Bugarin ukrao 1,4 miliona od Srba uz "libansku klopku": Niko nije primetio čudan aparat na bankomatu

Reč je o aparatu koji se namontira na bankomat na mesto gde se stavlja kartica, a koji zatim očitava broj upotrebljene kartice, na osnovu koje se pravi lažna s kojom se skidaju pare sa računa

  • 4
Bankomat Foto: Pixabay

Policija je prekjuče u Beogradu uhapsila bugarskog državljanina L. V. I. (59) jer je ukrao čak 1,4 miliona dinara sa bankomata pomoću falsifikovanih platnih kartica.

On se tereti da je u Beogradu od novembra 2019. na bankomatima postavljao uređaj za skidanje podataka, takozvanu libansku klopku, pomoću kog je krao podatke klijenata banke sa platnih kartica. Posle toga je izrađivao falsifikovane platne kartice, u koje je unosio ukradene podatke klijenata i sa njima je podizao novac sa bankomata.

- Na taj način osumnjičeni L. V. I. ukrao je ukupno oko 1.400.000 dinara sa više računa građana. Osumnjičenom je određeno zadržavanje od 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu - saopštio je MUP.

Inače, u policiji su za Informer objasnili da je "libanska klopka" aparat koji se namontira na bankomat na mesto gde se stavlja kartica. Nije upadljiv i laicima izgleda kao deo bankomata. Ovaj aparat zatim očitava broj upotrebljene kartice, na osnovu koje se pravi lažna kartica i potom se skidaju pare s računa.

- Mehanizam "libanske klopke" sastoji se od skimera, što je zapravo plastično kućište kroz koje se progura kartica u bankomat, i specijalne "fleš" memorije, čija je funkcija da čuva podatke o karticama. Nakon što se "libanska klopka" postavi na bankomat, za šta je potrebno samo nekoliko sekundi, ona se posle nekoliko dana demontira - objasnili su u policiji i dodali:

- Prevarant zatim na svoj računar prebacuje podatke svih klijenata koji su u tom periodu koristili određeni bankomat i pravi falsifikovane kartice. Što se tiče PIN koda, bez kog je nemoguće pristupiti računu, on se uglavnom snima skrivenom kamericom, ali postoje i uređaji koji automatski pamte brojeve koji se unose nakon ubacivanja kartice u bankomat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ica

    22. jun 2020 | 14:10

    Pa dajte sliku te klopke.Kako da je primetim ako ne znam kako izgleda

  • Srle

    22. jun 2020 | 14:54

    Na granici se stalno nalaze te ,,libanske klopke,, kod Bugara, policija odmah obavesti Tužilaštvo koje se je u svim slučajevima izjašnavalo kako samo posedovanje nije krivično delo.

  • Fil

    22. jun 2020 | 14:30

    Imaš sliku, pogledaj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA