≫ 

13 dana potrage za Tijanom Jurić i pakao kroz koji je prolazila njena porodica: Svaki rođendan boli

Devojčica koja je ubijena u Bajmoku 2014. godine, danas bi napunila 21 godinu

  • 32
Igor Jurić, Tijana Jurić Foto: Printskrin/Facebook

Veče, nešto posle ponoći, 25. na 26. jul 2014. godine. Tijana Jurić vratila se ranije tog dana s mora i dan provela sa svojim prijateljima u Bajmoku. Kreće kući, ali ipak odlučuje da se vrati nazad da vrati drugu duksericu...

Na današnji dan Tijana Jurić, koju je ubio monstrum Dragan Đurić, napunila bi 21 godinu. Ali, pravo na život ovom devojčurku anđeoskog glasa oduzeo je te julske noći mesar iz Surčina. Cela Srbija plakala je za ovom devojčicom koda je oteta i ubijena. Sećanje na nju živi...

Nestanak

Tog 25. jula 2014. godine Tijana se vratila sa mora. Isto veče otišla je u Bajmok, gde joj žive baba i deda sa majčine strane. Kad je stigla u selo iz rodne Subotice javila se majci. Zatim je otišla na turnir u malom fudbalu "Stevan Vitković Riba“ u Rati. Veče je provela sa svojim prijateljima. Oko ponoći je krenula kući, u društvu jedne devojčice i dečaka. Na pola puta, odlučila je da krene nazad ka Rati, kako bi jednom drugu vratila duksericu koju je isto veče pozajmila. Rastali su se kod bifea "Polet“, svega 200 metara od bakine kuće.

Prema rekonstrukciji koju je predstavio njen otac Igor Jurić, Tijana je, vraćajući se sama istim putem, išla Ulicom JNA. Na uglu ulica Tri istarske žrtve i Njegoševe srela je drugare oko pola sata posle ponoći. Na pitanje kuda se uputila, odgovorila je da ide da vrati pozajmljen duks. Nastavila je ulicom Tri istarske žrtve, prešla prugu i krenula zemljanim putem koji vodi do sportskog terena na kojem ju je čekao drug čiju je duksericu pozajmila. Kako dugo nije došla, drug sa terena krenuo joj je u susret. Tijane, međutim, nije bilo, a na zemljanom putu, stotinak metara dalje, nalazila se njena bela patika kao i veštački nokat.

Od trenutka kada je poslednji put viđena do momenta kada je pronađena patika prošlo je najviše sedam minuta.

Devojčicu je drugovi zvali na telefon, ali odgovora nije bilo...

Potraga

Potraga za devojčicom trajala je 13 dana. 

Već jedan sat posle ponoći prve večeri deca i drugi stanovnici Bajmoka počeli su da je traže. Policija se u potragu uključila u 1.30, a zatim i žandarmerija.

Nekoliko dana kasnije, 29. jula, ministar Nebojša Stefanović izjavio je da je signal Tijaninog mobilnog telefona poslednji put je detektovan dva kilometra od graničnog prelaza prema Mađarskoj. Odmah je ostvaren i kontakt sa njihovim nadležnim organima, kao i službom Interpola.

Dani, puni neizvesnosti i očaja, proticali su...

Pronalazak

A onda, kasno u noć, 13. dana potrage, 7. avgusta, oko pola jedan, objavljeno je da je uhapšen otmičar Tijane Jurić, a da je njeno telo pronađeno u blizini Sombora, 23 kilometra od mesta na kojem je oteta u Bajmoku.

- On je u noći između petka i subote bio u Bajmoku, udario Tijanu svojim vozilom, prišao joj, nije bila teško povređena kada je počela da traži pomoć, on ju je uhvatio za vrat, udarao, ubacio u svoje vozilo, odvezao u atar - rekao je tada ministar na konferenciji i dodao da je devojčica tu i ubijena.

Policajci su Đurića pronašli u mesari u Surčinu, kako potpuno mirno seče meso. Na mesto gde se nalazi devojčicino telo Đurić je sam odveo policiju. Mesar iz Surčina je za ovaj monstruozan zločin osuđen na 40 godina zatvora. Kaznu izdržava u zatvoru "Nova skela" u Padinskoj skeli.

Ekipa "Telegrafa" posetila je pre nekoliko godina porodičnu kuću u kojoj je živeo monstrum Dragan Đurić sa majkom Makivijom, nakon njegovog hapšenja.

- Ništa nije ukazivalo da bi on mogao da uradi tako nešto. Ne mogu da verujem da jedan čovek može tako nešto da uradi. Bio je dobar i pošten, brinuo je o meni, samo nije imao para. Ne što je moj, ali i dalje ne mogu skroz da verujem da je to učinio moj sin. Jako mi je žao tog deteta što je ubijeno, ali žao mi je i mog deteta - rekla je Draganova majka.

Ona je tada rekla da njen sin treba da odgovara za svoja dela i odleži kaznu koju dobije.

Njenu ispovest pogledajte u videu:

Borba

Otac Tijane Jurić je nakon svirepog ubistva ćerke osnovao je Fondaciju "Tijana Jurić" sa zadatkom da poboljša bezbednost dece u Srbiji i sačuva uspomenu na Tijanin tragično ugašeni život.

Skupština Srbije usvojila je prošle godine izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima je uvedena doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih osoba. Taj deo izmena Krivičnog zakona deo je inicijative Fondacije "Tijana Jurić" koju je potpisima podržalo 160.000 građana.

"Vidimo se"

Tijana bi danas napunila 21. godinu. Njen otac jutros je na svom Fejsbuk profilu podelio pesmu posvećenu njegovoj ubijenoj kćerki, koju je otpevala Tijana Bogićević.

Kratko je napisao: "Vidimo se... Srećan ti rođendan".

Video: Kako je Tijana Jurić zapečatila sudbinu svakom ubici deteta u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatka

    4. maj 2020 | 21:30

    Svakom roditelju bude teško kada mu je dete bolesno. A zamislite da vam neko ubije dete!? G-dine Juriću ja Vam se divim a zbog Vaše istrajnosti i odlučnosti da kroz rad spasete drugu decu. HVALA VAM!❤️

  • Srbin sa kosova

    4. maj 2020 | 21:22

    Iskreno saucesce porodici, pociniocu ovog zlodela sve najgore!

  • Lala

    4. maj 2020 | 21:22

    Tog monstruma treba ubiti a ne suditi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA