• 6

Srbin za ratni zločin na Kosovu dobio kaznu koja je viša od zakonski propisane

Događaji u Maloj Kruši, za koje je okrivljen, desili su se između 15. i 26. marta 1999. godine

  • 6
Kosovska policija

Foto: Profimedia

Osnovni sud u Prizrenu, odeljenje za teška krivična dela, osudio je danas Darka Tasića iz Male Kruše na 22 godine zatvora zbog ratnog zločina.

Advokat Dejan A. Vasić izjavio je za Kosovo Onlajn da je od početka postupka postojala "senka stravičnog masakra" koji se dogodio u Maloj Kruši.

- Veće lokalnih sudija je podleglo pritisku javnosti i izreklo kaznu koja do sada nije zabeležena u posleratnoj sudskoj praksi Kosova. Kazna je određena iznad zakonskog maksimuma, na šta ćemo Apelacionom sudu u Prištini žalbom ukazati - rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, stav odbrane je od početka bio da su svedoci o događaju oprečno svedočili i da postoji opravdana bojazan osnovanosti sumnji Specijalnog tužilaštva.

Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim po tačkama optužnice zbog skrnavljenja tela neidentifikovanih osoba, njihovog spaljivanja i bacanja u reku Drinu.

Događaji u Maloj Kruši desili su se između 15. i 26. marta 1999. godine, a Tasić je proglašen krivim i da je kao član rezervnog sastava policije bio saučesnik i da je zajedno sa drugim nepoznatim osobama učestvovao u pljački, ilegalnom i namernom paljenju kuća, što nije bilo opravdano vojnim dejstvima.

Tokom procesa Tasić se branio ćutanjem.

Ujedno ovo je poslednja optužnica koju je podigao Euleks za ratni zločin i prvi predmet na kome su radile lokalne kosovske sudije i tužioci.

Nakon suđenja vozilo Kosovske korektivne službe u kojem je bio osuđeni Srbin napala je grupa okupljenih Albanaca, mahom stanovnika sela Mala Kruša.

Intervenisala je policija i pripadnici Kosovske korektivne službe koji su na taj način sprečili linč.

Prema krivičnom zakonu Kosova maksimalna predviđena kazna za ratni zločin je 15 godina zatvora.

Darko Tasić je rodom iz Male Kruše iz koje je sa svojom porodicom proteran i život su nastavili u Šapcu, a uhapšen je 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    А да ли је иједан једини шиптар на космету оптужен за енормно бројне ратне злочине над Србима

  • Sulejman poturica

    Treba Kosmet pregaziti I teroriste pohapsiti nema nam druge

  • Sandra

    A zaboravljate sta su oni radili srbima i jos uvek rade ali bitno je da odmah mi optuzimo nase e Srbijo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima