≫ 

Preinačena presuda ubici brutalno pretučenog glumca iz Zaječara: U zatvoru će provesti 12 godina

Duško Jovanović (61), koji je 2018. godine naneo teške telesne povrede Vasi Spasojeviću (72) najpre je zbog ubistva osuđen na 10 godina robije

  • 0
Preminuo Vasa Spasojevic Foto: Privatna arhiva

Apelacioni sud u Nišu osudio je Duška Jovanovića (61) iz Gamzigradske Banje na 12 godina zatvora zbog ubistva zaječarskog glumca Vase Spasojevića (72). Na taj način preinačena je presuda Višeg suda u Zaječaru kojom je Jovanović osuđen na 10 godina robije a na koju se tužilaštvo žalilo.

Krvavi zločin dogodio se 17. februara 2018. godine u šumi u Gamzigradskoj Banji, kada je Jovanović napao Vasu drvenom palicom i pretukao ga takvom silinom da je slomio na dva dela.

Naneo mu je rascep tkiva velikog mozga, višestruki prelom lobanje, prelom nosnih i jagodične kosti, prelom leve laktične kosti i pa je nesrećni čovek od posledica brutalnog premlaćivanja preminuo u niškom Kliničkom centru 12. marta 2018. godine.

- Motiv stravičnog ubistva je banalan, njihov sukob traje od 2016. godine, a radi se o poremećenim komšijskim odnosima. Vasu je Duško već jednom tukao, doduše tada mu je naneo laku telesnu povredu zbog čega je protiv njega vođen postupak pred Osnovnim sudom u Zaječaru.

Kobnog dana su se posvađali, stvari su izmakle kontroli što je Vasu na kraju koštalo života – kažu naši sagovornici iz istrage.

Duško je pred sudom negirao krivicu za ubistvo, ističući da se branio od Vase koji je od njega bio krupniji i viši od njega.

- Sreo sam se sa Vasom na stazi u borovoj šumi, on mi je kazao: "Manijače, j.... li ti dete krvavo, nećeš ti mene više prijavljivati! Uplašio sam se, hteo sam da ga obiđem, ali sam se okliznuo jer je bilo vlažno vreme i pao sam na zemlju. Vasa me je tada jednom granom udario dva, tri puta po glavi.

Dok me je tukao govorio je: "Sada ću da ti izvadim creva!".

Dograbio sam jedno drvo jer sam bio uplašen i udario ga nekoliko puta, nisam video da sam mu naneo povrede. Pošao sam ka svojoj vikendici i tek tada video da na jakni imam krvi, zbog čega sam shvatio da sam ga povredio. Skinuo sam je i bacio pored puta - objasnio je Jovanović.

Motiv: Maltretiranje komšiluka?

Komentarišući motiv obračuna, rekao je da je pokojni čovek maltretirao ceo komšiluk pa i njega.

- Napadao me je jer sam ga prijavljivao policiji, ali su ga i druge komšije prijavljivale jer ih je uznemiravao - naveo je Jovanović.

Jedna komšinica ubijenog glumca posvedočila je na sudu da je on strahovao da će ga Duško ubiti.

- Nakon što ga je optuženi 2017. godine udario u glavu zbog čega je Vasa bio u bolnici, on ga se plašio. Žalio se da ga uznemirava, da gađa kamenjem u njegove roletne, te da joj se jednom prilikom požalio rekavši: "On će me na kraju ubiti!" - rekla je svedokinja.

Viši sud je ustanovio da je Jovanović u vreme izvršenja dela bio u stanju povišene emocionalne napetosti i straha, ali da to nije bitno uticalo na njegovu uračunljivost te da je sa umišljajem ubio komšiju zbog čega mu je izrečena desetogodišnja kazna zatvora.

Uzete su obzir olakšavajuće okolnosti, da ranije nije osuđivan, te da je otac jednog deteta. Međutim, smatrao je da blaža kazna ne bi bila primerena jer je teško pretučenog čoveka ostavio bez ikakve pomoći koja bi mu mogla spasiti život.

Apelacioni sud tražio veću kaznu

Apelacioni sud je bio stava da Jovanovića treba još teže osuditi jer je, kako je navedeno, hteo da ubije Vasu.

- Držalje nije slučajno našao na licu mesta već ga je nosio sa sobom, oštećenog je napao s leđa i to više puta isključivo u predelu glave kao vitalnog dela tela što upućuje da je bio svestan da na taj način može usmrtiti osobu koju napada.

Takođe, to što je bacio jaknu, zatim pokušao da obezbedi alibi druženjem sa svojom prijateljicom takođe dokazuje da je postojala namera da se izvrši ubistvo.

Baš ta bezobzirnost i surovost koja je dovela do toga da oštećenom bude smrskana glava, kao i njegovo držanje nakon dela, pokušaj da izbegne odgovornost ukazuju da je duža kazna primerena njegovoj ličnosti i okolnostima pod kojima je delo učinjeno - naveo je Apelacioni sud u pravosnažnoj odluci da se Jovanoviću izrekne 12 godina.

Video: Krv prštala na sve strane u avionu zbog dvojice putnika koji nisu želeli da nose masku tokom leta

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA