• 0

Lažnom Vučićevom savetniku preti 6 i po godina zatvora: Ako je ovaj sto uzeo 1 dinar, onda sam i ja

- Bili smo žrtve stalnog zastrašivanja i pretnji, samo maksimalna kazna bi meni značila satisfakciju - rekla je žrtva prevare

  • 0
Zvonko Cvetković

Foto: Privatna arhiva

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je danas u završnoj reči da se Kragujevčaninu Zvonku Cvetkoviću, optuženom za prevaru Vesne M. iz Ćuprije i iznudu učinjenu prema drugoj ženi Nataši R., izrekne kazna zatvora od šest i po godina. Optužen je da je obe prevare učinio predstavljajujući se kao savetnik premijera Aleksandra Vučića.

Takođe, Tužilaštvo je zatražilo i novčanu kaznu od 100.000 din, kao i oduzimanje imovinske koristi stečene ovim krivičnim delima, 29.600 evra i 400 švajcarskih franaka koliko je, kako tvrde u Tužilaštvu uzeo od Nataše R., i 350.000 dinara, za koliko je prevario ženu sa kojom je bio u ljubavnoj vezi, Vesnu M.

Tužilaštvo je odluka za ovako visoku kaznu obrazložio je time da je materijanim dokazima i izjavama svedoka, nesumnjivo utvrđeno da je Cvetković izvršio dela koja mu se stavljaju na teret, pa je ovako strogu kaznu Tužilaštvo predožilo jer je optuženi u više navrata već osuđivan za istovrsna ili slična krivična dela.

Advokat Milan Petrović, zastupnik oštećene Natase R., zatražio je najtežu kaznu koju zakon propisuje i precizirao da je Cvetković osuđivan preko 10 puta za istovrsna i slična krivična dela.

- Samo na taj način bi mogla da se pruži satisfakcija mojoj klijentkinji koja je pretprela materijalnu štetu i to bi bila poruka drugima da se uzdrže od ovakvog ponašanja- rekao je Petrović.

Završnu reč je dala i oštećena Nataša R. Prilikom odmeravanja kazne, sud uzima u obzir da su ona i njena porodica bili žrtve ozbiljnih pretnji.

- Poslednjih 4-5 godina bio je jako težak period za mene i moju porodicu, ne želim da se nikom nešto slično desi. Bili smo žrtve stalnog zastrašivanja i pretnji, samo maksimalna kazna bi meni značila satisfakciju - rekla je.

Branilac Cvetkovića, advokat Saša Knežević rekao je da ničim nije dokazano da je njegov klijent kriv, a ceo proces nazvan "kafkijanskim".

- Tokom sudskog postupka nije priložen nijedan materijalni dokaz koji bi teretio mog klijenta. Niko nije od njih priložio priznanicu kao dokaz da je predao novac, nema snimka nadzornih kamera sa mesta na kojima je navodno izvršena primopredaja. Sve su to prazne priče jer, ako moj klijent bude osuđen, javnosti će biti poslata poruka da svako može da vam zazvoni na vrata da se predstavi kao vladin službenik, pa i tužilac ili sudija i da vam traži novac da ne biste bili krivično gonjeni - rekao je Knežević i dodao:

- Sve su to prazne priče jer su i jedna i druga navodno oštećena mogle lako da provere da li je moj klijent zaista savetnik tadašnjeg premijera uvidom na vladinoj internet stranici - rekao je Knežević.

U završnoj reči Cvetkovic je negirao krivčno delo, ističući da od Nataše R. nije uzeo ništa.

- Ako je ovaj sto uzeo jedan dinar, a ne jedan evro od Nataše R., onda sam i ja. Nataša me je prijavila posle 11 i po meseci od navodne iznude. Zašto je čekala toliko - upitao je Cvetković.

Međutim, priznao je da je od Vesne M. uzeo novac, ali je naglasio da je to bila samo pozjamica.

- Od nje sam 6-7 puta pozajmljivao novac i svaki put sam joj vratio. Čim sam izašao iz pritvora, dao sam joj 3.240 ili 3.260 evra, ne sećam se tačno, i vratio joj dug - rekao je Cvetković.

Polemika dva advokata u sudnici

Inače, završnicu današnjeg pretresa obeležila je oštra polemika oba advokata, a povodom Cvetkovićeve izjave da mu je Natasa R. tokom poslednjeg susreta na sudu pretila.

Naime, kako je Cvetković kazao, ona mu je prilikom izlaska iz sudnice opsovala majku i rekla da će je zapamtiti. Na ove njegove navode reagovao je njen advokat Milan Petrović koji je kazao da se radi o laži jer je on sa svojom klijentkinjom ostao u sudnici dok je Cvetković nije napustio jer ga se Nataša R. plaši.

Njegove navode pokušao je da ospori Saša Knežević, ali je sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković prekinuo polemiku i uputio ih da ove navode dokazuju u nekom drugom postupku.

Izricanje presude zakazano je za 22. jul.

(D. K)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima