Novi Sad potresa hapšenje trećeg pedofila. Jurić: Ovaj slučaj je najbrutalniji dosad

Treći slučaj hapšenja za pola godine

  • 6
Predofilija, zlostavljanje, decak, Hapšenje pedofila, nasilje nad muskarcima

Foto-ilustracija: Profimedia, Shutterstock

Novosadsku javnost krajem prošle nedelje uznemirila je vest o hapšenju Milenka M. (27), osumnjičenog da je seksualno napastvovao šesnaestogodišnjeg dečaka, a potom ga iskorišćavao za pornografiju. Dodatnu zebnju meštana Novog Sada izazvala je činjenica da je on treća osoba u poslednjih pola godine koja je u njihovom gradu osumnjičena za pedofiliju.

Posle saznanja da je poznati stilista Srđan Šveljo seksualno zlostavljao maloletnike koji su došli kod njega kao modeli, a potom i hapšenja doktora sudske medicine Š. T. zbog sumnje da je od 2018. godine, dvanaestogodišnju devojčicu koja je dolazila kod njega primoravao da mu dodiruje polni organi i on joj zauzvrat davao novac, novosadska policija je zbog sumnje na pedofiliju uhapsila i IT stručnjaka Milenka M.

Protiv sve trojice pokrenuti su postupci i oni se nalaze u pritvoru: u odnosu na Švelju pred novosadskim Višim sudom u toku je sudski postupak protiv Š. T. se još vodi istraga, dok je u odnosu na Milenka M. ona tek pokrenuta.

Poslednje privođenje, prema nezvaničnim informacijama, usledilo je kada je oštećeni dečak policiji prijavio da je seksualno zlostavljan.

- Dečak i osumnjičeni su se upoznali preko jedne od društvenih mreža. Izvesno vreme su razmenjivali poruke, a onda ga je IT stručnjak, kako je oštećeni ispričao policiji, pozvao da dođe kod njega u stan. Dečak je prihvatio poziv, poštao u kuću osumnjičenog gde je, kako je kazao, silovan - navodi "Politikin" sagovornik blizak istrazi, prenosi Blic.

Dalje otkrivanje činjenica trebalo bi da utvrdi na koji način je nastavljen odnos Milenka M. i dečaka i kako je došlo do toga da oštećeni osumnjičenom šalje svoje nage fotografije koje su, navodno, kasnije distribuirane.

Poslednji slučaj hapšenja u Novom Sadu, Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" koja se bavi zaštitom dece, ocenjuje kao najbrutalniji sa kojim se sreo otkad radi ovaj posao.

- Predator je vrbovao dete, uspostavio komunikaciju s njim, izmanipulisao ga i ucenio, a zatim i seksualno zlostavljao godinu i po dana. Dečak je ćutao iz straha da ga porodica i sredina ne odbace. U jednom trenutku je, ipak, uspeo da smogne strane i ispriča mi šta se desilo. Odreagovali smo i pedofil je uhapšen. Nadam se najstrožoj mogućoj kazni - kazao je Jurić.

Osnivač fondacije naveo je da slučaj uhapšenog specijaliste sudske medicine pokazuje da se ponašanje pedofila ne može ispraviti i da je, uglavnom, reč o višestrukim povratnicima.

Kada govorimo o načinima seksualne zloupotrebe dece moramo imati na umu da je i svaka neprimetna komunikacija sa detetom vid toga. Jako je važno upozoriti roditelje da ne prave ustupke predatorima, u smislu da ne kače fotografije nage dece, da povremeno povedu računa o aktivnostima svojih mališana na društvenim mrežama, ukazuje Jurić.

- Pedofilija je jako kompleksan problem i možemo ga rešiti uključivanjem institucija, roditelja i svakog pojedinca. Mi ćemo naše aktivnosti nastaviti ali želim da kažem da, dok se sistematski ne promene stvari, a tu mislim pre svega na način odnosa institucija prema žrtvama, dok se suđenja ne završavaju efikasno i brzo, dok se žrtve i svedoci ne zaštite na pravi način, da im se promeni idetitet ukoliko je potrebno i da promene svoje mesto prebivališta ili čak državu ako treba ne možemo očekivati da se žrtve ohrabre i prijavljuju svoju patnju pogotovo ako govorimo o zlostavjačima koji su moćni i imaju uticaja u svojim sredinama - smatra Jurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shone

    12. avgust 2020 | 17:52

    juricu sta bi sa politicarem

  • Tara

    12. avgust 2020 | 18:03

    Jos jedan na drzavnim jaslama to nigde nema

  • SU 1

    12. avgust 2020 | 18:09

    Ne kapiram da se žrtve kasno sete da su silovane pa prijave,zašto se krivično delo ne prijavi odmah kada ima tragova od odbrane,stiče se utisak da ćute koliko im je lepo i imaju koristi od toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA