"Brat trune u zemlji, niko nije kažnjen": Jauci u sudu, Lidija opet oslobođena optužbe za ubistvo

"Čovek je ubijen i niko nije kriv, gde to ima, gde da se žalim. Ljudi, brat mi trune u zemlji a niko nije kažnjen"

  • 1
Lidija Stejković iz Svrljiga optužena za ubistvo,  Momčilo Simonović  (59) u selo Galibabinac Momčilo Stevanović i Lidija Stejković / Foto: Telegraf

Viši sud u Nišu osudio je danas na godinu i po dana zatvora Svrljižanku Lidiju Stejković (49) zbog neprijavljivanja teškog ubistva svog prijatelja Momčila Stevanovića (59) iz Galibabinca.

Istom odlukom ona je oslobođena optužbe za pomaganje u teškom ubistvu nesrećnog čoveka koji je tokom razbojništva svirepo lišen života u noći između 7. i 8. novembra 2016. godine u svojoj kući.

Lidija Stejković iz Svrljiga optužena za ubistvo,  Momčilo Simonović  (59) u selo Galibabinac Uviđaj na licu mesta / Foto: Telegraf

Odluka je doneta u ponovljenom postupku nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu odluku kojom je Lidija 2018. godine bila osuđena na istu kaznu i za istovrsno krivično delo.

Obrazlažući osuđujuću odluku i visinu izrečene kazne, sudija Milica Grujić je kazalo da je nesumnjivo utvrđeno da je Lidija Stejković učinila delo koje joj se stavlja na teret.

- Optužena je kriva jer nije prijavila teško ubistvo učinjeno u selu Galibabinac iako je znala da je prilikom razbojništva prema oštećenom primenjena sila i izvršeno krivično delo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od 30 do 40 godina. Ona se nalazila na licu mesta što su dokazale mrlje krvi sa njenih farmerica, koje su po nalazu veštaka sudske medicine Ivana Stojanovića nastale jer je stajala u blizini osobe koja je krvarila iz otvorenih povreda – objasnila je Grujić.

Ona je kazala i da Više javno tužilaštvo nije uspelo da dokaže navode optužnice kojom se Lidija teretila da je učinila teško ubistvo pomaganjem.

Komentarišući visinu izrečene kazne, sudija Grujić je kazala da su uzete u obzir otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

Lidija Stejković iz Svrljiga optužena za ubistvo,  Momčilo Simonović  (59) u selo Galibabinac Momčilo Stevanović / Foto: Telegraf

- Od otežavajućih okolnosti uzeli smo u obzir da nije prijavila smrt bliskog lica, a od olakšavajućih da je prethodno imala uredan život te njene imovinske prilike – rekla je sudija.

Lidija Stejković nije prisustvovala izricanju presude ali je u sudnici bila Momčilova sestra Toplica Kostić koja je od sudije zatražila da joj ponovi odluku jer, kako je kazala, ništa nije razumela. Kada je čula da je

Lidija ponovo oslobođena optužbe za ubistvo naglas je zaplakala, pa je sudska straža morala da je izvede iz sudnice.

I dok je bila u hodniku sudnice nije prestajala da nariče što je uznemirilo sudske službenike koji nisu znali o čemu se radi.

- Čovek je ubijen i niko nije kriv, gde to ima, gde da se žalim. Ljudi, brat mi trune u zemlji, a niko nije kažnjen – vrištala je očajna sestra.

Stejkovićki će u zatvorsku kaznu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru u niškom KPZ od 18. novembra 2016. godine do 21. decembra 2017. godine kao i kućni pritvor koji joj je ukinut nakon izricanja presude. Na ovu presudu pravo žalbe imaju i Stejkovićkih branilac i Više javno tužilaštvo.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    9. jul 2020 | 17:05

    PA ZAR TREBA ŽIVETI U SRBIJI !!!!UBILI ČOVEKA I NIKO NE ODGOVARA !!!!STRAŠNO ,KAKVA JE TO DRŽAVA I SUDSTVO U NJOJ !!!!I KAŽU HULIGANI PROTESTVUJU !!!KO PODRŽAVA TAKVU DRŽAVU !!!!ZAPITAJTE SE!!!JA SE NADAM DA ĆE BITI ŽALBA NA OVU PRESUDU I DA ĆE NEKO SNOSITI ODGOVORNOST !!!!! ZA OVU PRESUDU !!!!ZAR TREBA NA OVAKVE GNUSNE STVARI ĆUTATI I PODRŽAVATI UBICE !!!DA SE NE POVERUJE , JAVLJAJTE O DALJEM ISHODU SUDSKOM !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA