• 0

Posle požara u Novom Sadu na dve zgrade, šteta procenjena na 20.000 evra: Stanari u trci sa vremenom

Sada pokušavaju sami da se organizuju kako im voda ne bi ušla u stanove

  • 0
Novi Sad Pozar Detelinara Vatrogasci

Foto: Jovan Ćosić

U noći između subote na nedelju, goreo je krov zgrade u ulici Stevana Mokranjca broj 4 i 6 na novosadskoj Detelinari. Nakon 2 i po sata vatrogasci su uspeli da ugase požar, a stanari zgrade sada se nalaze pred novim iskušenjima.

Mnogobrojni predmeti koji su se našli u ostavi te noći, zajedno sa uspomenama, zauvek su izgubljeni. Bez krova, stanove na poslednjem spratu od kiše deli samo jedna ravna ploča. Stanari nisu imali dilemu, samoorganizovali su se i započeli svoju trku sa vremenom, piše RTV.

Velizar Leković Predsednik stambene zajednice Stevana Mokranjca 6 kaže da su se odmah latili posla.

- Odmah smo počeli posle požara da sređujemo ove prostorije, cilj nam je pošto ovih dana najavljuju obilne padavine da zaštitimo stanove ispod ove ploče, tako da moramo to da raščistimo i da zaštitimo stanove da ne procuri voda. Zaista odaziv je veliki, bukvalno sve komšije su došle ovde da pogledaju da pomognu, u ova 2 dana smenilo se negde oko 20 ljudi, tako da smo svi maksimalno angažovani - rekao je.

Čišćenje i natkrivanje ciradom je samo privremeno rešenje. Novi krov potreban je što pre.

- Dalje je da tražimo građevinsku firmu i da to saniramo… Naravno stambena zajednica – mali je budžet, mi na računu nemamo ni 200.000 dinara, ali je to veoma malo, pa se nadamo da će nam grad Novi Sad izaći u susret i pomoći finansijski da se u što kraćem roku osposobimo i da uradimo. Po nekim grubim procenama sigurno za ovaj deo trebaće nekih 15-20.000 evra. To je materijal, ruke, limarski radovi, zaista ima puno posla. To je samo za naš deo krova, znači za broj 6, a broj 4, oni zaista imaju puno štete tako da će njima verovatno više od 20.000 evra biti potrebno - kaže Leković.

Sreća u nesreći je da nijedan život nije izgubljen, a s obzirom na urgentnost problema, stanari ulaza Stevana Mokranjca 4 i 6, nadaju se da će im gradske vlasti izaći u susret, i pomoći u pronalasku rešenja.

Mladi stanari očistili izgoreo krov zgrade u Stevana Mokranjca

Na inicijativa mladih stanara iz zgrade u Ulici Stevana Mokranjca broj 6, u potpunosti je očišćen krov koji je u nedelju ujutro izgoreo u požaru, i pripremljen za stavljanje cerade u slučaju kiše i zaštite stanova na mansardi zgrade.

Milan, Luka, Milan, Nemanja, Stefan i Nikola, imena su mladih stanara između 17 i 35 godina, koji su sakupili više od 200 džakova pepela i šuta spremnih za iznošenje sa tavana.

Trenutno zgrada nema vode, a čeka se priključenje struje da bi se liftom mogle izneti izgorele cigle, grede kao i ostali izgoreli materijal pretvoren u pepeo.

Po rečima Velizara Lekovića, upravnika zgrade Stevana Mokranjca 6, očekuje se pomoć Gradske čistoće za odnošenje šuta, a u saradnji sa upravnikom zgrade Stevana Mokranjca 4, delegacija će od gradske vlasti tražiti pomoć radi sanacije krova.

Video: Serija spontanog samozapaljivanja kuća u Prijepolju: Stručnjaci nemaju objašnjenje

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima