodicu Garip sa Donjeg Dorćola i oduzeli im psa za kojeg su tvrdili da je ukraden, tvrdi u svom saopštenju Združena akcija Krov nad glavom.

- Na snimku koji su sami objavili na svojoj stranici vidi se kako iz dva parkirana kombija izlazi gomila muškaraca, i uz povike, pretnje i uvrede upućene maloletnim dečacima iz porodice Garip, oduzima jednog od njihovih pasa - napisali su iz ovog udruženja, tvrdeći kako optužbe Levijatana, da je pas ukraden kako bi učestvovao u borbama, nisu tačne.

Oni su istakli da je, uprkos teškim uslovima života, ova porodica spasila je sa ulice veliki broj kučića i mačića, deca su redovni đaci osnovne škole i miljenici čitavog Donjeg Dorćola.

- Porodici Garip, posebno u ovakvoj situaciji, sada je potrebna pomoć svih nas. Pored javne osude nasilja i kažnjavanja nasilnika, tražimo i da se njihovo stambeno pitanje reši na duže staze. Opština Stari Grad i Grad Beograd moraju im obezbediti dom sa svim uslovima neophodnim za normalan život, dom u kojem će deca moći da uče, odakle će sutra moći da rade i u kojem će biti zaštićeni od nasilničkih hirova svakakvih siledžija i rasista, dom kakav zaslužju svi - napisali su iz  Krova nad glavom.

Kako su kazali, u životu porodice Garip, ovo je samo još jedna u nizu nepravdi. Na zimu 2018. godine, baš pred bioskopsku premijeru nagrađivanog filma u kojem deca iz ove porodice igraju glavne uloge, "Banditi u potrazi za mamom", izbačeni su iz kuće u kojoj su živeli, koju je potom investitor srušio i na njenom mestu izgradio luksuznu zgradu, tvrde iz Združena akcija Krov nad glavom.

Garipi su tu kuću, uz veliku pomoć roditelja njihovih školskih drugova, sredili, uveli vodu i struju, i od ruiniranog mesta pretvorili je u dom. Iz takvog doma, izbačeni su njih petoro i ostavljeni da se snalaze u nekoliko metara kvadratnih, u kontejneru sa improvizovanim produžetkom od starih dasaka i kartona, bez struje i vode i bez uslova za normalan život.

Garip porodica Porodica Garip / Foto: Združena akcija Krov nad glavom

Njihovim mukama ni tu nije bio kraj, jer je i taj deo Dorćola došao na red za luksuznu, investitorsku gradnju, pa je opština krenula da ,,raščišćava" teren.

Njihove prve komšije, porodica Osman, jesenas su uz pomoć policije izbačene iz svoje kuće koja je odmah potom pred njihovim očima porušena. Više puta od tada, porodici Garip je prećeno da će proći na sličan način, kažu iz Združena akcija Krov nad glavom.

Naši mali drugari Kristijan, Sunita, Edi, Emran, i njihov stari i bolesni otac Dina, ne zaslužuju život u nehigijenskim uslovima, u skučenom prostoru bez struje i vode i u stalnom strahu od izbacivanja na ulicu i iz takvog doma, dodali su oni.

Video: Bio je opasan pas kad je stigao u azil, a onda su shvatili da je gluv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    16. april 2020 | 15:13

    Uopšte mi se ne dopada nasilničko ophođenje ljudi iz ovog pokreta. Šta oni glume? Oponašaju neku strahotu, uteruju ljudima strah i maltretiraju ljude. Zaštititi životinje uredu, ali ne i unositi se nekome u lice i pretiti. Odakle njima to pravo i dozvola? Unose mi nemir.

  • Sale1971

    16. april 2020 | 15:59

    I moje štene staforda su ukrali Romi i pripremali za borbe,sam sam otkrio te osobe i kada sam otišao u policiju,dežurni mi rekao da sam sredim stvar,što sam i uradio,na sreću bez fajta na šta sam bio spreman,tako da razumem Levijatan i pružam im podršku u radu,to što je neko maloletan i pripadnik manjina ,ne opravdava ga da čini zlo!Neko bi zaista trebao da se pozabavi borbama pasa,toga ima verovatno u svakom gradu,a posebno se time bave "Malajci" i preko šinterskih službi dolaze do jadnih kučića koji služe za trening borbenih pasa!

  • Сремац

    16. april 2020 | 15:22

    Па да ми Срби прави становници и власници свих права горе пролазимо него браћа роми, они ће добити кућу или стан а шта ћемо ми....?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA