≫ 

Posle požara u Novom Sadu na dve zgrade, šteta procenjena na 20.000 evra: Stanari u trci sa vremenom

Sada pokušavaju sami da se organizuju kako im voda ne bi ušla u stanove

  • 0
Novi Sad Pozar Detelinara Vatrogasci Foto: Jovan Ćosić

U noći između subote na nedelju, goreo je krov zgrade u ulici Stevana Mokranjca broj 4 i 6 na novosadskoj Detelinari. Nakon 2 i po sata vatrogasci su uspeli da ugase požar, a stanari zgrade sada se nalaze pred novim iskušenjima.

Mnogobrojni predmeti koji su se našli u ostavi te noći, zajedno sa uspomenama, zauvek su izgubljeni. Bez krova, stanove na poslednjem spratu od kiše deli samo jedna ravna ploča. Stanari nisu imali dilemu, samoorganizovali su se i započeli svoju trku sa vremenom, piše RTV.

Velizar Leković Predsednik stambene zajednice Stevana Mokranjca 6 kaže da su se odmah latili posla.

- Odmah smo počeli posle požara da sređujemo ove prostorije, cilj nam je pošto ovih dana najavljuju obilne padavine da zaštitimo stanove ispod ove ploče, tako da moramo to da raščistimo i da zaštitimo stanove da ne procuri voda. Zaista odaziv je veliki, bukvalno sve komšije su došle ovde da pogledaju da pomognu, u ova 2 dana smenilo se negde oko 20 ljudi, tako da smo svi maksimalno angažovani - rekao je.

Čišćenje i natkrivanje ciradom je samo privremeno rešenje. Novi krov potreban je što pre.

- Dalje je da tražimo građevinsku firmu i da to saniramo… Naravno stambena zajednica – mali je budžet, mi na računu nemamo ni 200.000 dinara, ali je to veoma malo, pa se nadamo da će nam grad Novi Sad izaći u susret i pomoći finansijski da se u što kraćem roku osposobimo i da uradimo. Po nekim grubim procenama sigurno za ovaj deo trebaće nekih 15-20.000 evra. To je materijal, ruke, limarski radovi, zaista ima puno posla. To je samo za naš deo krova, znači za broj 6, a broj 4, oni zaista imaju puno štete tako da će njima verovatno više od 20.000 evra biti potrebno - kaže Leković.

Sreća u nesreći je da nijedan život nije izgubljen, a s obzirom na urgentnost problema, stanari ulaza Stevana Mokranjca 4 i 6, nadaju se da će im gradske vlasti izaći u susret, i pomoći u pronalasku rešenja.

Mladi stanari očistili izgoreo krov zgrade u Stevana Mokranjca

Na inicijativa mladih stanara iz zgrade u Ulici Stevana Mokranjca broj 6, u potpunosti je očišćen krov koji je u nedelju ujutro izgoreo u požaru, i pripremljen za stavljanje cerade u slučaju kiše i zaštite stanova na mansardi zgrade.

Milan, Luka, Milan, Nemanja, Stefan i Nikola, imena su mladih stanara između 17 i 35 godina, koji su sakupili više od 200 džakova pepela i šuta spremnih za iznošenje sa tavana.

Trenutno zgrada nema vode, a čeka se priključenje struje da bi se liftom mogle izneti izgorele cigle, grede kao i ostali izgoreli materijal pretvoren u pepeo.

Po rečima Velizara Lekovića, upravnika zgrade Stevana Mokranjca 6, očekuje se pomoć Gradske čistoće za odnošenje šuta, a u saradnji sa upravnikom zgrade Stevana Mokranjca 4, delegacija će od gradske vlasti tražiti pomoć radi sanacije krova.

Video: Serija spontanog samozapaljivanja kuća u Prijepolju: Stručnjaci nemaju objašnjenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA