≫ 

13 godina od masakra u Jabukovcu: Ljubinka stalno gleda mesto na kom joj je ubijen sin i još 9 ljudi

Pre 13 godina Nikola je u Jabukovcu iz čista mira ubio devetoro ljudi

  • 0
Lovačka puška, nišan, lov Foto: Shutterstock

- Nikola Radosavljević ne zaslužuje da bude živ. Ako je poludeo, zašto nije udario u svoju glavu, već je ubio mog sina? I još osmoro... Zašto?"

Tako 13 godina posle masakra u Jabukovcu svakoga dana to pitanje sebi postavlja Ljubinka Badejević, majka Branislava (31), koga je iz lovačke puške ubio Radosavljević.

Tog 27. jula 2007. godine Radosavljević je hicima iz lovačke puške ubio devetoro komšija i ranio dvoje u selu Jabukovac kraj Negotina. Monstrum je ubio Draginju (55) i njenog supruga Branislava Borongića (57), Dragana Đorđevića (22) i njegovog oca Veljka i baku Marinu, Branislava Badejevića (31), Srđana Badžikića (15), Jelicu Banković (37) i Aniku Čogić (62). Iste noći je uhapšen na lokalnom groblju. Na suđenju je oslobođen krivice uz meru “obaveznog čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa”.

Ni do dan-danas nije ustanovljeno zašto je Radosavljević krenuo u krvavi pir, da li su je bio opsednut time da je su na njega bačene čini, da je omađijan. Neuropsihijatri su utvrdili da jedan od najvećih masovnih ubica u istoriji Srbije pati od akutne paranoidne psihoze sa osećajem ugroženosti i stalnim umišljajem kako neko hoće da mu naudi. Smešten je iza rešetaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. To, međutim, nije nikakva uteha porodicama žrtava jer njihovih voljenih nema, trunu pod zemljom, podseća Blic.

Ljubinki i njenom suprugu Milutin još je teže jer su jedini od porodica Nikolinih žrtava koji i dalje žive u Jabukovcu, i svaki dan gledaju mesto na kome im je ubijen jedini sin. Najbliži srodnici ostalih ubijenih su ili mrtvi ili u Nemačkoj, gde su roditelji Srđana Badžikića, koji je imao samo 15 godina kada ga je usmrtio Radosavljević.

- Ove godine u selu nema nikog. Zbog korone, porodice ne dolaze iz inostranstva, nema ko da im stavi cveće, upali sveću. Ćerka i ja smo bile na groblju Banetu. Uvek idemo dan pred slavu, a on je drugog dana ubijen. Pre svake godišnjice ga sanjam. Ove godine mi se pojavio u snu, gleda kuću. Rekla sam mu, u snu, da "nije tu", a sin mi je samo odgovorio "ja vas vidim". Probudila sam se u znoju - plačnim glasom priča Ljubinka.

Svesna je da sina ne može da joj vrati ništa, ali se trudi da koliko-toliko nastavi sa nekim životom, zbog ćerke i unuka. Radi kod jedne žene, pomaže joj, da bi pomogla i ćerkinoj porodici, koja je u Jabukovca, ali i da bi ona sama bila zaokupljena nečim.

- Imam samo njih. Da čovek ima i desetoro dece, pa izgubi jedno, teško je da preboli. A kamoli kada ima samo dvoje. Nisam doživela da mi se sin oženi, ima decu. A znate li šta? Deca onog zlikovca su nastavila život! Sin se oženio u Beču, dobio sina. Ćerka se udala, isto u Austriji, i tamo je neka šefica ovim našima iz Jabukovca što rade u Beču. Oni su nastavili život, neko je ostao za Nikolom. A njemu je tamo u bolnici, zatvoru, gde li je već, dobro. Jede, pije, razgovara... potpuno mu je svejedno kada će da umre, jer ima koće ga naslediti, potomke. A za mojim sinom nije ostalo ništa - kaže nesrećna žena.

Nada se da će doživeti i to da čuje da je zlikovac, koji je ubio njenog sina i celoj porodici uništio život, mrtav.

- Već sam i ja u nekim godinama, i ne znam da li ću to dočekati. Ipak, mogu da poručim onome ko ga bude sahranjivao, da ga ni mrtvog ne donosi u Jabukovac - napominje neutešna majka ubijenog Branislava.

Nikolin otac umro, majka i dalje u Jabukovcu

- Zlikovčev otac Petar je umro ove godine, zima ili proleće, ne sećam se tačno. Majka Zora mu je još živa. Ima neku ženu koja brine o njom. Viđam je na ulice, ide do prodavnice. Okrenem glavu tada - navodi Ljubinka i dodaje da Nikolinu decu ne viđa, ali da o njima čuje od meštana Jabukovca koji žive i rade u Austriji.Nikolin otac umro, majka i dalje u Jabukovcu.

Još jedan masakr potresao Jabukovac

Jabukovac, nažalost, građani Srbije pamte po još jednom masakru. Prošlog 7. avgusta na salašu Velja Vrasna ubijeni su Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76) i njena ćerka Dragana Jozeljić (53). Tela su nađena dva dana kasnije, a za zločin su osumnjičeni meštani Davor Pernić i Maja Bađikić. Pernić je u pritvoru od kraja avgusta, a optužnicu protiv njih je sud vratio na dopunu i zahtevao dodatna veštačenja.

Davor P. Jabukovac, masakr, zločin, ubistva, hapšenje Negotin Foto: MUP RS

Video: Uhapšen osumnjičeni za četvorostruko ubistvo u Jabukovcu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA