≫ 

Nastavljeno suđenje Babićevom vozaču: Fale 2 ključna minuta snimka

- To je nemoguće, to je izvađeno iz konteksta, to niko ne vadi iz konteksta osim ako mu ne treba, ja mislim da je trebalo nekom važnom akteru ove priče – kazao je Božo Prelević, punomoćnik oštećenih

  • 11
Nis, naplatna rampa, autoput, policija, uviđaj, saobraćajka, saobraćajna nesreca Foto: Telegraf

Svedočenjem Stevana Todorovića, sudsko-medicinskog veštaka i uvidom u snimke nadzornih kamera sa naplatne rampe Doljevac, danas je pred Osnovnim sudom u Nišu nastavljen dokazni postupak protiv Dejana Stanojevića (35), vozača bivšeg direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića. Stanojević se tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 31. januara 2018. godine na naplatnoj rampi izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, a još tri osobe su povređene.

Do tragedije je došlo kada je Stanojević krećući se "škodom" iz pravca Niša ka Grdelici na naplatnoj rampi brzinom od 93 kilometra na čas udario u "opel astru" koja je bila na kanalu ispred njega usled čega se ona odbila i udarila u zadnji deo "folksvagen pasata" koji je napuštao rampu. Od siline udarca Stanika koja je bila na zadnjem sedištu "opela" je poginula na licu mesta, njena sestra Mirjana Aleksić koja se nalazila na mestu suvozača zadobila je teške povrede opasne po život, a teško je povređen i Babić koji je bio na zadnjem sedištu "škode". Takođe, teško je povređen i vozač "pasata" Stanoje Stanković, dok je Srđan Aleksić koje je upravljao "astrom" zadobio lakše povrede.

Ko je upravljao vozilom?

Danas izvedenim dokazima nisu potvrđeni navodi ni odbrane ni optužbe jer Todorović, koji je veštačio povrede Babićevog vozača, nije mogao da se na osnovu njih izjasni, da li je on upravljao vozilom ili je za volanom bio njegov poslodavac na čemu insistira punomoćnik oštećenih advokat Božo Prelević. On je doveo u sumnju i validnost nalaza veštaka ističući da Todorović nije imao uvid u rendgenski snimak grudnog koša Stanojevića na osnovu kojeg bi mogao precizno da se izjasni da li je on zadobio naprsnuće okrajka šestog rebra.

Ovo iz razloga što je sudskomedicinski veštak svoje mišljenje dao na osnovu dokumentacije o Stanojevićevom lečenju, gde se u jednom nalazu pominje sumnja na naprsnuće, a u drugom da je do naprsnuća stvarno došlo.

Četiri snimka nadzornih kamera

Još više misterije u ovaj slučaj unela su četiri snimka nadzornih kamera sa mesta nesreće koja nisu odgovorila na ključno pitanje oko koga se spori odbrana i tužilaštvo, da li je vozio Babić ili njegov vozač. Jedan od snimaka pokazuje trenutak kada "škoda" otpozadi udara u "opel astru" koja kreće nakon što je vozač platio putarinu, ali se na njoj ne vidi ko gde sedi.

Jedan od snimaka koji bi trebao da bude ključan prikazuje tamno vozilo za koje se pretpostavlja da je "folksvagen pasat", kako neposredno pre nesreće prelazi iz desne rezervisane za elektronsko plaćanje, u levu naplatnu traku što s dešava u 08:30:44. Međutim, tu se snimak prekida i nastavlja u 8:32:33, tako da se nesreća koja se dogodila u 8:31:14, ne vidi. Baš taj detalj, advokat Božo Prelević smatra ključnim za tvrdnju da se skriva prava istina o udesu.

- Snimak teće kontinuirano do određenog momenta kada fale nešto manje od dva minuta, nakon toga ne postoji ništa, već ide snimak nakon same saobraćajne nesreće. To je nemoguće, to je izvađeno iz konteksta, to niko ne vadi iz konteksta osim ako mu ne treba, ja mislim da je trebalo nekom važnom akteru ove priče – kazao je Prelević.

Sledeći glavni pretres u oktobru

Na sledećem glavnom pretresu, koji je zakazan za 21. oktobar biće saslušana četiri svedoka, od kojih su dvojica policajci, a na zahtev advokata odbrane Slavoljuba Miloševića i veštak saobraćajne struke koji treba da se izjasni da li su vremenski uslovi, magla i poledica, doprineli nesreći.

Današnjem suđenju Babić nije prisustvovao, a advokat odbrane Milan Petrović ga je opravdao bolešću. Tužilaštvo je za Dejana Stanojevića predložilo zatvor od pet godina.

Sudija Osnovnog suda, Miško Radivojević zakazao je sledeće suđenje za 21. oktobar.

Video: Izjave članova porodice nastradale Stanike Gligorijević nakon suđenja

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • фебо

    20. jul 2020 | 20:04

    Која случајност да баш фали онај моменат где се види,да министар вози

  • Jovan Ktć

    20. jul 2020 | 20:02

    Ključno pitanje glasi: zašto nedostaje tih ključnih dva minuta snimka, i kome je to odgovaralo? Ko je imao pristup snimku pa je mogao da to uradi?

  • !!!!!!!!!!!!!

    20. jul 2020 | 17:06

    HAPSI CELU SMENU !!!!!Neko ce da propeva kad tad !!!!Da sam Ja vozio pa vec bi lezaao iha haj u Zabeli !!!!!NIJE POSTENO PREMA PORODICI NASTRADALE !!!!!SRAMOTA BRE NARODE !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA