• 0

Braća pokušala da nasamare carinike: Sve je bilo u redu dok im nije otkriven tajni "tovar" u džepu

Ovakav pokušaj krijumčarenja nije retkost

  • 0
Zlatne pločice, kutija cigareta, krijumčarenje

Foto: Carina Info

Carinici su 8. jula na prelazu Gradina sprečili pokušaj krijumčarenja investicionog zlata u obliku tri zlatne pločice teške 220 grama.

Slučaj je otkriven kada je tokom noći na red za izlaznu kontrolu došao mercedes holandskih registarskih oznaka kojim su putovala dva brata, inače državljani Holandije turske nacionalnosti.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, odgovorili su da sa sobom nose samo lične stavri.

Međutim, detaljnim pregledom automobila, prtljaga i putnika, carinici su u džepu 53-godišnjeg suvozača pronašli kutiju cigareta u kojoj su se nalazile tri zlatne pločice. Reč je o tzv. investicionom zlatu u obliku pločica, od kojih su dve bile u velikim apoenima od po 100 grama, a jedna u manjem apoenu od 20 grama.

Kako je utvrđeno da vrednost otkrivenih pločica prelazi trećinu vrednosti automobila u kome su otkrivene i vozilo je privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Pokušaj krijumčarenja zlata u fizičkom obliku nije retkost, jer je ono za ljude oduvek predstavljalo garant dugoročne stabilnosti, zbog čega je u krizinim vremenima prepoznato kao sigurno utočište za očuvanje vrednosti kapitala.

Treba međutim znati da nije svako zlato ''investiciono zlato'', jer su ljudi ponekad skloni da misle da je to i nakit izrađen od plamenitog metala.

Investiciono zlato su su poluge ili pločice, najmanje čistoće 995/1000 ili zlatni novčići stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova, a prenos takvih predmeta preko granice se obavlja u skladu sa odredbama Zakona o kontroli predmeta od dragocenih metala koji predviđa da se prometom mogu baviti isključivo lica koja su registrovana za obavljanje odgovarajuće delatnosti (pravna lica, preduzetnici, ogranci pravnih lica).

Video: Nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja: Francuz na Gradini pokušao da unese devize i zlato u čaju

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima