≫ 

Mašinovođa je svirao, ali nisu regovali: Šta se dešavalo u trenucima pred sudar voza i automobila

Poginulo je dvoje odraslih ljudi, a dvoje dece je povređeno

  • 14
Udes, saobracajna nesreca, pruga, Sabac Foto: Telegraf

Povodom strašne železničke nesreće koja se danas dogodila kod Šapca, a u kojoj su život izgubile dve osobe u putničkom automobilu na koji je naleteo voz, oglasila su se železnička preduzeća "Infrastruktura ŽS" i "Srbija Kargo".

- Danas u 10.55 časova, na deonici pruge Ruma - Brasina, između naselja Štitar i Petlovača, na putnom prelazu obezbeđenom vertikalnom drumskom signalizacijom, (Andrejin krst i znak Stop), dogodila se nesreća prilikom sudara putničkog automobila i teretnog voza broj 45403 prevoznika "Srbija Kargo" Mašinovođa je zvučnom signalizacijom najavljivao da voz prilazi putnom prelazu i počeo je da koči kada je primetio automobil na putnom prelazu, ali drumsko vozilo i pored svih znakova upozorenja nije na vreme uspelo da pređe prugu - objašnjavaju u zajedničkom saopštenju.

Kako dodaju, na lice mesta izašli su pripadnici MUP-a, Hitne pomoći i železnice, a železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja utvrdiće sve detalje ove nesreće.

Teretna kompozicija sa praznim vagonima, saobraćala je iz Radinca za Federaciju BiH, dok se putnički automobil kretao iz pravca Loznice.

- "Srbija Kargo" i "Infrastruktura železnice Srbije" žale zbog tragedije koja se dogodila i izražavaju saučešće porodici nastradalih. Još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i saobraćajnu signalizaciju, jer samo tako mogu da se spreče ovakve nesreće i sačuvaju ljudski životi - naveli su u saopštenju.

U direktnom sudaru automobila i teretnog voza danas oko 10.30 sati, na pružnom prelazu u Zminjaku kod Šapca, na licu mesta poginuli su muškarac i žena.

U automobilu je bilo i dvoje dece koja su sa povredama prevezena u bolnicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša

    25. jul 2020 | 15:07

    Bravo "majstore". Svi znaci obaveznog zaustavljanja, svaka logika opreznosti i straha za život. Pogled do Srema. Bitno da bi ti proterao. Drugi kriv?

  • Гаргамел

    25. jul 2020 | 19:32

    Колико год да сте чекали, ви сте и стигли ! Ови двоје су журили али неће никад стићи где су кренули. Деца остала сирочад због бахатог оца. Машиновођа је њега видео, свирао му али шоферчина дала гас да предухитри воз.

  • slađa

    25. jul 2020 | 14:59

    Kakvo više žaljenje. Smene i odgovornost. Na ovakve pružne prelaze mora da se postavi rampa i da se vrate čuvari. Ljudi u automobilu mogu da razgovaraju, slušaju muziku, da ih deca ometaju. Koliko je žalbi za prelaze upućeno sa terena, a ništa nije urađeno. I ne može ništa osim smene i postavljanja rampi sa čuvarima. Džaba i protokoli po kojima mašinovođe postupaju, ako se ovakve situacije iznova dešavaju. Nove tehnologije mogu donekle da zamene ljudski faktor, ali ne može sve da se prepusti sreći i slučaju. Niko sa dvoje dece u automobilu ne bi rizikovao na ovakav način. Ali na to se više ne može oslanjati. Dovoljno je velika tragedija i sa korona virusom, samo još i ovo fali. Ne može više da se razmišlja partijski , poslušnički kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju. Šinska vozila su jača i uvek u prednosti. Ali realna pažnja vozača putničkog vozila jednostavno više ne sme da ostane pri ukrštanju pruge i puta faktor bezbednosti. Rampe. I čuvari. I vertikalna i svetlosna signalizacija. Koliko ste potrošili na svoje privilegije i sportske igre do sada, mogla je cela pruga da bude obezbeđena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA