• 7

Zakazano izricanje presude vaspitačici koja je optužena za zlostavljanje dece u Zvečanskoj

Snimak koji je napravila Maja Jelić, majka jednog od štićenika iz Centra u Zvečanskoj, na kojem se vidi kako optužena baca mališana u krevetac, u ovom postupku nije korišćen kao dokak jer se smatra nezakonitim

  • 7
Zvečanska, vaspitačica neprimerno se odnosi sa decom

Printskrin: FONDACIJA POKRET LEVIJATAN

Presuda Đurđiji Alempijević, nekadašnjoj vaspitačici Centra u Zvečanskoj, koja je optužena da se neprimereno ponašala prema mališanima o kojima je brinula, biće izrečena u utorak u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Istog dana pre presude planirano je iznošenje završnih reči.

Đurđija je optužena za zlostavljanje i zapuštanje dece u Centru, i to tako što je devojčicu E. S. ošamarila, dečaka M. N., kojeg je nosila, uhvatila za ruku i grubo bacila u krevet, a zatim fotografisala jedno neidentifikovano dete u krevecu pored. Takođe je E. S. ostavila određeno vreme na pultu za presvlačenje, bez ikakvog nadzora.

Na glavnom pretresu u utorak ponovo je svedočio direktor Centra za napuštenu decu u Zvečanskoj Zoran Milačić, koji je govorio o tome kakav je bio raspored krevetaca u prostoriji u kojoj se dogodio incident.

On je rekao da misli da je u prvom krevecu sa desne strane od vrata bila E. S., a da je dečak M. N., za kojeg je navedeno da je prema njemu neadekvatno postupano, bio u četvrtom, prenose Novosti.

Milačić je ispričao i da je Đurđija bila zadužena za treću grupu dece, ali pošto su mnogi mališani i njihovi vaspitači tih dana bili na letovanju, došlo je do pregrupisanja i spajanja dece, pa je ona tog dana zbog potreba radila u prvoj grupi.

Posle ovog svedočenja, tužiteljka je precizirala optužnicu, pa je navela da je, umesto neidentifikovanog deteta, Đurđija ošamarila E. S., koja je stajala uz ogradicu u krevecu. Devojčica je nakon tog udarca pala u krevetac i počela da vrišti i plače. Precizirano je i da je E. S. dete koje je Đurđija, nešto ranije, ostavila samo na pultu za presvlačenje.

Branilac optužene advokat Miro Orović naveo je da nije dokazano da je to dete bila E. S. i da nema pouzdanih podataka o tome, jer je direktor Milačić samo pretpostavljao da su deca bila tako raspoređena po krevecima.

- To su dokazi koje je sud izneo po službenoj dužnosti, a koji idu na štetu okrivljene. To nije po zakonu, jer ne može sud da ispravlja propuste tužilaštva - kazao je Orović.

Snimak ostao nezakonit

Snimak koji je napravila Maja Jelić, majka jednog od štićenika iz Centra u Zvečanskoj, na kojem se vidi kako optužena baca mališana u krevetac, u ovom postupku nije korišćen kao dokaz.

Nakon njegovog pregledanja, ustanovljeno je da se vide lica četvoro dece i da se time krši njihova privatnost, a da Maja nije dobila odobrenje da snima u prostorijama Centra. Zbog toga što je tajno načinila snimak, on je proglašen nezakonitim.

Video: Medicinska sestra u Zvečanskoj bacaka bebu i deci fotografiše lica

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    Volim vas tako brizne.. gde steda pitate kako su sada ta deca za vreme korene.. kako sta i koliko rade zaposleni da bi ih sacuvali.. nego kad je nesto lose udri da bude jos gore. Ako je dobro ne vidi se nista i ne cuje.. sramota za nas

  • Majka

    Koliku god da joj izreknu kaznu malo je! Kao da toj deci nije dosta muke jos da se onaj ko treba da brine o njima tako ponasa. Gde ce joj dusa i cemu se nada?! Ako nije za taj posao tako bezdusna i bezosecajna zasto se tu zaposlila? I da li neko kontrolise te zaposlene na tako vaznim mestima ... kako se primaju , ko ih procenjuje i na osnovu cega... deca bi trebalo da su nesto sveto u ovoj zemlji !

  • Ra

    Kako stvari stoje, treba oštro kazniti majku koja je ovo snimila, jer je to nezakonito. Pa zašto i na osnovu čega se onda vaspitačici uopšte i sudi? Tužilac ne može da dokaže a i direktor ne zna koje dete je bilo u prvom, drugom ili trećem krevetcu sa desne. Tuženoj će biti sasvim dovoljno da negira sve što joj se stavlja na teret, i eto joj oslobadjajuće presude.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima