• 2

Ćerka (13) iz okoline Šapca optužila oca za seksualno uznemiravanje: Oslobođen je nakon 6 meseci

Devojčica je optužila i rođenog brata, koji je iz pritvora pušten u januaru

  • 2
Devojka, tuga, uznemiravanje, silovanje

Foto: Shutterstock

Posle šest meseci, I. M. (53) iz okoline Šapca, koga je trinaestogodišnja ćerka sredinom novembra prošle godine optužila za seksualno uznemiravanje, pušten je na slobodu. Devojčica je tada policiji prijavila i rođenog brata U. M. (23), koji je na slobodi od januara, posle dva meseca provedena u pritvoru.

Pola godine nakon hapšenja Više javno tužilaštvo u Šapcu nije okončalo istragu protiv oca i sina. Otac I. M. je osumnjičen da je počinio krivično delo obljube sa detetom iz člana 180. Krivičnog zakonika u sticaju sa produženim krivičnim delom rodoskvrnuće iz člana 197, dok se protiv brata posle hapšenja vodila istraga za krivična dela nedozvoljene polne radnje i obljube.

- Šest meseci je maksimalni period koji osumnjičeni može da provede u pritvoru s obzirom da u međuvremenu nije podignuta optužnica. Brat je u pritvoru proveo dva meseca i pušten je na slobodu posle žalba advokata na rešenje o pritvoru pošto nije dokazano da je izvršio obljubu nad mlađom sestrom - saznaje Telegraf.rs.

Prvo se požalila u školi

Podsetimo, devojčica je u novembru prošle godine policiji prijavila oca i brata zbog navodnog seksualnog uznemiravanja. Najpre je u školi koju pohađa nastavnicima ispričala kako se stariji brat i otac neprimereno ophode prema njoj. Navodno su je primoravali da se skida, dodirivali su je i pipkali po intimnim delovima tela. Istu priču je sa jednom od starijih sestara ponovila u policiji, nakon čega su otac i brat uhapšeni.

Htela da ode iz kuće jer je nezadovoljna?

- I otac i sin su u istrazi negirali da su bilo šta neprimereno uradili. To su navodno tvrdili i svedoci iz ove mnogočlane porodice u kojoj ima desetoro dece. Iako su pojedina braća i sestre ranije podstrekivali devojčicu da prijavi oca i brata, u istrazi su promenili priču i sestru krivili da je sve izmislila kako bi uspela u nameri da se otarasi porodice i ode iz kuće jer je bila nezadovoljna - saznaje Telegraf.rs.

Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik

Foto ilustracija: Shutterstock

Devojčica je, naime, u policiji u prisustvu socijalnih radnika ispričala kako je živela teško i drugačije od svojih vršnjaka. Ispričala je kako je primoravana da radi za dnevnicu i novac daje roditeljima. Bila je ljuta i što joj nisu kupovali novu garderobu i druge stvari koje je želela, dok su mlađem bratu i sestri ispunjavali sve želje. Navodno su joj branili da se druži sa drugovima i drugaricama i izlazi sa vršnjacima. Bila je nesrećna što drugarice nisu smele da dolaze kod nje zato što je otac to branio.

Otac: Opraštam ćerki iako nas je stavila na stub srama

Po izlasku iz pritvora, otac I. M. za Telegraf.rs kaže da oprašta ćerki iako je njega i starijeg brata stavila na stub srama i što su "bez razloga robijali".

- Odgajio sam desetoro dece. Sedmoro najstarijih sam izveo na put, oni imaju svoje porodice, neki su se zaposlili. Napravio sam od njih ljude uprkos teškom životu i svemu što je pratilo našu porodicu. Svi smo oduvek radili da bismo preživeli. Ona je deveto dete i drugačija je od ostalih po temperamentu, nekada, kako kažu, ne znaš kao roditelj sa koje strane da joj priđeš. Još je dete, pametna je, inteligentna i mudra i ne razmišljajući dokle sve može da ode, podstaknuta da prijavi i tuži učinila je to umišljajući da je odrasla i da će na taj način rešiti probleme - pokušava da pronađe reči koje bi opravdale ćerku koja ga je optužila.

Veruje da se izgladiti odnos sa ćerkom

Dodaje kako se trinaestogodišnjakinja ćerka nesvesno uplela u opasnu igru kada je mislila da ga optužbama koje nisu istinite samo zaplaši kako bi joj dozvolio da se druži i izlazi sa vršnjacima. Iako je, posebno na psihijatrijsko-psihološkom posmatranju u Centralnom zatvoru, gde je proveo 35 dana "prošao pakao" veruje da će izgladiti odnos sa ćerkom kada njegovi advokati dokažu da su optužbe bile lažne.

Devojčica, inače, zbog vanrednog stanja još nije upućena na psihološko-psihijatrijsko veštačenje. Od kada su otac i brat uhapšeni ona je najpre privremeno, a potom i trajno smeštena u hraniteljskoj porodici.

(D. Grujić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    To je još dete koje samo trazi patnju i ljubav.

  • Krlja

    Ja mojoj ne bih oprostio tako nesto. Moze da me osudjujete zbog izjave ove ali da robijam za nista,a cerka da me za tako nesto optuzi...samo moze da joj centar za socijalni rad nadje smestaj u hraniteljskoj porodici....pod mojim krovom vise ne bi bila

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima