≫ 

"Mrtva usta ne govore, izvinjavam se Jelici": Preminuo lekar optužen za smrt učiteljice iz Paraćina

Jelici Panić (25) konstatovana je ranica na grliću materice, a tokom intervencije, upala je u komu i preminula posle devet dana

  • 2
Preminula Jelica Panić Foto: Telegraf

Jelica Panić iz Paraćina, preminula je pre tačno deceniju u 25. godini od komplikacija nastalih tokom anestezije. Kako je i zbog čega ona prilikom operacije upala u komu i da li je neko odgovoran za to, nikada se neće razjasniti, jer je jedini optuženi, anesteziolog Bratislav Stamenković, protiv koga je Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nastavilo da vodi postupak, nedavno preminuo, pišu Novosti.

Marta 2013. godine Prvo tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Stamenkovića, kao i interniste Dragana Stanojevića i ginekologa Miodraga Stanića, zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi.

Tu optužnicu je zbog mesne nadležnosti preuzelo Drugo tužilaštvo, i narednih sedam godina, ovaj maratonski proces vodio se pred Drugim sudom. Sredinom marta ove godine u sud je stigla odluka Tužilaštva da odustaju od krivičnog gonjenja Stanojevića i Stanića, ali da nastavljaju postupak protiv Stamenkovića. Međutim, samo dve nedelje kasnije, anesteziolog je preminuo, pa je time stavljena tačka na proces.

Jelica Panić Foto: Telegraf

Jelica je 25. aprila 2010. napunila 25 godina, a istog dana je diplomirala sa desetkom na Učiteljskom fakultetu. Nedugo zatim, prilikom rutinskog pregleda kod ginekologa u Paraćinu, konstatovana joj je ranica na grliću materice.

Kako bi se ona sanirala, Jelica je odlučila da dođe u Beograd, a intervencija je bila zakazana za 9. jun 2010. u Opštoj bolnici "Beoklinika", pod totalnom anestezijom. Međutim, tokom intervencije, Jelica je upala u komu, zbog čega su je premestili na VMA. Primljena je bez spontanog disanja, zbog čega su je odmah priključili na aparat za veštačko disanje. I pored preduzetih mera, njeno stanje se pogoršavalo. Preminula je posle devet dana, 18. juna.

Preminula Jelica Panić Foto: Telegraf

Kako je saopšteno iz Drugog tužilaštva, prvobitno su zbog krivičnog dela, teško delo protiv zdravlja ljudi, optužnicu podigli protiv Stanojevića, Stanića i Bratislava Stamenkovića. Posle superveštačenja, koje je obavio sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu, 13. marta su odustali od krivičnog gonjenja Stanojevića i Stanića, dok su u odnosu na Stamenkovića izmenili optužnicu, vezano za činjenično stanje, ali je pravna kvalifikacija dela ostala ista.

"Izvinjavam se mojoj Jelici"

- Moja Jelica nije mogla da se brani. Umesto nje sam se borila da dokažem ono što je svima jasno. Ali, za ovih 10 godina baš ništa nisam uspela, i izvinjavam se mojoj Jelici za sve... Najviše zato što sam je po preporuci odvela baš kod Stanića. Eto, to nam je bio kraj. Ne likujem što je anesteziolog preminuo, čak mi je krivo što je žrtvovan, mrtva usta ne govore - kaže Jeličina majka Snežana Panić.

Preminula Jelica Panić Foto: Telegraf

Inače, porodica nije preuzela krivično gonjenje i zastupanje optužbe protiv Stanojevića i Stanića.

- Ako država i sistem za 10 godina nisu ništa hteli ili mogli da urade, šta ja mogu sada? Mnogo je sudija promenjeno, brojala sam, do sedam i to je jako čudno - zaključuje Snežana.

Video: Nišlija (56) donirao sinu bubreg i spasao mu život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A ja

    18. jun 2020 | 14:24

    Treba da idem na operaciju.JEDNOSTAVNO NE SMEM UPRAVO ZBOG OVAKVIH STVARI.Trpim pa dokle god..

  • Ranka

    19. jun 2020 | 12:06

    Pocivala u miru božijem.Strašno da se ugasi tako mlad život možda su joj dali previše nerkoze tako da se više nije probudila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA